Houd er rekening mee dat dit een vrijwillig project is en er geen geld mee wordt verdiend. Hulp met Hebreeuwse vertalingen is
zeer welkom en de eer zal de vertaler toekomen.
Klik hier voor Pagina 1: Citaten tot 1874!
Klik hier voor Pagina 2: Citaten van 1875 tot 1941!
Klik hier voor Pagina 3: Citaten van 1942 tot 1954!
Klik hier voor Pagina 4: Citaten van 1855 to 1970!
U bevindt zich op Pagina 5: Citaten van 1971 en later.
Klik hier voor Pagina 6: Joodse Citaten!
“Opkomen voor Israël is meer dan alleen voor haar veiligheid opkomen. Men moet ook opkomen voor de waarden en idealen die onze landen met elkaar gemeen hebben: democratie, openheid, verdraagzaamheid, barmhartigheid, rechtsstatelijkheid en, wellicht bovenal, het streven naar vrede. In dat opzicht wil ik herhalen: de Liberale Partij van Canada zal Israël steunen. Niet omdat het in het binnenland in onze politieke interesse ligt, maar omdat het juist is. (…) De partijpolitiek overstijgend moeten wij Israël steunen, want het is de enige echte democratie in een lastige en maar al te vaak vijandige regio in de wereld. Canada moet te allen tijde een standvastige en ware vriend blijven voor Israël. De enige manier om dit doel te verwezenlijken is door ervoor zorgen dat alle Canadese politieke partijen, ongeacht onze onenigheden over andere vraagstukken – eensgezind zijn wat betreft onze steun aan een veilige, zekere en succesvolle Staat Israël.”
– Justin Trudeau, premier van Canada (Liberalen). 1971 n. Chr.
Shalom Toronto Weekly Newspaper: April 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik steun het recht van het Joodse volk om vrij en zonder angst te leven en veroordeel het antisemitisme. Ik wil ook jullie loyaliteit aan en steun voor de Israëlische en Australische defensielegers erkennen.“
– Jacqui Lambie, Australische Aboriginal (Palawa) en senaatslid voor Tasmania (UAP). 1971 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ze hebben verdomme gewoon .50-kaliber-fucking-wapens in Israël. Ze hebben er schijt aan. Ze zouden op iedereen ontladen. ‘Spotten met ons? We maken je kapot.’ Dat is mijn levensmotto. ‘Wees aardig voor iedereen, maar als iemand met je spot, maak ze dan KAPÓT.’”
– Robert “Kid Rock” Ritchie, Amerikaanse muzikant en acteur uit Michigan. 1971 n. Chr.
Kid Rock Loves Jews, Guns. In: New York Magazine. January 4 2008. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het geldt voor ons als nationaal veiligheidsbelang dat Israël sterk is en het is onze morele verplichting om ons te houden aan de in de nasleep van de Holocaust gemaakte belofte voor een veilige en zekere natie voor het Joodse volk. (…) Israël biedt precies datgene wat Amerika wil en vereist in een bondgenoot, in het bijzonder in het Midden-Oosten. Ze zijn een sterke vrije marktdemocratie, iets waarvan wij dringend meer nodig hebben in de regio. Israël verdient onze steun en eerbied.”
– Marco Rubio, Cubaans-Amerikaans minister BiZa (Republikeinen). 1971 n. Chr.
Rubio Campaign Press Release - Supporting And Safeguarding The Jewish State October 14, 2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Bijna 70 jaar zijn verstreken sinds de Holocaust. Dit wrede hoofdstuk van de Duitse geschiedenis werd gevolgd door verzoening, samenwerking en vriendschap, omdat Israël Duitsland opnieuw zijn vertrouwen schonk en daarvoor zijn wij Israël dankbaar. (...) Duitsland steunt Israël en verdedigt consequent zijn veiligheid en zijn bestaansrecht. Deze stellingname is een hoeksteen van het Duitse buitenlandse beleid.”
– David McAllister, Schots-Duitse premier van Nedersaksen (CDU). 1971 n. Chr.
McAllister, D. (2012): Germany stands by Israel. In: YNet News. 08.31.12, 17:07. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“We geloven echt in het belang van deze relatie en het goede eraan is dat het grootste deel van de Griekse bevolking tegenwoordig gelooft dat Israël de enige echte bondgenoot van Griekenland in de regio is, omdat we gemeenschappelijke bedreigingen hebben en gemeenschappelijke waarden delen. Israël is de enige Westerse democratie in het Midden-Oosten, dus het is het enige land waarmee we in een gemeenschappelijke taal kunnen spreken. De toekomst van de betrekkingen tussen de twee landen ziet er rooskleurig uit. Ten eerste op het gebied van technologie. Israël is waarschijnlijk het toonaangevende land op het gebied van technologische innovatie en we zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van meer samenwerking tussen de Universiteit van Thessaloniki en het Technion in Israël. Ook op het gebied van toerisme.”
– Adonis Georgiadis, Griekse minister voor Ontwikkeling en Investering (LAOS). 1971 n. Chr.
Beck, E. (2019): 'Most Greeks believe Israel is our only true ally in the region'. In: Israel haYom. 07-26-2019. 10:18. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is een Westers land, een democratie en rechtsstaat in een explosieve regio. Het land heeft standgehouden in de oorlogen van 1948, 1967 en 1973 en heeft van woestijn moestuin gemaakt. Het heeft een succesvolle en innovatieve economie. En om de internationale positie te duiden: na de aardbeving in Nepal was Israël als een van de eersten aanwezig om daar mensen te helpen."
– Raymond Knops, Nederlandse minister BiZa en Koninkrijksrelaties (CDA). 1971 n. Chr.
Plenair verslag Tweede Kamer, 85e vergadering. Woensdag 20 mei 2015.
"De Joden zijn geen kolonisten – Israël is hun thuisland. De Joodse of Israëlische band met het Land Israël ontkennen staat gelijk aan een ontkenning van de bloedbaden die in Australiër tegen de Aboriginals zijn aangericht. Beide verhalen zijn geworteld in lange geschiedenissen van leed, veerkracht en cultureel voortbestaan. (…) Beide volkeren hebben verovering, verplaatsingen en pogingen tot het uitwissen van hun aanwezigheid doorstaan, maar desondanks bleven ze volhouden en vechten ze nog altijd voor erkenning en gerechtigheid. De Holocaust zou nooit hebben plaatsgevonden als er geen Joodse diaspora in andere landen was, als gevolg van duizenden jaren verovering en verdrijving. De Joden zijn afkomstig uit de oude Koninkrijken Judea en Israël en hun terugkeer is geen koloniale daad, maar een herstel van hun aanwezigheid in hun historische thuisland, iets waar zij al eeuwen naar verlangden."
– Nova Peris, Australische Aboriginal, athlete en politica (Labor). 1971 n. Chr.
LinkedIn Post. October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Geen land op aarde belichaamt de geest van nationale zelfbeschikking – van een uitgesproken bestaan als natie voor een volk – beter dan Israël. Door de millennia heen proostten Joodse families met de woorden ‘Volgend jaar in Jeruzalem’. In 1948 werd het een realiteit. (…) Israëls blote bestaan demonstreert dat de Westerse manier van leven lonender is dan andere, primitieve vormen en dient als verwerping van cultureel relativisme. Tezamen met het invoeren van gewoonterecht, eigendomsrecht, gelijkheid van vrouwen, liberalisme en democratie binnen een enkele generatie, heeft een nieuwe staat de woestijn in vruchtbaar land omgetoverd. Binnen twee generaties verrezen hightech-bedrijfsterreinen in de binnenstad van Tel-Aviv, die met al wat zich in Californië bevindt concurreert. En hoe zit het intussen met Israëls buurlanden? Dat bedoel ik dus.”
– Douglas Carswell, Schotse/Britse parlementariër (Conservatief). 1971 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is geweldig. Het is prachtig en het volk is gewoon warm en betrokken en vol levenslust. (…) Weet je, er is gewoon niets om niet leuk te vinden aan Israël, het is echt een geweldige plek."
– Shannen Doherty, Amerikaanse actrice. 1971 n. Chr.
AP Archive (2012): Actress Shannen Doherty helps to launch eyeglasses line in Israel. In: Youtube. 6 Sep 2012. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Wat mij echt het meest in het oog springt tijdens deze reis [naar Israël] is de Joodse identiteit en hoe het Joodse volk door de jaren heen heeft vastgehouden aan hun geloof, hun hoop en hun identiteit."
– Allan Houston, Afro-Amerikaanse basketbalspeler. 1971 n. Chr.
Newman, J. (2009): 3-time NBA all-star Allan Houston shoots hoops with kids in Sderot. In: Jerusalem Post. August 30, 2009 05:20. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben een trotse Israëliër - net zoals vele andere niet-Joodse Israëliërs, zoals druzen, bahaï, bedoeïenen, christenen en moslims, die in een van de cultureel meest gediversifieerde samenlevingen en de enige echte democratie in het Midden-Oosten leven.”
– Ismail Khaldi, Bedoeïens-Israëlische vice-consul. 1971 n. Chr.
Dayan, J. (2010): Yes, Israel's a democracy. In: Los Angeles Times. May 27 2010, 12 AM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Twee democratieën en twee moderne economieën betekenen 'twee Westerse landen in het Midden-Oosten'. (...) Turken en Joden hebben de neiging om een gemeenschappelijke visie te delen, wat te maken heeft met het feit dat ze eeuwenlang hebben samengeleefd. ”
– Deniz Tansi, Turkse professor. 1971 n. Chr.
Tansi, D. (2012): Turkish Israeli Relations. The Points of a Triangle. In: Reflections Turkey. 10/13/2012. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
(OPGELET: De politieke partij die Giertych leidt is beschuldigd van antisemitisme)
“Er is en er zal geen ruimte zijn voor antisemitisme in Polen. Ik mag de Joodse natie en ik zie geen reden waarom de [Israëlische] ambassadeur mij niet mag."
– Roman Giertych, vicepremier van Polen (LPR). 1971 n. Chr.
BBC (2006): Israel anger over Polish minister. 10 July 2006. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is onze hechtste bondgenoot in het Midden-Oosten en voorziet de VS van een stabiele en betrouwbare partner in een gevaarlijke regio van de wereld. Israël staat voor veel van dezelfde bedreigingen waarvoor de VS staat en we delen een gemeenschappelijk belang bij de uitschakeling van alle bedreigingen voor de wereldvrede. Om die en andere redenen heeft de VS een onontkenbaar groot belang bij het verdedigen van Israëls nationale soevereiniteit en veiligheid. Als lid van het Amerikaanse senaat, zal ik Israëls recht op zelfverdediging steunen. Ik zal ook de Amerikaanse inspanningen ondersteunen om Israël te beschermen, gezien het nauwe verband tussen Israëls nationale veiligheid en de onze. Ik ben ook een krachtige voorstander van het behoud van Israëls kwalitatieve militaire superioriteit en erken de belangrijke rol die de VS spelen bij het verzekeren van het behoud van deze superioriteit.”
– Mike Lee, Amerikaans senaatslid uit Tennessee. 1971 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Voor mij is Israël een lichtbaken. Hoe kun je niet een land bewonderen dat zich onderscheidt in innovatie, ondernemerschap, democratie en pluriformiteit? En de vriendschap tussen onze naties is gebouwd op die gedeelde waarden. (...) Tijdens mijn bezoek aan het land (...) overviel mij de energie van de plek en de houding van de mensen daar, terwijl ik de erg van elkaar verschillende maar beide uiterst levendige steden Tel Aviv en Jeruzalem bezocht. Het werd al gauw duidelijk waarom dit een land is dat voortdurend boven zijn gewichtsklasse bokst; het geloof in de kracht van technologie om levens te veranderen. Ik ontdekte ook dat de Joodse Staat opmerkelijk genoeg een bevolking van dezelfde omvang als die van Londen heeft, wat zijn enorme prestaties wel in perspectief plaatst. (...) Het was echt een openbaring. Ik kon het niet helpen om overvallen te zijn door de levendigheid, de energie en de buitengewone prestaties in slechts 70 jaar vanaf Israëls grondlegging. (...) Onze vriendschap verrijkt niet alleen de levens van Londenaren, maar maakt ons ook veiliger en gezonder. Israëlische technologie en vindingrijkheid hebben dagelijks een impact op de levens van Londenaren - van de Waze navigatie-app tot aan de Gett black cab app en van door de NHS voorgeschreven medicijnen tot online bankieren."
– Shaun Bailey, Jamaicaans-Engels lid van de London Assembly (Conservatieven). 1971 n. Chr.
INFORMED MAGAZINE 2019/2020. Page 24-25. & CFI INFORMED MAGAZINE 2020/2021. Page 14-15. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël wordt vereerd als hightech-grootmacht en leidt de wereld op belangrijke gebieden, waaronder cyberveiligheid en gezondheidstechnologie. Deze Israëlische vindingrijkheid wordt nu ingezet om de wereldwijde uitdaging van klimaatverandering aan te gaan en Israëls cleantech-sector is dramatisch gegroed. (...) Tel Aviv, Israëls commerciële hoofdstad, huisvest het op zes na grootste eenhoornstartups ter wereld en beschikt over één startup per 154 burgers, maar nu staat het land ook op de tweede plaats voor zijn cleantech-ecosysteem, volgens Genome's Global Startup Ecosystem 2023. Israëls investeringsritme voor innovaties ter bestrijding van de klimaatverandering overtreft de internationale financiën die daarvoor opzij zijn gelegd. (...) Israël heeft lange tijd hernieuwbare grondstoffen. Zijn ontzoutingsprogramma blijft een van de grootste ter wereld en meer dan 90% van Israëlische huishoudens gebruikt zonne-energie om water op te warmen. Het is nu ook een vereiste voor niet-residentiële gebouwen om met zonnepanelen op de daken uitgerust te zijn. Meerdere Israëlische bedrijven koppelen nu kunstmatige intelligentie aan hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonne-energie. Het Israëlische bedrijf XFloat heeft pionierswerk verricht in het waterbeheer met behulp van kunsmatige intelligentie, zodat drijvende zonnepanelen nauwkeurig de zon kunnen volgen terwijl deze van zich van zijn opkomst richting zijn ondergang beweegt - vergelijkbaar met de draaiende spiegels in de woestijn. Veev produceert huizen met 50% minder koolstofuitstoot dan op traditionele wijze gebouwde huizen. StoneDot heeft het EV-batterijvermogen vetbetert. Watergen genereert drinkwater uit de atmosfeer. (...) Israëls druppelirrigatie en zonnetechnologieën hebben reeds enorme bijdragen geleverd aan het welzijn van burgers over de hele ontwikkelende wereld, waaronder de hulp aan Afrikaanse landen om de essentiële gewasopbrengst te verhogen en de Joodse Staat ziet nu hoe onschatbaar het ook dichterbij thuis kan zijn."
– Caroline Ansell, Schotse/Britse parlementariër (Conservatieven). 1971 n. Chr.
CFI INFORMED MAGAZINE 2023/2024. Page 29. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ons waardenfundament berust op de Joods-christelijke traditie. Duitsland bezit tevens een bijzondere historische verantwoordelijkheid richting de Staat Israël. Israël is bovendien de enige Westerse democratie in het Midden-Oosten en een bondgenoot in de strijd tegen de islamitische terreur. De Duits-Israëlische vriendschap heeft om die redenen een hoge prioriteit voor ons."
– Beatrix von Storch geb. von Oldenburg, Holsteins/Duits Bondsdaglid (AfD). 1971 n. Chr.
Storch, B. von (2022): Antwort auf Frage. In: Abgeordnetenwatch. 09.11.2022. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Israël is een baken van democratie en vrijheid. Niet volmaakt, maar het loopt lichtjaren voor op de buurlanden."
– Kirralie Smith, Australische activiste. 1971 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Jamaica is net als Israël een sterke democratie en we bewonderden al lange tijd de vooruitgang die Israël op technologisch gebied heeft geboekt, in het bijzonder in de cybersecurity en in de landbouw en op andere gebieden.”
– Andrew Holness, premier van Jamaica. 1972 n. Chr.
Prime Minister Holness Meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu Posted on January 12, 2017 by OPM Communications. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Polen en Israël onderhouden hele goede betrekkingen en onze naties hebben meer dan duizend jaar aan onderlinge interactie gehad. (...) Ik wens mijn tevredenheid uit te spreken met de grote hoeveelheid economische uitwisseling tussen Polen en Israël. Desalniettemin zien we nog altijd een groot potentieel voor een verdieping van onze samenwerking in de sector van innovaties en hightech. Israël is zonder enige twijfel een van de leiders op het gebied van innovatie. (...) Veiligheid en gemeenschap zijn voor Poolse mensen twee waarden van fundamenteel belang. Als ik naar Israëls geschiedenis kijk, zie ik heel duidelijk hoe belangrijk deze waarden ook voor de Joodse natie zijn. Ik zou graag met jullie de hoop willen delen dat deze waarden als pijlers van een permanent partnerschap tussen onze staten en onze naties zullen blijven dienen."
– Andrzej Duda, president van Polen. 1972 n. Chr.
Speech by the President of Poland at the seminar entitled Poland and Israel: Confronting Global and Regional Challenges. 19 stycznia 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We hebben uit solidariteit en niet lichtzinnig de vlag van Israël naast de vlag van Oostenrijk geplaatst op het Oostenrijkse bondskanselarij en op het Oostenrijkse ministerie van BuZa, om duidelijk aan te tonen dat de veiligheid van Israël, dat de territorialiteit van Israël voor Oostenrijk onontbeerlijk is. (…) Oostenrijk staat achter zijn verantwoordelijkheid vanuit zijn geschiedenis."
– Karl Nehammer, bondskanselier van Oostenrijk. 1972 n. Chr.
Rede von Bundeskanzler Karl Nehammer anlässlich der Gedenkfeier der IKG am Ballhausplatz am 11.10.2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Israëls plek in de wereld is aan het veranderen. Israël bouwt nieuwe diplomatieke betrekkingen op. Steeds meer landen erkennen hoeveel Israël bijdraagt aan de wereld. Zij erkennen dat Israël een baken van stabiliteit is in een onrustige regio, en dat Israël vooroploopt op het gebied van innovatie, ondernemerschap en technologische ontdekkingen.”
– Nimrata "Nikki" Randhawa Haley, Indiaas-Amerikaanse (Poendjaabse) sikh en VN-ambassadrice. 1972 n. Chr.
CBS News (2017): U.S. envoy Haley. U.S. supports 2-state Israel-Palestinian solution. February 16, 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Dit jubileum biedt voorwaar gelegenheid om de grondlegging van de Staat Israël 70 jaar geleden in dankbaarheid te erkennen. Ik wens de Israëlische natie een voorspoedige toekomst in vrede en veiligheid."
– Markus Hollemann, Beierse/Duitse burgemeester van Denzlingen (ÖDP). 1972 n. Chr.
Markus Hollemann. 9. Mai 2018. Auf seiner Webseite. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"De kracht van een plek kan niet worden onderschat voor een volk dat duizenden jaren lang ontmeerd en op drift is geweest. De 14 miljoen mensen tellende Joodse diaspora, van wie er zich 6.500 hier in Higgins bevinden, zijn verankerd aan Israël. Als Israël het thuisland is, dan is Jeruzalem diens kloppende hart. (…) Dat Israël heeft kunnen gedijen terwijl er zoveel tegen hen opgestapeld was – van het gebrek aan regenval en akkerland tot aan de voortdurende vijandigheden – getuigt van zijn innovatiecultuur. Het biedt ons in Australië een blauwdruk van hoe je meer kunt doen met minder."
– Michelle Ananda-Rajah, Brits-Australische (Tamilse) parlementariër (Labor). 1972 n. Chr.
Michelle Ananda-Rajah MP – spoke about the the need to confront anti-Semitism through the teaching of the IHRA definition and opposed describing Israel as committing apartheid. November 10, 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ben nu een gehandicapte, omdat ik niet wilde vertellen waar Israëliërs zijn. Ik kreeg een kogel in mijn been, omdat ik niet wilde vertellen waar Israëliërs zijn, waar Joden zijn. Zo zijn we opgevoed, zo handelde mijn opa, zo handelde mijn vader en zo handel ik in dit land. En mijn kindern handelden ook zo. En niemand kan me dit afnemen. (...) We zijn één familie, één volk, niemand kan ons dit afnemen."
– Qaid Farhan Al-Qadi, Bedoeïens-Israëlische kibboetsbewaker. 1972 n. Chr.
Interview with N12. September 2024. 5 September 2024. [Vanuit het Hebreeuws vertaald door C. Nooij].
"Historisch gezien waren de [Joden] de meest gediscrimineerde en bruut mishandelde minderheid. Zelfs nadat 6 miljoen van hen door de nazi’s vermoord werden omwille van hun gestoorde antisemitische ideologie, heeft het ‘bezetterszijn’ nooit in hun DNA gezeten. Historisch gezien was dat land altijd al Joods. Het Joodse volk heeft meer dan tweeduizend jaar lang op dat land, hun land, gewoond. Jezus was zelf een Jood. Jeruzalem, de heiligste stad binnen het Jodendom, is sinds 1.000 jaar voor de christelijke jaartelling het thuisland van de Joden geweest. Ik geloof niet in God of Jezus, maar Jeruzalem is echt. Je kunt vandaag de dag Jeruzalem bezoeken en de verhalen ervaren, die in de Bijbel afgedrukt staan en waarin Jeruzalem 800 keer genoemd wordt. De Joden werden, in hun land, door zo’n beetje iedereen veroverd en mishandeld: de Romeinen, de Byzantijnen en Alexander de Grote. Maar nooit zijn ze in ballingschap gedreven. De Arabieren werden tot kolonisten en de Joden, als inheemse inwoners, werden onteigend. De Joden werden gedwongen om in ballingschap te leven in elke uithoek van de wereld en ze leden onder het onuitsprekelijke, maar nooit zijn ze ermee opgehouden om hun land op te eisen en ze bleven altijd zeggen dat ze naar Jeruzalem terug zouden keren. In de 19de eeuw werd dat werkelijkheid. Ze begonnen fabrieken te bouwen en beorderijen aan te leggen op het land, dat de Arabieren verwoest en onvruchtbaar achtergelaten hadden. Naarmate Israël opbloeide, met nieuwe steden, gebouwen, vervoersmiddelen, bedrijven, ziekenhuizen en scholen, begonnen Arabieren uit nabije landen te immigreren en zichzelf Palestijnen te noemen. (…) Desalniettemin verdreef Israël de Palestijnen niet. Ze zeiden dat ze mochten blijven, dat ze samen konden leven."
– Sebastiano Orfeo, Italiaanse ondernemer. 1972 n. Chr.
Orfeo, S. (2024): Free Gaza From Hamas: Eight Facts Why I Stand With Israel. In: Youtube. 22 May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Dat Israël een baken van democratische vrijheid en de enige democratie in de regio is, daarover bestaat zowel binnen als buiten de reguliere politieke discours een consensus. Voor zover ik heb kunnen bijdragen aan dit niet-partijgebonden inzicht, ben ik er trots op dat te hebben gedaan."
– Daniel Andrews, Iers-Australische premier van Victoria (Labor). 1972 n. Chr.
Kohn, P. (2023): 75th birthday toast to Israel. In: The Australian Jewish News. June 1 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Weten (...) alle sjeiks die de boycot prijzen dat een groot deel van de uitvindingen en innovaties in de wereld van de Joden afkomstig zijn? (...) Onder de 12 miljoen Joden, hebben Joodse geleerden 184 Nobelprijzen in verschillende vakgebieden gewonnen. (...) 1,4 miljard moslims wonnen er maar negen. Hoe gênant. Van deze negen winnaars worden er twee niet eens beschouwd als moslims. (...) De zonen van 'apen en varkens’ hebben 184 Nobelprijzen en daarentegen heeft het 'beste der volkeren’ er zeven gewonnen.”
– Rachid Hammami, Marokkaanse (Amazigh) tv-presentator en christelijke bekeerling. 1971 n. Chr.
IsraelinArabic.com (2014): The Ultimate Response to BDS YouTube. In: Youtube. 10 July 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“[Ik ben] een hele grote aanhanger van de Staat Israël, zijn bestaansrecht en het feit dat het een schitterende baken van democratie in het Midden-Oosten is. Helaas zien we maar heel weinig functionerende democratieën in die regio. Daarom is het erg belangrijk dat dit Huis het belang voor Australië van de bilaterale betrekkingen met Israël erkent. (...) Israël is natuurlijk geen volmaakte staat, maar ik geloof dat het een staat is die zich gedraagt op een manier waarvoor Australiërs mijns inziens veel sympathie koesteren. Ik heb het genoegen gehad om Israël te bezoeken. Voor een land dat feitelijk gedurende alle 60 jaren van zijn bestaan in oorlog is geweest, stond ik versteld van het zeer energieke interne debat in Israël over de manier waarop men zich als staat dient te gedragen, over de manier waarop men met buurlanden dient om te gaan, over de manier waarop men op militaire provocaties dient te reageren, over de manier waarop men reageert op aanvallen op de inwoners van het land en over de manier waarop men reageert op aanvallen op het staatsgebied. Een buitengewoon energiek debat vindt in Israël plaats over wat men gelooft dat moreel en juist is en over de manier waarop men deze vraagstukken benadert. (...) We moeten erkennen dat ze niet alleen overleefd hebben in een erg ingewikkelde en turbulente regio, maar ook een economisch wonder hebben gekend in hun staat - lessen waarvan Australië naar mijn mening kan leren."
– Michael Keenan, Australische minister voor Justitie (Liberalen). 1971 n. Chr.
Parliament of Australia. House. Monday, 23 May 2011. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“We kunnen veel van Israël leren, niet alleen in de hightech-sector, maar zeker ook in de strijd tegen de terreur. (...) We moeten een stuk leren van Israël op het gebied van hardheid en paraatheid. (...) De huidige aanvallen leren ons dat we weerbaar moeten zijn.”
– Manfred Weber, Beierse/Duitse Europarlementariër (CSU). 1972 n. Chr.
Schröder, T. (2016): Ehrung für Philipp Missfelder in Israel. In: Bild. 21.07.2016 - 23:55 Uhr. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik sta achter de inwoners van Israël. De regering-Albanese staat achter de inwoners van Israël gedurende deze moeilijke periode. We erkennen zeer zeker dat Israël het recht heeft om zichzelf en zijn bevolking te verdedigen tijdens dit bloedige conflict. (…) Ik ben er erg trots op om een gemeenschap met een prachtige Joodse bevolking te vertegenwoordigen. Ze zijn geweldige Australische burgers die bijdragen aan de gemeenschap, waarvan wij van geluk mogen spreken om er deel van uit te maken."
– Matt Thistlethwaite, Australische parlementariër (Labor). 1972 n. Chr.
Matt Thistlethwaite MP – condemning Hamas’ attack and calling for respectful debate. October 16, 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Joden worden bedreigd en ze zijn goede mensen; hun droom is het om in veiligheid te leven, maar de samenzweringen tegen hen zijn gigantisch. Joden lijden en zullen onder slacht- en moordpartijen lijden in Europese landen, door welke zij van hun geld en hun vrouwen zijn beroofd. (…) Daarom besteedt Israël ook een vermogen aan het verdedigingsbudget, om zo de Israëlische burgers te verdedigen – of zij nu Arabisch, Joods of christelijk zijn. (…) Israël is een democratische rechtsstaat, een staat van de wetenschap, die de geschoolden, de schrijvers en dichters eerbiedt. (…) Men mag ook niet vergeten dat drie Israëlische universiteiten zich onder de 500 belangrijkste universiteiten ter wereld bevinden, terwijl zich geen enkele islamitisch-Arabische universiteit in welk Arabisch land dan ook op deze lijst bevindt.”
– Jihad Ali Alwan, Jordaanse auteur. 1972 n. Chr.
Bender, D. (2014): Blackballed Jordanian Author. ‘Jews Have a Right to the Land of Israel’. In: The Algemeiner. October 7, 2014, 11:55 AM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël en Australië koesteren, zoals we weten, al vele decennia hartelijke betrekkingen en stevige economische banden, als gevolg van onze krachtige interpersoonlijke connecties en onze commerciële banden. De handel tussen onze twee naties omvat zo'n $1.2 billion en we blijven tot op de dag van vandaag partnerschappen verkennen om onze economische banden te versterken. Israël is een progressieve, moderne en toekomstgerichte staat en onze twee landen delen niet alleen dezelfde waarden, maar ook een hechte band. We werken internationaal op veel gebieden samen met Israël, waaronder internationale ontwikkelingshulp. (...) Over de hele wereld heeft Australië het geluk om vele grote naties als hechte vrienden en bondgenoten te hebben. Maar van al onze geweldige partnerschappen is het wellicht Israël waarmee we het meest gemeen hebben."
– Milton Dick, voorzitter van het Australische Huis van Afgevaardigden (Labor). 1972 n. Chr.
Parliament of Australia. House of Representatives on 26/03/2018. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Parliament of Australia. House of Representatives on February 20, 2019. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De kern van onze relatie wordt gevormd door het feit dat Groot-Brittannië Israëls status als moderne liberale democratie erkent en het fungeert fejtelijk ook voor andere landen als een baken. De afgelopen 70 jaar is er zoveel gepresteerd met betrekking tot de banden tussen ons en we mogen nooit de omstandigheden rond de geboorte van Israël vergeten, of de hoop en bescherming die Israël Joodse mensen over de hele wereld biedt."
– Priti Patel, Indo-Britse (Gujaratische) parlementariër (Conservatieven). 1972 n. Chr.
CFI Parliamentary Reception, January 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik steun de Staat Israël en zijn recht om als vrije en democratische natie erkend te worden. Na de ernstige misdaden tegen de mensheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden, bood de grondlegging van de hedendaagse Staat Israël mensen die met ballingschap, vervolging en genocide gecontronteerd waren veiligheid. Het is essentieel dat we de duistere tijden in de geschiedenis onthouden, erover nadenken hoe zij de huidige maatschappij vormgeven en de vooruitgang die we geboekt hebben vieren. Jom Ha'atzmaoet biedt ons de gelegenheid om dat te doen. (...) Ik erken de sterke relatie die zowel Australië als Nieuw-Zuid-Wales met de Staat Israël onderhouden. In 1947 was Australië het eerste land dat ten gunste van de VN-delingsresolutie die de grondlegging van Israël tot gevolg had stemde. In 1949 knoopten we diplomatieke betrekkingen met Israël aan en sindsdien is onze bilaterale economische relatie uitgegroeid tot een tweerichtingsverkeer van goederen en diensten ter waarde van $1.3 billion. Die steun zet zich tot op de dag van vandaag voort.”
– Ben Franklin, Australische minister voor Inboorlingzaken. 1972 n. Chr.
Parliament of New South Wales. ISRAEL INDEPENDENCE DAY. May 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik geloof dat Israël van cruciaal belang is voor de Verenigde Staten omdat het het thuis van het Joodse volk is, omdat het een voorbeeldige democratie is die onze waarden deelt en omdat het een essentiële bijdrager aan onze nationale veiligheidsdoelstellingen in de regio is. (…) De Amerikaans-Israëlische relatie is een van de belangrijkste relaties die we op deze planeet hebben."
– Beto O'Rourke, Iers-Amerikaans congreslid (Democraten) uit Texas. 1972 n. Chr.
Kaplan Sommer, A. (2019): The Time Beto O'Rourke Got Burned on Israel. In: HaAretz. Mar 15, 2019. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Budryk, Z. (2019): O’Rourke: US-Israel relationship must transcend ‘a prime minister who is racist’. In: The Hill. 04/07/19 5:42 PM ET. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Wie vrede wenst, moet Israël steunen. (...) [Het is een] bolwerk van democratie en beschaving. (...) Ik ga naar Israël omdat ik het als een van de modernste democratieën beschouw, zonder dat ik iets hoef te rechtvaardigen. (...) Israël is een van de modellen van de terreurbestrijding, van inlichtingen, van territoriale controle, van grensverdediging: vanuit dit oogpunt kom ik om onderzoek te verrichten en te leren. (...) Israël [is] een land dat een bestaansrecht heeft, zonder mitsen en maren. (...) Het antisemitisme is een kwaadaardige plaag, een kanker, iets walgelijks.”
– Matteo Salvini, vicepremier van Italië. 1973 n. Chr.
Ahren, R. (2018): Far-right Italian minister slams EU for ‘unbalanced’ stance on Israel. In: The Times of Israel. 11 December 2018, 11:24 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Ajello, M. (2018): Salvini in Israele critica la Ue: «Sempre a favore dei palestinesi». In: La Repubblica. 12 Dicembre 2018. [Vanuit het Italiaans vertaald door C. Nooij].
Di Porto, N. (2018): Salvini, Israele, gli ebrei e l’antisemitismo. In: Shalom. 1-12-2018. [Vanuit het Italiaans vertaald door C. Nooij].
La Repubblica (2023): In centinaia a Milano con la Lega. 4 Novembre 2023. [Vanuit het Italiaans vertaald door C. Nooij].
“Voor mij - en voor zovele Europeanen - is Israël een natuurlijke partner. We zijn en blijven vrienden. Europa en Israël delen zo veel en de geschiedenis van het Joodse volk is die van Europa. De Europese literatuur zou niet dezelfde zijn zonder Franz Kafka, Marcel Proust, Italo Svevo. De Europese cultuur zou niet dezelfde zijn zonder Freud, Spinoza of Einstein. Onze muziek zou niet dezelfde zijn zonder Gustav Mahler – of Amy Winehouse. Zelfs onze keuken zou niet dezelfde zijn... (...) Het Joodse volk heeft geleden als geen ander volk ter wereld. En in Europa weten we dat maar al te goed. In de loop der eeuwen van diaspora, heeft de Joodse wijsheid zich verspreid over de hele wereld, ze heeft zo veel volkeren en culturen geïnspireerd en reikte de gehele mensheid de hand.”
– Federica Mogherini, Italiaanse minister BuZa. 1973 n. Chr.
EU Foreign Policy Chief Federica Mogherini Addresses AJC Global Forum On 6 June 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is onze naaste partner in het Midden-Oosten. Net als in 1948 staan wij achter u en staan wij klaar om hulp te bieden op basis van uw behoeften.”
– Jana Černochová, Tsjechische minister van Defensie (ODS). 1973 n. Chr.
Narguet, G. (2024): Armement : la ministre de la Défense tchèque en visite en Israël. In: Radio Prague International. 08/02/2024.
“75 jaren mogen dan misschien slechts een uitroepteken na duizenden jaren van Joodse geschiedenis zijn, toch is het moeilijk om je een volk voor te stellen dat zoveel levendigheid en daadkracht heeft gehandhaafd als de bevolking van Israël. Terwijl ik de alsmaar hoger en verder langs de Middellandse Zee reikende wolkenkrabbers aanschouw, moet ik mezelf eraan herinneren hoe ver Israël in een oogwenk is gekomen. Vanuit de arbeid van die kranige pioniers die een maanlandschap hebben verbouwd en malariamoerassen hebben leeggepompt, bloeide een vastberaden en verfijnde staat op. In een historische context vertegenwoordigt Israël de wedergeboorte van een 3.000 jaar oude beschaving en taal. Het is een staat die in de schaduw van het donkerste uur van de mensheid is opgebouwd. Vanaf zijn bescheiden aanvang heeft deze staat zich onophoudelijk gericht op een gewaagde, maar betere toekomst. (...) In recente jaren wordt Israël als de 'startup-natie' geprezen, maar dit zat al vanaf dag één in het DNA. Van de ontwikkeling van de 'Ben-Goerionrijst' om de bezuinigingen van de vroege jaren 1950 te overwinnen tot een van de grootste concentraties van 'eenhoornbedrijven' (startup-ondernemingen met een waarde van meer dan $1 billion) ter wereld, heeft Israël altijd al enorm geprofiteerd van de vindingrijkheid en ondernemingsgeest van zijn burgers. Tegenwoordig exporteert Israëls hightech 'Silicon Wadi' diensten en technologie naar elke hoek van de wereld om de mensheid gezonder, veiliger en welvarender te maken. De revolutionaire geest van de Joodse Staat is sterker dan ooit tevoren. Deze prestaties zijn des te opmerkelijker wanneer men zich beseft dat de eerste 75 jaar van Israël door bloedvergieten gekenmerkt zijn. Israëls vijanden hebben sinds de dag van zijn grondlegging al vernietigingsoorlogen gevoerd en de terreurdreiging blijft een dagelijkse uitdaging. (...) En toch heeft Israël in het licht van onoverkomelijke kansen niet alleen overleefd, maar is ook alsmaar sterker geworden."
– Stephen Crabb, Schotse staatssecretaris voor Wales. 1973 n. Chr.
CFI INFORMED MAGAZINE 2023/2024. Page 18. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De katholieke heilige Hiëronymus noemde Israël het vijfde evangelie. In de gelaten van zijn volk vangen we een glimp op van zijn kenmerken. In zijn volks straten horen we zijn taal. We lopen door de landkaarten die we jarenlang achterin onze Bijbels hadden meegedragen. We zien hoe de oude tradities worden gehandhaafd en voorheen nog onschuldige woorden en zinnen uit de Schrift weer betekenis krijgen.”
– Shaun Groves, Amerikaanse zanger-liedschrijver. 1973 n. Chr.
Groves, S. (2013): The Fifth Gospel. May 14 2013. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“In het hedendaagse Midden-Oosten is er één land waarin het christendom niet wordt vervolgd, maar juist vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en veiligheid wordt verleend. Het is Israël, de Joodse Staat. Israël is de enige plek waar christenen in het Midden-Oosten veilig zijn. (...) Mensenrechten zijn niet iets vanzelfsprekends. Christenen worden in het grootste deel van het Midden-Oosten afgeslacht en vervolgd omwille van hun geloofsovertuiging, maar hier in Israël worden zij beschermd.”
– Father Gabriel Nadaf, Aramees-Israëlische priester. 1973 n. Chr.
Newman, M. (2014): Priest tells UNHRC to ‘end witch hunt’ of Israel. In: Times of Israel. 23 September 2014, 9:49 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Prosor, R. (2014): The Middle East War on Christians. In: WSJ. April 16 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We staan aan de kant van Israël. De veiligheid van Israël en diens bestaansrecht zijn onderdeel van de Duitse staatsraison."
– Torsten Herbst, Saksisch/Duits Bondsdaglid (FDP). 1973 n. Chr.
Herbst, T. (2023): Facebook Post. 21. Oktober 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Sinds 1948 heeft het hedendaagse Israël onder druk gestaan. Het begon als wonder en blijft nog altijd een wonder. Geen andere natie was 2000 jaar lang weg om vervolgens een plotselinge comeback te maken. Voor hen die niet in wonderen geloven slaat het bestaan van Israël zodoende nergens op. ‘Vredesgesprekken’ falen, doch de natie bestaat voort. Golf na golf van geweld treft het land, doch Israël overleeft. Welk ander land ter wereld zou er genoegen mee nemen als er iedere dag raketten op diens bodem inslaan? Geen enkel land! (…) Zelfs met al deze chaos bloeit Israël. Je weet misschien niet dat de meeste computers bestanddelen bevatten die in Israël gemaakt zijn, dat de hedendaagse geneesmiddelen van Israëlische artsen afkomstig zijn en dat Israël binnenkort meer aardgas dan iedere andere natie op aarde zal pompen. Lang leve het Israëlische Defensieleger… wat een waanzinnige verdedigingsstrijdkracht! Hoe heeft het kunnen gebeuren? Het antwoord is eenvoudig. God houdt zich aan Zijn Woord.”
– Tim Miller, Amerikaanse meteoroloog voor WIS-TV. 1973 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Staat u mij toe om principieel te benadrukken dat Duitsland en Israël vandaag de dag een relatie hebben die aan het einde van de oorlog 70 jaar geleden nog ondenkbaar was. Op basis van de gedeelde waarden van democratische rechtsstaten zijn beide landen vastbesloten om samen de toekomst vorm te geven. Vanuit de afgrond van de verschrikkingen van het nationaalsocialisme is een vertrouwen en een diepe vriendschap gegroeid. Vandaag de dag is het hechte partnerschap tussen de twee landen een hoeksteen van het Duitse buitenlandse beleid. De veiligheid van Israël maakt deel uit van de Duitse staatsreden. De bijzondere historische verantwoordelijkheid van Duitsland tegenover Israël wil ik ook benoemen. Ik zet me in voor het bestaansrecht van Israël als Joodse Staat binnen veilige grenzen. (...) Israël [is] ondanks de moeilijkste omstandigheden en bijna dagelijkse terreuraanvallen de enige constitutionele democratie in de regio. In dit opzicht kan het land in veel opzichten als voorbeeldig worden beschouwd. Als deze normen ook van toepassing zouden zijn op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza of Libanon, zou er zeer zeker meer stabiliteit zijn."
– Thorsten Frei, Badens/Duits Bondsdaglid (CDU). 1973 n. Chr.
Frei, T. (2015): Antwort auf Frage. In: Abgeordnetenwatch. 24.07.2015. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
Frei, T. (2023): Antwort auf Frage. In: Abgeordnetenwatch. 28.12.2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Ik kan niet begrijpen waarom zoveel mensen met twee maten meten. Er is geen rechtvaardiging voor de mate van kritiek waaraan Israël vaak wordt blootgesteld. Iedereen die hier is geweest is daarna enthousiast en verrast hoe erg ons alledaagse leven zich onderscheidt van datgene wat men in het nieuws ziet. Ik kan alleen maar iedereen aanbevelen: Kom hierheen en vorm een beeld voor jezelf.”
– Tom Franz, Duits-Israëlische MasterChef en Joodse bekeerling. 1973 n. Chr.
Schippmann, A. & Warshavsky, E. (2015): Dieser Rheinländer ist Israels bester TV-Koch. In: Bild. 12.05.2015 - 00:11 Uhr. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Eigenlijk bewonder ik Israël en ik zou erg bezorgd zijn indien Israël ophoudt te bestaan. (…) Hoe meer Israël gedijt, des te meer wij het goed hebben, des te beter wij het hebben. (…) Ik zou zeggen, als Palestijn, dat het enige land dat ons normaal heeft behandeld, ons als mensen heeft behandeld, Israël is."
– Mudar Zahran, Palestijnse schrijver en journalist. 1973 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We zijn getuige van toenemende droogte, hagel, overstromingen enzovoort. Dat zal uiteraard enorme negatieve gevolgen voor de landbouw hebben, maar tegelijkertijd zijn er andere landen, zoals Israël bijvoorbeeld, waar 40 procent van de gewassen in de woestijn groeit en waar waterschaarste en technologie centraal staan in het behalen van het gegeven rendement. Een voorbeeld ten behoeve van het comité is dat zij een tomatenteelt van meer dan 300 ton per hectare kunnen produceren en wij slechts zo'n 100 ton."
– Tania Lawrence, Australische parlementariër (Labor). 1973 n. Chr.
Parliament of Australia. Standing Committee on Economics 25/07/2023 Inquiry into promoting economic dynamism, competition and business formation. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We zijn verplicht om ons in te zetten voor Joods leven in Duitsland en om te laten zien dat Joden onderdeel van dit land zijn. We staan aan de kant van de Joodse Duitsers en achter de Joden over de hele wereld. In een tijd waarin het Joodse leven wereldwijd bedreigd is, zoals nooit tevoren sinds de Holocaust. ‘Dit nooit weer’ betekent ook dat we het bestaansrecht van Israël niet in vraag stellen, zijn volkenrechtelijk verankerd recht op zelfverdediging bevestigen en ons inzetten tegen anti-Israëlische groeperingen."
– Thomas Jepsen, Sleeswijks/Duits Bondsdaglid (CDU). 1973 n. Chr.
Jepsen, T. (2024): Facebook Post. 9. November 2024. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Met Bar Rafaeli ontdekte ik de schoonheid van Israël en ook alle kleuren van de Israëlische maatschappij. Net als in de VS heerst er in dit land een creatieve energie. (…) En als acteur en filmproducent ben ik een grote fan van de Israëlische kunst, een vindingrijkste en interessantste ter wereld.”
– Leonardo DiCaprio, Italiaans-Amerikaanse acteur. 1974 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben een zeer uitgesproken aanhanger van Israël… (…) Blijf sterk, volk van Israël, in deze gevaarlijke tijd. (…) Blijf sterk en verdedig jezelf op alle mogelijke manieren.”
– Jenna Massoli / Jenna Jameson, Italiaans-Amerikaanse pornoactrice en Joodse bekeerling. 1974 n. Chr.
Efrem, M. (2015): Porn Queen Jenna Jameson Stands Up for Israel. In: Forward. October 20, 2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik spreek op mijn website met veel van mijn fans en de vraag 'op welke plek zou je het spannendst vinden om op te treden' wordt me vaak gesteld. Ik zeg altijd Israël. De mensen, de plek, de geschiedenis... ik weet het niet precies, die plek straalt een soort van ongesproken energie uit die ik kan voelen en waar ik me naar wil begeven."
– Robbie Williams, Engelse zanger. 1974 n. Chr.
Robbie Williams - The Israel Project Interview. In: Youtube. 12 April 2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"In binnen- en buitenland liggen onze Joodse vrienden onder vuur. Velen in deze wereld haten hen. Maar ik zeg hier vandaag: wij hebben hen lief. (…) Als het ergens niet meer veilig is voor Joden, is er nog maar één land ter wereld waar ze veiligheid hebben en dat is in Israël. Israël heeft geen andere keuze, want om haar burgers te beschermen tegen dat pure kwaad van terrorisme, dood en verderf, moeten zij doen wat ze nu doen tegen hen, die uit zijn op de ondergang en vernietiging van Israël. (…) Het wonder van de Staat Israël, het bestaat nog steeds en het zal blijven bestaan. We zien het zelfs als we duizenden jaren terug gaan, want waar het Haman niet gelukt is om het Joodse volk uit te roeien, lukt dat ook Hamas of Hezbollah niet. En waar Egypte het Joodse volk niet klein kreeg, zal dat ook Iran niet lukken. En met de hulp van zijn God versloeg David Goliat. En met zulke grote bewijzen uit de recente en verre geschiedenis durf ik hier vandaag een hoopvolle boodschap te verkondigen voor de toekomst van Israël. In het volste vertrouwen op de God van Abraham, Izaäk en Jakob, op die God van David, bidden wij met elkaar voor de vrede van Jeruzalem."
– Chris Stoffer, Nederlandse parlementariër (SGP). 1974 n. Chr.
Israël manifestatie op de Dam - 7 oktober 2024
“Ik steun de Joodse staat Israël, het is hun land, ze waren al in dit land en het waren de VN die ze tot terroristen verklaren. (...) Je hebt zo'n kleine plaats met gebouwen en fabrieken en vliegtuigen en noem maar op. En alles eromheen is gewoon een hoopje ellende. (...) Wat als de Joden zich nu teruggetrokken uit Israël en weggingen? Binnen een jaar zou er niets anders zijn dan mensen die elkaar vermoorden en doden en elkaar opblazen en met elkaar vechten.”
– Alex Jones, Amerikaanse radipresentator. 1974 n. Chr.
Alexis, J.E. (2016): Can Alex Jones Be Serious on the Middle East?. In: Veterans Today. December 27, 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Omdat Joodse mensen zo'n diepgaande liefde voor de mensheid en voor de vooruitgang voelen, denken ze gauw dat iedereen zo is. En het maakt me erg verdrietig om ze te moeten laten weten en begrijpen dat dat niet de werkelijkheid is waarin we leven. (...) Een van de meest choquerende, schandalige en zorgwekkende dingen aan Israël is het feit dat ze OVERAL schuilkelders nodig hebben. In vrijwel elk gebouw, op parkeerplaatsen, in speeltuinen. Geen ander land op deze planeet leeft op die manier. Geen andere luchtvaartmaatschappij heeft een raketafweersysteem nodig.
– Yasmine Mohammed, Arabisch-Canadese mensenrechtenactiviste. 1974 n. Chr.
Pacchiani, G. (2024): In Israel, activists from Muslim countries denounce common threat of radical Islam. In: Times of Israel. 26 April 2024, 9:07 am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Twitter/X Post. 22 April 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Het is goed ons voor ogen te houden dat de joodse gemeenschap een onlosmakelijk deel uitmaakt van onze samenleving en van onze beschaving. De rijkdom van het joodse erfgoed, de diepgang van zijn denken, de waarde van zijn maatschappelijke inbreng vervullen ons met dankbaarheid en waardering. (...) Moge Israël de erkenning en de veiligheid verwerven waarop het zoals andere naties recht heeft."
– Wouter Beke, Vlaamse/Belgische minister van Gezondheid. 1974 n. Chr.
Joods Actueel (2016): Wouter Beke: “CD&V verzet zich tegen elke boycot van Israël”. 7 oktober 2016.
“Ik begrijp het belang van een Joodse staat die zowel een democratische maatschappij als een toevluchtsoord voor cultuur en afkomst is. Ik ben trots om het voortdurende succes ervan te mogen vieren. De geest van Israël is vandaag de dag nog net zo sterk als in 1948, toen Groot-Brittannië’s mandaat verliep en een nieuwe natie werd geboren. Zijn bevolking streeft nog altijd naar academische vooruitgang, neemt nog altijd deel aan de internationale handel en ondersteunt nog altijd de kunsten. Dit alles, terwijl het zich voortdurend moet bezighouden met veiligheidsdreigingen. Mijn eerbied voor deze natie en dit volk is groot. (…) De angst om een nieuw slachtoffer te worden terwijl men een bus neemt of in een café eet zou genoeg moeten zijn om voor stagnatie in een levendige economie te zorgen. Maar niet in Israël. Het volk komt bijeen in de naam van de vrijheid en hoop voor een duurzame vrijheid. Hun economie – en hun natie zijn sterk."
– Derek Kilmer, Amerikaans congreslid (Democraten) uit Washington. 1974 n. Chr.
May 6, 2014 - Issue: Vol. 160, No. 67 — Daily Edition 113th Congress (2013 - 2014) - 2nd Session. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël heeft veel van de antwoorden op problemen waarmee Zuid-Afrika wordt geconfronteerd en we moeten samenwerken. Zuid-Afrika heeft vrienden nodig, geen vijanden. (...) Zoveel van onze dorpen en steden verliezen de helft van hun water voordat dit überhaupt de burgers bereikt voor consumptie. In Israël verliest men hoogstens 2% en verwerkt men al het afvalwater middels een waarlijk cyclisch systeem. Het rioolwater wordt omgezet in kunstmest ten behoeve van landbouw, het afvalwater wordt gebruikt voor de irrigatie en de slibbewerking brengt methaan voort die in 80% van de behoeften van de waterzuiveringsinstallatie voorziet. Israëliërs verspillen niets. Dat is een krachtige les voor Zuid-Afrika, ongeacht je politieke voorkeur. De Israëlische democratie is luidruchtig en onhandelbaar, maar het is ook robuust. Het was verhelderend om de woede jegens premier Benjamin Netanjahoe's coalitieregering en het besluit om de macht van de rechtbanken in te perken waar te nemen. Door de protesten voelde ik me meteen thuis en de voortdurende beschikbaarheid van stroom deed me beseffen dat ik eigenlijk helemaal niet thuis was."
– Gayton McKenzie, Zuid-Afrikaanse zakenman, auteur en politicus (Patriotic Alliance). 1974 n. Chr.
Miltz, N. (2023): ‘Israel has answers for SA’, say unrepentant political leaders. In: Jewish Report. Aug 3 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het volk Israël gaf ons de aartsvaders, de wetten, de profeten, de heilige geschriften en de Messias - de Heere Jezus Christus. In de beginjaren van onze onafhankelijkheid bracht Israël Oeganda veel waarde op het gebied van landbouw, civieltechnische werken, geneeskunde, handel en economische ontwikkeling.”
– Dr James Magara, Oegandese tandarts en activist. 1974 n. Chr.
New Vision (2020): Christians want deeper ties as Israeli premier jets in. Feb 03 2020. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël heeft er 75 jaar aan besteed om een staat op te bouwen en om in het onderwijs, de technologie, de geneeskunde en dergelijken te investeren. Ze zijn daardoor een van de meest geavanceerde landen ter wereld geworden."
– Aleksey Matiychenko, Russisch-Amerikaanse ondernemer en softwareontwikkelaar. 1974 n. Chr.
Aleksey Matiychenko on Quora. July 11 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is een baken van liberale democratie in een zee van [on]democratische duisternis. Sinds 1948 heeft Israël lange tijd gestreden om niet alleen als onafhankelijke staat te bestaan, maar ook om voor het overleven van al zijn inwoners te vechten. Israël verkeert in een voortdurende staat van oorlog, niet omdat het een agressor is. Maar omdat het een slachtoffer is: een slachtoffer van de geschiedenis, een slachtoffer van haat, een slachtoffer van historisch antisemitisme. En toch is Israël allesbehalve een slachtoffer. Zijn burgers - al zijn inwoners, Joods, christelijk, orthodox, druzisch, islamitisch, ongelovig - zijn vrij. Het is de geboorteplaats van de innovatie en startup. Het verandert al zijn woestijnen in een etensbak. Belangrijker nog, het is een democratie. Het is een levendige en onstuimige kermis van evrkiezingen, zozeer zelfs dat Israël terwijl ik spreek zijn vijfde verkiezingen in drie jaar tijd ondergaat. Geen van de vijanden van Israël hebben ooit vrije verkiezingen gehouden. Geen van de vijanden van Israël zijn vrije liberale democratieën. Geen van de inwoners van het Midden-Oosten genieten de vrijheid die de inwoners van Israël genieten. (...) Het wonder is dat Israël niet alleen overleefd heeft, maar ook gedijt. Daar zijn we in Australië dankbaar voor en we kunnen alleen maar wensen dat de rechten en vrijheden die Israëliërs genieten gedeeld zullen worden door alle mensen in gans het Midden-Oosten."
– James McGrath, Iers-Australisch senaatslid (Liberalen) voor Queensland. 1974 n. Chr.
Parliament of Australia. Senate on 8/09/2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Behalve dat het een invloedrijke wereldleider is, is de Staat Israël ook een trouwe en zeer loyale bondgenoot van de Verenigde Staten. De toewijding van deze geweldige natie aan het beschermen van haar burgers en de veiligheid van haar thuisland zijn simpelweg ongekend."
– André Carson, Afro-Amerikaans congreslid (Democraten) uit Indiana. 1974 n. Chr.
April 22, 2008 - Issue: Vol. 154, No. 64 — Daily Edition 110th Congress (2007 - 2008) - 2nd Session. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Met de grondlegging van de Staat Israël op die dag in 1948 werd de Joodse onafhankelijkheid hersteld. (…) In dit land begon het Joodse volk 4.000 jaar geleden zijn kenmerkende religie en cultuur te ontwikkelen en daar heeft het een ononderbroken lichamelijke aanwezigheid gehandhaafd. (…) Laten wij erkennen dat er op de oostkust van de Middellandse Zee een land van vrijheid en democratie ligt: Israël. Ofschoon het wordt omsingeld door vijandelijkheid, is het toch een plek waar vrijheid en verdraagzaamheid vandaag de dag in leven zijn.”
– Adam Putnam, Amerikaans congreslid (Republikeinen) uit Florida. 1974 n. Chr.
April 17, 2002 - Issue: Vol. 148, No. 43 — Daily Edition 107th Congress (2001 - 2002) - 2nd Session. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Onze Joodse vrienden die verdriet of angst hebben zeg ik het volgende: jullie zijn een zeer geliefd en intrinsiek onderdeel van onze Australische familie. Wat jullie en jullie dierbaren doorstaan, zowel hier als in Israël, is wat dit parlement vandaag met de sterkst mogelijke bewoordingen dient te veroordelen - met de goedkeuring van alle partijen en individuen, hoop ik. Australië en Israël zijn democratieën. We staan op voor rechten en de rechtstaat. Australië was het eerste land dat in 1947 met het VN-delingsplan instemde en we zijn een van de eerste landen geweest die in 1949 de Staat Israël formeel erkenden. De sterke banden tussen onze naties zetten zich tot de dag van vandaag voort en onderstrepen onze erkenning van Israëls absolute recht op zelfverdediging, zijn bestaansrecht en zijn recht om zijn burgers tegen de terreur te beschermen. (...) Wij, Australië en Israël, zijn als naties inclusievere, meelevendere en succesvollere samenlevingen dan die die worden geregeerd door de Hamas of diens aanhangers zoals Iran.”
– Simon Birmingham, Australische parlementariër (Liberalen). 1974 n. Chr.
Parliament of Australia. Senate on 16/10/2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Behalve dat het alle landen leidt als het neerkomt op het percentage van het BBP dat aan onderzoek & ontwikkeling wordt besteed, trekken Israëls hightech-bedrijven enorme hoeveelheden aan risicokapitaal aan, profiteren ze van verregaande integratie in de wereldwijde technologiewaardeketens en ontwikkelden ze rijke partnerschappen met globale firma’s en onderzoekers. Israëls goed opgeleide en ervaren onderzoekers hebben veel cutting-edge IT-producten en -componenten ontwikkeld en het land is een leider op het gebied van encryptie, antivirussoftware en andere cyberveiligheidstechnologieën.”
– Daniel Munro, Canadese professor.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël, een piepklein landje ergens in het droge en dorre Midden-Oosten, omringd door vijandige Arabische staten. Een land dat sinds zijn aanvang vecht voor het recht op een leven in vrede en harmonie. Een land dat tegen de terreur, tegen voortdurende leugens, tegen racisme en antisemitisme moet vechten. Een land dat door het Joodse volk, waaronder vele Holocaustovelrevenden, opgebouwd is met vastberadenheid, kracht en hoop. En de inwoners van Israël hebben fantastisch werk geleverd, ze hebben moderne en bruisende steden gebouwd, zoals Tel Aviv, Ramat Gan en Modiïn, en ze hebben universiteiten, vliegvelden en havens gebouwd. Ze hebben met de natuur geworsteld, de Negevwoestijn geïrrigeerd en in een ware oasis veranderd. Ze plantten bomen en ontwikkelden nieuwe landbouwmethoden. Bovendien hebben ze een maatschappij opgebouwd waarin iedereen gelijke rechten geniet: Joden, Arabieren, mannen en vrouwen. Een land dat zich verplicht tot de rechtstatelijkheid, ja ook in Israël begaan mensen misdaden, maar dan is er altijd een modern rechtssysteem om zich erop toe te leggen. Vele Nobelprijzen voor meerdere uitvindingen zijn in Israëlische handen. Israél is een sleutelspeler op het gebied van innovatie en hightech / medische ontwikkeling. Een land om trots op te zijn."
– Sabine Sterk, Nederlandse activiste.
Sterk, S. (2021): Proud of Israel. In: The Other Side Is Real ©. 31 October 2021. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Check out the website of Sabine's organization, Time to Stand Up for Israel!
“We willen leren van Israël. Jullie hebben een uiterst succesvol ecosysteem opgebouwd, inclusief de ontwikkeling van technologie, met kleine en middelgrote bedrijven die uitgroeien tot grote instanties en alle systemen ondersteunen en over de hele wereld de cyberveiligheid versterken, om zo voor alle ondernemingen een veilige en betrouwbare omgeving te creëren om binnen te opereren. (...) Veel kleine en middelgrote Israëlische bedrijven komen naar de VAE, op zoek naar partners en relaties. Israël heeft het beste talent op dit vlak en we werken samen om de digitale ruimte te beschermen. Dat is onze passie en we werken ernaartoe om dat uit te breiden. Israël is onze strategische partner. De software- en hardwareproducten die door Israëlische bedrijven gebouwd zijn helpen ons om onze bestaande competenties te versterken."
– Mohamed al-Kuwaiti, Emiratisch hoofd van de cyberveiligheid.
Kabir, O. (2020): UAE views Israel as a strategic cybersecurity partner, says head of national cyber authority. In: CTech. 19.11.20 12:10. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Laat me je een aantal dingen vertellen die Israël gedaan heeft, voordat ik afsluit. Israël heeft een aantal dingen voor Gaza, voor hun buurland, gedaan: (…) De Israëlieten hebben hun voorzien van COVID-vaccins om in al hun behoeften te voorzien; Israël behandelde hun COVID-patiënten in Israëlische ziekenhuizen; Israël voorzag hun van medische zorg, operaties, keizersneden voor hun vrouwen en alle andere medische voorzieningen; Israël voorzag hun dagelijks, zelfs temidden van deze raketaanvallen, van gratis stroom; (…) Israël heeft hun werkgelegenheidskansen geboden; hun voorzien van gratis drinkwater; hun voorzien van medicijnen en voorraden naar behoefte; Israël voorziet Gaza van aardgas voor dagelijks gebruik; zelfs tijdens het conflict gaan er zes dagen per week voedselvoorraden naar Gaza. Er is een overvloed aan het beste voedsel, hetzelfde voedsel dat in Israël wordt gegeven, omdat Israël hun vlees, kip, vis, pasta, brood, alles geeft. Israël heeft hun landbouwtechnologie bijgebracht; Israël bevorderde vissers en hun producten uit Gaza; het heeft kunstmest geleverd aan Gaza; het heeft laptops, schriften en andere dingen geleverd die scholen in Gaza vereisen; het heeft in bouwprojecten in Gaza geïnvesteerd om de infrastructuur te helpen verbeteren; het heeft direct meegewerkt aan de verbetering van hun rioleringssystemen."
– James Mahmi, Keniaanse pastoor.
Mahmi, J. (2021): WHY I STAND WITH ISRAEL | JAMES MAHMI. In: Youtube. 18 May 2021. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“In de loop der geschiedenis en zelfs vandaag de dag lijdt het Joodse volk onder genocidale aanvallen en vervolgingen. Tot op de dag van vandaag zijn er veel mensen die belang bij hebben om de Joodse Staat en het Joodse volk uit te roeien. Daarom verdient het Joodse volk een eigen staat. Het is een recht, geen voorrecht. (…) Een miljoen Arabieren leven in Israël tussen Joden en lijden niet, zoals Arabieren die onder Arabische heersers leven wel doen. In Israël is er vrijheid van meningsuiting en godsdienst. In Israël genieten moslims, druzen en christenen omstandigheden die er in de Arabische landen niet zijn. Israëlische Arabieren willen Israël niet eens verlaten, omdat ze nergens zo’n paradijs zullen vinden – en dat weten ze ook. (…) We leven hier in een paradijs. In vergelijking met de Arabische landen is dit hier het Hof van Eden! Voor mij is er geen ander land dan Israël. Ik heb geen andere vlag dan die van Israël. (…) Welke plek is beter dan Israël? Hier kan ik doen wat ik in geen Arabisch land kan doen. Ik ben er zeker van dat het niet eens 1 procent van de Arabieren in de Arabische buurlanden gegund is om zo te leven als ik, terwijl 100 procent van alle Israëlische Arabieren wel zo kunnen leven!”
– Sara Zoabi, Arabisch-Israëlische MasterChef-deelneemster.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Oeganda kan veel leren van Israël op het gebied van landbouw, ontwikkeling van vaardigheden, geloof en diplomatieke, spirituele en commerciële banden."
– Nathan Ahimbisibwe, Oegandese anglicaanse bisschop.
New Vision (2020): Christians want deeper ties as Israeli premier jets in. Feb 03 2020. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Net zoals wij, is het duidelijk dat de Joden het inheemse volk van het Land Israël zijn sinds onheuglijke tijden. En ik ben er trots op om achter jullie te staan, vandaag en elke dag.”
– Karen Restoule, Inheems-Canadese strateeg en communicatiespecialist.
Restoule, K. (2023): Karen Restoule: My experience as a First Nations woman inspires me to stand against antisemitism. In: The Hub. 6 December 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ongeacht wat je denkt en welke verschillen je mag hebben, heb je ooit een volk gezien dat eerbiediger met zijn waarden omgaat, trotser is op zijn voorouders en barmhartiger richting zijn volksgenoten is, dan de Joden? Na de Holocaust wederopstaan is onmogelijk zonder die kenmerken. Anders zou je je niet eens kunnen voorstellen om in een helicopter over zo'n groene, productieve woestijn vol bananenbomen en avocadoplanten te vliegen. Je zou je niet kunnen voorstellen om kibboetsen te bezoeken (wij gingen naar Kerem Sjaloom, anderhalve kilometer van de Gazastrook vandaan). Of wat dacht je van Sorek, de grootste ontziltingsinstallatie ter wereld; in slechts een halfuur tijd wordt het water dat tien kilometer diep uit de zee wordt gehaald drinkbaar en distributieklaar gemaakt. Of dat kleine gebied van 25.000 vierkante kilometer en met 8 miljoen inwoners, dat voortdurend door vijandelijke raketten wordt getroffen, dat groenten, landbouwtechnologie en veel andere ontwikkelingen exporteert. (...) In Colombia hebben we al 50 jaar een conflict dat is vastgelopen, om wat voor reden dan ook, maar het is ingewikkeld; we ontkomen niet aan de corruptie, we laten alles maar gebeuren en we zetten oude regionalismes voortzetten in plaats van ons te verenigen en vooruit te bewegen als een natie, die veel meer voordelen en een grotere geografische omvang dan Israël bezit. Israël daarentegen is - ondanks zulke diepgaande geschillen met zijn buurlanden en in de eigen gebieden - zelfs in staat geweest om een vrouw, Gola Meïr, tot premier te verkiezen en haar daarmee tot de derde vrouw ter wereld met zo'n positie maakte. Tot op heden is dat niet eens de Verenigde Staten gelukt."
– Maria Clara Gracia, Colombiaanse banketbakster en journaliste.
Gracia, M.C. (2016): Israel, estrategia país. In: Las 2 Orillas. Abril 13, 2016. [Vanuit het Spaans gepostedit door C. Nooij].
"De [Israëlische] natie heeft een tendens getoond om te bouwen, een tendens om toe te staan dat verschillende godsdiensten op plekken aanwezig zijn, een tendens om principes van het Westers-republikeinse liberalisme te vertegenwoordigen, zoveel dingen getoond die daadwerkelijk goed zijn. (…) Er bestaat geen morele gelijkwaardigheid tussen de machten die de Gazastrook bezetten enerzijds en Israël anderzijds. Eén land verplicht zich er grotendeels toe om ervoor te zorgen dat bijkomende schade tot een minimum beperkt blijft. Toen Israël terugsloeg na de recente aanvallen, zei Netanjahoe zo’n beetje tegen de inwoners van Gaza: ga uit de weg, ga alsjeblieft weg. Terwijl de ander [d.w.z. Hamas] gebouwen ingaat en deze opblaast, naar binnen gaat en burgers met bommen bestookt, naar binnen gaat en mensen doodt. (…) Het lijkt voor de hand te liggen dat de Israëliërs gerechtvaardigd zijn in hun strijd tegen deze onliberale krachten die naar hun volledige vernietiging streven."
– Christian Watson, Afro-Amerikaanse student filosofie en politieke schrijver.
Watson, C. (2024): Israel vs. Hamas - Why I Support Israel As An American. In: Youtube.9 October 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Met uitzondering van Turkije is Israël de enige democratie in het Midden-Oosten en de enige staat met een Westerse samenleving in de regio. (…) Zijn economie is de enige hoogontwikkelde in het gebied, op gelijke voet met West-Europese economieën. Israël beschouwt zich zodoende als een modern, Westers speerhoofd in het Midden-Oosten. Israël is bijzonder in het opzicht dat het gesticht en sterk beïnvloed is door immigratie, een anachronisme in de geschiedenis en een nieuwigheid in het hedendaagse Midden-Oosten. Israël is ook uniek aangezien– terwijl andere natiestaten zich in een gebied ontwikkelden waar hun toekomstige natie reeds woonachtig was – het zionistische project dat tot Israël zou uitgroeien eerst een staat had, evenals een natie, maar nog geen staat. Toen het over een staatsgebied beschikte, woonde zijn volk er nog niet, maar was over de hele wereld verspreid."
– Stefan Ahlswede, Duitse onderzoeker en auteur.
Ahlswede, S. (2009): Israel's European Policy After the Cold War, Page 51. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ze hebben een klein stukje land - een beledigend kleine portie van hun voorouderlijk thuisland, dat ze bereid waren om te delen ondanks alle inspanningen van hun buurlanden om hen uit te roeien. Ze werden keer op keer aangevallen en hadden na hun overwinning in de vele onuitgelokte oorlogen grote gebieden kunnen houden. In plaats daarvan waren ze zo goedmoedig om land af te staan, terwijl ze het volste recht hadden om het te houden. Dit kleine landje is een knooppunt van innovatie die, in zijn korte geschiedenis, de wereld ten goede is gekomen met een waslijst aan uitvindingen, waaronder druppelirrigatie, VolP, USB-flashstations, internetfirewalls, het drukverband, de pilcamera (geen colonoscopieën meer dus!), enzovoort. Een groot deel van hun land is een woestijnvlakte, die zij in misschien wel het productiefste land per hoofd van de bevolking ter wereld hebben omgetoverd.”
– Ben Bergin, Amerikaanse IT-systeemmanager en mormoons missionaris.
Ben Bergin. Answer to "Why do you support Israel if you're not Jewish?". In: Quora. 17 November 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik was onder de indruk van de energie van jullie jonge mensen en jullie professoren. Ik bewonder de rijkdom van deze startup-natie: de relatie tussen universiteiten, durfkapitaal en nieuwe ondernemingen is een van de minst bekende aspecten van Israël buiten Israël. Wat een culturele rijkdom, wat een honger naar de toekomst, wat een mentale energie! (…) Het bestaan van de Staat Israël is geen genadige tegemoetkoming van de volkerengemeenschap na de Sjoah. Het bestaan van Israël gaat terug tot eeuwen voor welke internationale overeenkomst dan ook. En de Staat Israël bestaat ondanks de Holocaust. Er zijn vandaag mensen die proberen het bestaansrecht van deze staat te ontkennen. Op basis van alles wat we tot nu toe gezegd hebben is voor iedereen duidelijk dat jullie niet alleen een bestaansrecht hebben. Jullie hebben een bestaansPLICHT. Een bestaansplicht, een verzetsplicht en ook een plicht om aan jullie kinderen door te geven en ook aan mijn drie kinderen. Francesco, Emanuele, Ester.”
– Matteo Renzi, premier van Italië. 1975 n. Chr.
Knesset Speech by Matteo Renzi. 24/07/2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik heb vertrouwen in de geschiedenis, tradities en cultuur van Israël. Maar bovenal geloof ik in de rechten van het Joodse volk. Het recht om een thuisland op te eisen, om in veiligheid te leven, om onder geen enkele vorm van discriminatie te lijden. Ik denk dat het niet erkennen van Israëls redenen, als staat van de Joden, heel vaak een kortzichtigheid is die meer met vooroordelen dan met politieke motieven te maken heeft. Het Westen kan Israël niet in de steek laten, want dan laat het zichzelf in de steek. Israël is het bruggenhoofd van het Westen in een gebied waar democratie, vrijheid en mensenrechten nog altijd worstelen om zich te laten gelden. (...) Onze fundamentele waarden kunnen niet overschaduwd of aan de kant geschoven worden door economische belangen.”
– Mara Carfagna, Italiaanse minister voor Gelijke Kansen. 1975 n. Chr.
Ronen, G. (2016): Italian politician in strong pro-Israel monologue. In: Arutz Sheva. March 23 2016, 8:34 PM (GMT+2). [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik heb eraan gedacht om naar Israël te verhuizen. Ik ben christen en ik zou mij tot het Jodendom laten bekeren. Alleen maar om met iemand te kunnen trouwen, die zo mooi is als jullie. Ik hou, hou echt van Israël. Het is zo'n mooie plaats. Ik vertrek uit Amerika, en ga naar Israël. Ik kan mijn ogen niet geloven, ik ben in het paradijs!"
– William Adams (Will.I.Am), Afro-Amerikaanse zanger. 1975 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Voor mij is de reden waarom ik Israël steun - de reden waarom ik geloof in Israël – het feit dat Israël, net als Amerika, meer is dan een land. Het is een idee. Een idee die is gebaseerd op een reeks waarden en principes. Een idee die de moeite waard is om voor te vechten. De grondleggers van Israël bouwden een land op, op basis van grote idealen: democratie; vrijheid; gelijke rechten voor alle burgers; vrijheid van godsdienst; kansen; sociale rechtvaardigheid; en gelijkheid. En net zoals in Amerika, waren de grondleggers van Israël ambitieus, moedig en optimistisch en zij stelden alleen de hoogste normen. (...) Elke keer als ik Israël bezoek, neemt mijn bewondering voor dit geweldige land toe. Voor zijn burgers, voor datgene wat ze hebben bereikt - zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.”
– Michael Dugher, Engelse/Britse parlementariër (Labour). 1975 n. Chr.
LFI (2015): LFI VICE CHAIR ,MICHAEL DUGHER MP, GIVES KEYNOTE SPEECH AT ‘WE BELIEVE IN ISRAEL’ CONFERENCE. 22 March 2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik kan er als een marxist over discussiëren of er 200 jaar geleden een wereldwijde Joodse natie was, of slechts een religie. Maar het maakt eigenlijk niks uit. We zijn nu allebei hier, twee naties. Ieder gelooft [zijn kant] en is gebonden aan het moederland. Ik ben geïnteresseerd in wat jullie geloven, niet in hoe ik jullie definieer, oké? [Jullie hebben] één land, één volk, één cultuur, een gedeelde geschiedenis, een gedeelde economie – en daarom zijn jullie een natie. Als jullie geloven dat jullie een natie zijn, dan accepteer ik jullie als een natie. (…) Ik vertel je dat de Arabieren al nationale rechten genieten in deze staat. De taal is het belangrijkste nationale recht en die van de Arabieren wordt door de staat erkend.”
– Ayman Odeh, Arabisch-Israëlisch Knessetlid (Gezamenlijke Lijst). 1975 n. Chr.
Rettig Gur, H. (2015): Ayman Odeh wants to be Israel’s Martin Luther King. In: The Times of Israel. 3 May 2015, 1:11 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"De veiligheid van de Staat Israël maakt deel uit van de Duitse staatsreden. Het bestaan en de veiligheid van Israël als nationaal tehuis voor het Joodse volk met gelijke rechten voor al zijn burgers zijn niet onderhandelbaar. (…) Israëlische wetten bevatten geen rassenonderscheid. Arabische Israëliërs genieten conform de basiswetten dezelfde burgerrechten als alle andere staatsburgers van het land. Ze hebben het actieve en passieve kiesrecht – een recht dat zwarten in Zuid-Afrika werd ontzegd. In Israël zijn er Arabische partijen en politici, sinds 2021 maakt voor de eerste keer een Arabische partij, de Arabische Eenheidslijst, deel uit van de regering."
– Omid Nouripour, Iraans-Duits Bondsdaglid (Grüne). 1975 n. Chr.
Nouripour, O.(2023): Antwort auf Frage. In: Abgeordnetenwatch. 01.11.2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Onze staat is niet waardeneutraal, maar staat aan de kant van Israël. (…) Wij staan aan de kant van Israël. Het bestaansrecht van Israël behoort tot de Duitse staatsraison. Dat is niet zomaar een holle frase, het moet juist de programmatische leidraad zijn."
– Volker Ullrich, Zwabisch/Duits Bondsdaglid (CDU/CSU). 1975 n. Chr.
Ullrich, V. (2023): Facebook Post. 10. Oktober 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"In juli was ik in Israël en ik was erg onder de indruk van hun toewijding aan de uitbreiding van hun rol binnen de internationale ruimtevaartgemeenschap. Naarmate we Israëls mogelijkheden en het innovatieve werk van hun particuliere bedrijfsleven beter begrijpen, weten we dat ze in de toekomst een nog sterkere internationale partner zullen zijn, een die ten grondslag ligt aan het succes van de uitbreiding van de commerciële ruimtevaart naar de maan en uiteindelijk Mars en zelfs nog verder."
– Jim Bridenstine, Amerikaanse Administrator van NASA. 1975 n. Chr.
Rettig Gur, H. (2015): Ayman Odeh wants to be Israel’s Martin Luther King. In: The Times of Israel. 3 May 2015, 1:11 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Naar onze mening kan Duitsland een heleboel van Israël leren op een aantal politieke terreinen. In de conflicten die Israël al decennia voor zijn eigen deur heeft - culturele, religieuze, etnische conflicten – die ons tot op heden grotendeels onbekend waren en waarbij de gevestigde politiek zonder besef handelt, is het de moeite waard om een blik te werpen op Israël, om te kunnen begrijpen hoe ermee omgegaan kan worden. (...) Ik geloof ook persoonlijk dat een goede relatie met Israël essentieel is voor Duitsland, niet alleen vanuit verantwoordelijkheid voor de geschiedenis, maar in het algemeen, want Israël is een van de weinige landen buiten Europa met een democratische maatschappelijke orde. (...) We moeten Israël een vrije hand geven, zolang het land zich rechtsstatelijk gedraagt. Voor mij is er in principe geen reden om eraan te twijfelen dat Israël dat doet.”
– Frauke Petry, Saksisch/Duits Bondsdagslid (AfD). 1975 n. Chr.
Jüdische Rundschau (2017): Interviewreihe Parteien vor der Bundestagswahl (Teil 2): Frauke Petry zu ihrem Besuch in Israel. Juni 1, 2017. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Azerbeidzjan en Israël genieten sterke banden en een goede vriendschap. Israël was een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan erkende en we waarderen het ten zeerste. Onze samenwerking is nauw en wederzijds wederzijds gunstig en dekt politieke, economische, militaire en andere terreinen. De partnerschap tussen Azerbeidzjan en Israël is sterk, omvangrijk en multidimensionaal."
– Jeyhun Bayramov, Azerbeidzjaanse minister BuZa. 1975 n. Chr.
Azerbaijani Ministry of Foreign Affairs (2021): Azerbaijani Foreign Minister Jeyhun Bayramov in an exclusive interview with Israel Hayom. 04-04-2021 12:23. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Wij, als nieuwe generatie van Iran (...), houden van Israël, hebben eerbied voor Israëlische mensen en alle Joden over de hele wereld en we hebben jullie hulp en steun nodig voor de Groene Beweging in Iran, de Groene Revolutie, om de moellah ten val te brengen en wij kunnen dan zonder twijfel de problemen van Israël oplossen."
– Amir-Abbas Fakhravar, Iraans-Amerikaanse vredesactivist. 1975 n. Chr.
Per la verità, per Israele. Manifestazione i Roma. 7 Ottobro 2010. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik steun Israël, want ik geloof dat ik in de strijd tussen goed en kwaad aan de goede kant moet staan, niet de slechte kant. Ik steun Israël omdat ik een Amerikaan ben en Israël niet alleen onze bondgenoot is, maar ook het enige democratische land in het Midden-Oosten, en we onze mede-democratieën moeten steunen, al helemaal in dat deel van de wereld, waar zoveel omringende naties ‘dood aan Amerika’ zingen. En Israël staat achter ons, dus wij moeten achter hen staan. Ik steun Israël omdat ik een mens ben en de mensheid na de Holocaust ‘dit nooit weer’ gezworen heeft en velen van hen leugenaars zijn gebleken, maar dat geldt niet voor mij."
– Erick Erickson, Amerikaanse radiopresentator en politicus (Republikeinen). 1975 n. Chr.
Erickson, E. (2023): Why I Support Israel from River to Sea. In: Youtube. 6 November 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is de enige democratie in dat gebied, waar burgerlijke rechten en vrijheden gewaarborgd zijn. De inwoners van Israël verdienen die erkenning vanuit Madrid."
– José Luis Martínez-Almeida, Spaanse burgemeester van Madrid (PP). 1975 n. Chr.
COPE (2023): Almeida compara en COPE la foto de Puigdemont con la jura de Leonor. 31 oct 2023 - 10:38.
“Israël heeft stabiliteit, het oor van de wereldgemeenschap en het vermogen om een moderne staat in het Midden-Oosten te zijn. Israël heeft de tand des tijds doorstaan. (…) Vriendschap tussen Israël en Assyrië zou wederzijds voordelig zijn en de twee landen zouden sterke bondgenoten zijn.”
– Mar Awa Royel, Assyrisch-Amerikaanse bisschop. 1975 n. Chr.
Hasso, J. (2018): Assyrians, Jews and Israel. In: Arutz Sheva. Jun 14, 2018, 10:07 PM (GMT+3). [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Vanuit een strategisch oogpunt is de verdediging van Israël in zijn rol als dam tegen de barbarij de verdediging van de beschaving, van de vrijheid en van de Westerse levenswijze; en de meest effectieve manier - en de enige overigens - om het radicale islamisme te bestrijden. Maar dit is niet het belangrijkste argument. De reden waarom Israël verdedigd moet worden is omdat ze de elite van de mensheid zijn, het beste wat wij als soort hebben voortgebracht. Het is het Joodse volk dat ons heeft geïnspireerd in onze inspanningen om verantwoordelijke en vriendelijke mensen te zijn. Het is het Joodse volk dat, na duizend vervolgingen te overleven, ons de opdracht om vrij te zijn heeft bijgebracht. Israël verdedigen is datgene verdedigen wat ons als mensen definieert, iets wat verder gaat dan specifieke belangen en zelfs dan de geopolitiek. In Israël zijn het begin en het einde verwezenlijkt, Israël en het Joodse volk zijn de drijfveer die ons ertoe aanzet om goed en vrij te zijn. We zijn allemaal David, zelfs als wij hem ontkennen, zelfs als wij hem verraden hebben, zelfs als wij een zorgvuldig plan om hem om te brengen. Er is maar één waarheid en in Israël glittert deze. Israël is onze bondgenoot, maar bovenal onze geest. Iedereen weet dat Israël het zich niet kan veroorloven om een oorlog te verliezen omdat het de laatste zou zijn, of om onzorgvuldig met defensie om te gaan omdat de vijanden van de mensheid op de loer liggen om Israël en ons allen te vernietigen op elk moment van twijfel of zwakte."
– Salvador Sostres, Spaanse/Catalaanse columnist en schrijver. 1975 n. Chr.
Sostres, S. (2015): El único sentido. In: El Mundo. 09 ENE 2013. [Vanuit het Spaans gepostedit door C. Nooij].
“Europeanen moeten begrijpen hoe nauw het lot van Israël en Europa zelf verweven zijn. De term 'Joods-christelijk' is geen cliché. We kunnen de Westerse beschaving niet verdedigen zonder zijn Joodse component te verdedigen, zonder hetwelk de moderne Westerse cultuur ondenkbaar zou zijn. De religieuze identiteit van het Westen heeft twee poten: dechristelijke en de Joodse. Beide zijn nodig om overeind te blijven. Door een van de twee op te offeren om de andere te redden, hak je eigenlijk tijdens een gevecht één been af en werp je dit aan de voeten van je vijanden, roepende: ‘Het andere been krijgen jullie niet! We geven nooit op!’ We kunnen altijd hopen dat onze vijanden zich doodlachen voordat wij doodbloeden, de Monty Python-vechtmanier. Misschien werkt dat wel, maar waarschijnlijker is dat we kreupel en armzalig, zij het niet dood, achterblijven. (...) Wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we niet ongedaan maken. We moeten het echter als een plicht beschouwen om het antisemitisme te bestrijden in het hier en nu en ervoor te zorgen dat de resterende Joden van Europa en Israël veilig zijn.”
– Peder “Fjordmann” Jensen, Noorse blogger. 1975 n. Chr.
Fjordman (2007): Why Europeans Should Support Israel. In: The Brussels Journal. 2007-03-12 07:49. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is voor de VS een belangrijke bondgenoot geweest en zal een belangrijke bondgenoot blijven. Het is een democratie in een regio waar deze schaars is."
– Andrew Yang, Taiwanees-Amerikaanse politicus (Forward). 1975 n. Chr.
Council of Foreign Relations (2019): Candidates Answer CFR's Questions. August 9, 2019 10:13 am (EST). [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik denk aan [Israël] als het Heilige Land. Waar Jezus is geboren en waaruit de teksten van de Bijbel afkomstig zijn. Het is een land met ongelooflijk veel geschiedenis, extra gave geschiedneis. Hoe je het ook wendt of keert, het is zo. Israël betekent veel voor mij als christen. Het is iets ongelooflijks als je erover nadenkt, dat je Israël en diens plekken tegenwoordig kan ervaren."
– Douglas León / Dogge Doggelito, Venezuelaanse/Zweedse rapper. 1975 n. Chr.
Doggelito, D.: Vad tänker du på när du hör ordet Israel?. [Vanuit het Zweeds vertaald door C. Nooij].
“Als Israël aan alle kanten door vijanden omringd is, als er zo'n diepe haat jegens zijn blote bestaan heerst, is het dan niet een wonder dat ze nog zo trots overeind staan? En toch houdt het stand, toch zet het zich voort. Ik zal hier, net zoals veel van mijn collega's, staan om mijn steun voor een van de weinige Midden-Oosterse naties die de rechtsstatelijkheid eerbiedt en ontzettend progressief is uit te spreken. Tel Aviv is een erg moderne, progressieve stad. In het Israëlische Defensieleger dienen vrouwen. Denk je dat Palestina of Hamas een erg verwelkomend regenboogbeleid heeft met betrekking tot de LGBT-gemeenschap. Tel Aviv wél. (...) Als het op antisemitisme aankomt zal ik me erover uitspreken wanneer ik het waarneem. Ik ben pro-Israël en ik ben een zionist en ik zal niet toegeven aan die linkse mafkezen en het Australische volk moet dat evenmin doen. We moeten ons elke keer dat we het ervaren uitspreken over het antisemitisme. Ik weet dat ik dat zal doen.”
– Hollie Hughes geb. Nolan, Australisch senaatslid (Liberalen) voor Nieuw-Zuid-Wales. 1975 n. Chr.
Parliament of Australia. Senate on 17/10/2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Het Israëlische verhaal is ontzettend positief - een klein landje dat tot een machinekamer voor ideeën en tot de startuo-natie van de wereld werd. (...) Israël is een geweldig voorbeeld van een land met een duidelijk besef van zijn economische lot: door technologie en ondernemerschap in te zetten en een geweldige plek te zijn om echte internationale bedrijven op te bouwen. We kunnen hiervan leren - terwijl we een koers zetten voor Groot-Brittannië na de Brexit. Meer inzetten op onze vindingrijkheid, opener zijn voor de wereld en de ondernemersgeest omhelsen."
– Sam Gyimah, Ghanees-Britse staatsminister voor Universiteiten, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie (Liberaal-Democraten). 1976 n. Chr.
CFI Informed Magazine. 2018/2019. Page 22-23. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"In het Saarland staan we ondubbelzinnig aan de kant van de Joden en voor het bestaansrecht van Israël. Het kwetst me ten diepste dat het ontspruitende antisemitisme ook Joden in het Saarland angst inboezemt. Dat is een schande voor ons allemaal. Wie zich niet distantieert van terreur en moord, zelfs aanvallen op Israël viert op onze straten, staat niet voor de waarden van onze vrijheidsgezinde samenleving en hoort niet bij ons."
– Anke Rehlinger geb. Moos, Rijnlandse/Duitse premier van het Saarland (SPD). 1976 n. Chr.
Rehlinger, A. (2024): Facebook Post. 7. Oktober 2024. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Israël heeft het recht om zich te verdedigen en om zijn bevolking te beschermen. Ik heb er zodoende geen begrip voor, hoe hier vandaag enkele sprekers Israël bekritiseren. Israël probeert toch redelijkerwijs om, zelfs onder aanvaarding van nadelen, de burgerbevolking [van Gaza] te beschermen."
– Daniel Caspary, Badense/Duitse Europarlementariër (CDU). 1976 n. Chr.
European Parliament: Verbatim report of proceedings. Wednesday, 18 October 2023 - Strasbourg. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Vandaag de dag heeft Israël een van de meest competitieve en productieve innovatie-ecosystemen ter wereld. (…) Een klein land zonder grondstoffen, dat omsingeld is door vijandigheid, kan alleen overleven door middel van invalrijkdom, slimheid en een mate aan ‘gotspe’. In Israël worden ideeën gewaardeerd, experimenten en creativiteit aangemoedigd. Falen wordt als waardevolle ervaring gezien, niet als karakterfout. Een maatschappelijke hiërarchie bestaat überhaupt bijna niet en goede ideeën kunnen dus vanuit de gehele organisatie afkomstig zijn. De algemene dienstplicht in een hightech-leger en de hoge mate aan autonomie voor jonge soldaten op het veld, leveren ook een bijdrage. (…) We kunnen en moeten van de ervaringen van landen als Israël leren en ze aanpassen aan de eigen nationale omstandigheden.”
– Dave Sharma, Trinidadiaans-Australische ambassadeur in Israël. 1976 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik kom uit zuidelijk Afrika. Ik ben na de apartheid opgegroeid, maar mijn ouders kunnen zich nog goed herinneren hoe zij vanwege hun huidskleur niet mochten stemmen of deel mochten nemen aan het openbare leven. Ik vind het vooral beledigend dat men datgene wat zij hebben moeten meemaken probeert te vergelijken met de Staat Israël, waar niet-Joodse burgers dezelfde rechten genieten als hun Joodse tegenhangers. (…) De Joodse aanwezigheid in Israël is duizenden jaren oud, terwijl de Europese kolonisten moesten ontkennen dat Zimbabwe voor de jaren 1890s überhaupt een geschiedenis had. (…) Ik bewonder de triomf over tegenslag. Een land dat zich op kon bouwen binnen ongedefinieerde grenzen, tijdens oorlogen met al zijn buurlanden en ondanks het probleem van twee miljoen vluchtelingen, moeten we toejuichen en niet zwartmaken. (…) In werkelijkheid steunen veel Afrikaanse mensen Israël, ook al doen hun regeringen dat niet. Er zijn ook veel Afrikaanse Joden, en inheems-Afrikaanse christelijke kerken hebben de neiging om een sterk Joods karakter te hebben.”
– Masimba Musodza, Zimbabweaanse scenarioschrijver en auteur. 1976 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Als wij er niet zijn om op te komen voor een land, waarvan de opvattingen en idealen zo dichtbij de onze liggen of zelfs gewoon de onze zijn, wat zijn wij dan als natie? Wat zijn we in de politiek, als we Israëls wonderlijke bloei van democratie niet vieren? (...) Groot-Brittannië en Israël hebben een prachtige band. We denken graag dat we erbij waren tijdens de geboorte van de natie en dat we het erg hebben geholpen met deze bevalling en deze komst in de wereld... het is een relatie van partnrs. We leren veel van Israël en ik hoop dat Israël ook een beetje van ons leert. Het is een partnerschap van gelijken. Een partnerschap van vrienden."
– Gavin Williamson, Engelse/Britse staatssecretaris voor Onderwijs (Conservatieven). 1976 n. Chr.
CFI Parliamentary Reception, January 2018. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Mijn sympathie en steun gaat uit naar Israël. Ik daarin geen bedenkingen en wel om een paar eenvoudige redenen. Om te beginnen ben ik, zoals gezegd, een overtuigde aanhanger van de natiestaat en zijn zelfbeschikkingsrechten. Daarom sympathiseer ik met het concept van de natiestaat. Ten tweede denk ik dat Israël het enige democratische land in de regio is... Hoewel het in de laatste decennia erg liberaal was, zijn en waren de huidige regering en de regering die er voor de oorlog was zeer naar mijn smaak."
– Martin Helme, Estse minister van Financiën. 1976 n. Chr.
Voice of Europe (2023): Interview mit Martin Helme, dem Vorsitzenden der Konservativen Volkspartei Estlands (EKRE). 02.12.2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"We staan nog altijd onmiskenbaar aan Israëls kant. Israël is de enige democratie in het Nabije en Midden-Oosten en zodoende ook onze waardenpartner."
– Bijan Djir-Sarai, Iraans-Duits Bondsdaglid (FDP). 1976 n. Chr.
Djir-Sarai, B. (2024): Facebook Post. 16. Oktober 2024, 08:44. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Ik ben voor Israël, niet omdat ik geloof dat iemand ergens zijn voet het eerst in het zand heeft gezet, of een God een bebaarde man voor een koffiepraatje heeft uitgenodigd om de wereld op te delen, maar omdat Israël het enige land in het Midden-Oosten is waar vrouwen en mannen gelijkberechtigd zijn, homoseksualiteit van staatswege erkend is, meningen, kunst en wetenschap vrij zijn, geen religie wordt gediscrimineerd en Joden noch beter noch slechter hoeven te zijn dan alle andere mensen. Elke vierkante meter in het Midden-Oosten dat een voorbeeld neemt aan Israël, is een gewonnen vierkante meter. (...) Wat is er zo slecht aan dat mensen nederzettingen bouwen? In het Midden-Oosten bouwen Arabieren, Joden, moslims, christenen en vele andere mensen nederzettingen, de gelukkigsten onder hen in Israël. In Israël is meer dan 20 procent van alle bewoners moslim. Niemand van hen geldt als illegaal. Zij zijn zelfs gelijkberechtigde burgers. Buiten de grenzen van Israël gelden zich aldaar vestigende Joden als illegaal, enkel en alleen omdat zij Joden zijn. Huizen bouwende Joden zijn echter geen probleem. Joden hebben het recht om overal te leven, net als elke andere mens!“
– Gerd Buurmann, Nedersaksische/Duitse auteur, acteur en regisseur. 1976 n. Chr.
Buurmann, G. (1976): Der Judenretter von Köln. August 29 2017. [Vanuit het Duitvertaald door C. Nooij].
"Geen partij in het Midden-Oostenconflict is feilloos, ook niet Israël. In feite is Israël vaak de eerste om dat toe te geven. Maar integenstelling tot andere landen in de regio is Israël een volwaardige democratie met een goed functionerende rechtsstaat, een vrije pers, een veelzijdig politiek debat en een gevarieerd meerpartijenstelsel. Israëlische media zijn onafhankelijk en ze bekritiseren vaak hun eigen regering. Religieuze vrijheid is ook een kenmerk van Israël.
– Kristian Norheim, Noors Stortinglid. 1976 n. Chr.
Stortinget avviste å anerkjenne Palestina. 28.05.2015. [Vanuit het Noors vertaald door C. Nooij].
“De ervaring van Israël is uniek voor Oekraïene, zijnde de ervaring van de staat die ondanks voortdurende dreigingen succes kent.”
– Oksana Syroyid, Oekraïense parliamentiër. 1976 n. Chr.
Verkhovna Rada of Ukraine (2016): Oksana Syroyid. Ukraine should learn from Israel to be successful in conditions of constant threat. 28 September 2016, at 13:40. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Onze partij staat in eenheid en is solidair met de natie Israël en diens inwoners. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn."
– David Littleproud, Australische minister voor Landbouw (LNP). 1976 n. Chr.
Parliament of Australia. Motions. House of Representatives on 16/10/2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De grondlegging van een hedendaags Joods thuisland is geen kleine prestatie en ik voel me vereerd om mij aan te mogen sluiten bij Israëliërs en miljoenen andere mensen van over de hele wereld om deze viering voort te zetten. (…) De gelijkenissen tussen Arizona en Israël, waar mensen hard werken, vindingrijkheid en creativiteit omarmen en sterkere gemeenschappen opbouwen voor hun families, zijn ook opvallend.”
– Kyrsten Sinema, Fries-Amerikaans congreslid (Democraten) uit Arizona. 1976 n. Chr.
United States of America Congressional Record, Proceedings and Debates of ... (2014): Extensions of Remarks, Vol. 160 Pt. 6. 7754. May 9, 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Mensen moeten weten waar Israël mee te maken heeft en dat Israël de eerste verdedigingslinie voor het Westen is. Als Israël tenondergaat, gaan we allemaal tenonder. [Joden] zijn het meest vervolgde volk in de geschiedenis van deze planeet. Kijk eens naar de lelijke geschiedenis van pogroms en vervolgingen, die soms in de naam van Christus plaatsvonden. (...) We geloven echt dat God hen zal zegenen die Israël zegenen en hen zal vervloeken die Israël vervloeken. De geschiedenis wijst daarop. Zelfs een seculiere persoon kan niet ontkennen dat alle vijanden van Israël op de ashoop van de geschiedenis eindigen. Waar zijn ze vandaag de dag? En de Joden leven."
– Erick Stakelbeck, Amerikaanse auteur en tv-presentator uit Pennsylvanië. 1976 n. Chr.
Pine, J. (2017): Christian Zionist praises Israel, warns of jihadist terror. In: Jewish News of Northern California. August 3, 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik sta achter Israël en Joden over de hele wereld. Ik keur tegen elke prijs het antisemitisme af. Ik sta voor vrede. Ik sta voor mensenrechten! Terreur is nooit het antwoord! (...) Dit is geen tijd voor politiek. Dit is een tijd waarin veiligheid voorop staat. God zegene Amerika. God zegene Israël."
– Floyd Mayweather geb. Sinclair, Afro-Amerikaanse bokskampioen. 1977 n. Chr.
Instagram Posts, 10 October 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“In Israël bestaat er een risicocultuur, die wij soms lijken te zijn vergeten in de genen Frankrijk. Er moet een vermogen bestaan om deze voorkeur voor risico te doen heropleven, want zonder dit vermogen kunnen wij niets, het is een basiselement. (…) Ik denk dat het nodig is om hiermee snel aan de slag te gaan, omdat het land niet kan wachten. Israël is zo'n klein landje dat erin geslaagd is om 5% van zijn bbp in O&O te investeren, doordat het kapitaal vanuit de hele wereld aantrekt. (...) Veel van deze mensen hebben energie, vitaliteit. Ze willen banen creëren, startups oprichten en hier innoveren.”
– Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek. 1977 n. Chr.
Israël Actualités n°431. Apr 28, 2017. [Vanuit het Frans vertaald door C. Nooij].
“Hongarije is een ware vriend van Israël en de Joodse gemeenschappen - dit was de eenduidige boodschap die uit mijn ontmoetingen met leiders van Joodse organisaties vandaag naar voren kwam. (...) Israël verdedigt op krachtige wijze zijn volk en land en daar kunnen wij van leren en gevolgen uit trekken. Het bondgenootschap tussen Hongarije en Israël is onwankelbaar en Hongarije heeft stelling genomen voor Israël op internationale fora. Hongarije is er trots op om Europa's op twee na grootste Joodse gemeenschap een thuis te mogen heten. (...) Hongarije zal Israël blijven steunen en alles in zijn macht doen zodat zijn Joodse burgers in een zo veilig mogelijke omgeving leven."
– Katalin Novák, president van Hongarije (Fidesz). 1977 n. Chr.
Neokohn (2022): Katalin Novák. Hungary is a friend of Israel and Jewish communities. 2022. szeptember 30. péntek, 22:00. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
About Hungary (2022): President Novák. Hungary and Israel are promoters of peace. November 18 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Zoals u weet is Israël een vriend en een sleutelpartner van Italië, zowel in het Midden-Oosten als op mondiaal niveau. (...) We willen onze samenwerking in de meest innovatieve sectoren (zoals u weet heeft Israël buitengewone dingen gepresteerd op het gebied van technologie) uitbreiden, zoals kunstmatige intelligentie, cybernetica en cyberveiligheid, maar ook landbouwtechnologie. We hebben hier vandaag veel over gesproken. Zoals u weet maakt Italië bijvoorbeeld een watercrisis mee en heeft de regering al actie ondernomen, maar Israël heeft door de jaren heen buitengewoon werk geleverd op dat vlak en daarmee een potentiële zwakte omgezet in een grote sterkte. Ik geloof dat dit een van de vele sectoren is waarin we meer zouden kunnen samenwerken."
– Giorgia Meloni, premier van Italië (FdI). 1977 n. Chr.
President Meloni’s press statement with Prime Minister Netanyahu of Israel Friday, 10 March 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Albanië kan een hele hoop leren van Israël. Het partnerschap met democratische landen is een van de leidende beginselen van ons buitenlands beleid en Israël is een volleerde democratie in het Midden-Oosten. De grootste exportproducten van Israël zijn wetenschap, cultuur en kennis. Het volledige potentieel van de handelsbetrekkingen tussen onze twee landen is nog niet benut.”
– Ditmir Bushati, Albanese minister BuZa. 1977 n. Chr.
WJC (2014): Albanian FM: 'Albania has a lot to learn from Israel'. 22 Jun 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We staan aan de kant van degenen die worden bedreigd en aangevallen. We staan aan de kant van Israël en aan de kant van de Joden in Duitsland."
– Marco Buschmann, Rijnlandse/Duitse bondsminister van Justitie (FDP). 1977 n. Chr.
Buschmann, M. (2024): Facebook Post. 7. Oktober 2024. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik sta aan Israëls kant! (…) Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten. Alleen dat al volstaat als argument om de beschaafde bevolking terzijde te staan. Dan hebben we het niet eens over de ‘historische verantwoordelijkheid’, zoals de kanselier deze waardeloze frase gebedsmolenachtig herhaalt."
– Stephan Protschka, Beiers/Duits Bondsdaglid (AfD). 1977 n. Chr.
Protschka, S. (2021): Facebook Post. 12. Mai 2021. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik vind oprecht dat de Staat Israël het verdient om er te zijn, dus 75 jaar is een mooie mijlpaal. En ik hoop dat Israël en de Joodse diaspora gewoon met trots kijkt naar die mooie mijlpaal. Eigenlijk best wel wat dingen [bewonder ik aan Israël]. Israël is natuurlijk een heel klein land en aan de andere kant is het wel een van de landen waar gewoon ontzettend veel innovatie plaatsvindt, als je kijkt naar patentaanvragen en natuurlijk als vrouwelijke politica, vind ik Golda Meïr heel erg bewonderenswaardig."
– Nilüfer Gündoğan, Turks-Nederlands Tweede Kamerlid (Volt). 1977 n. Chr.
CIDItv (2023): Israel 75 jaar | Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan feliciteert Israel. In: Youtube. 19 May 2023.
“Vandaag de dag is het grotere gebied Israël/Gaza/Westoever aantoonbaar het vreedzaamste en stabielste gebied in de regio en (…) het is alleen maar stabiel dankzij de aanwezigheid van Israëlische veiligheidskrachten.”
– Frans Cronjé, Zuid-Afrikaanse (Afrikaner) directeur van SAIRR. 1977 n. Chr.
Cronjé, F. (2016): CAN ISRAEL AND SOUTH AFRICA FIND REDEMPTION IN EACH OTHER? – TIMES OF ISRAEL, 24 FEBRUARY 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Het is onze dagelijkse verplichting om het zelfverdedigingsrecht van Israël zonder mitsen en maren te verdedigen, om de veiligheid van de Israëlische staat en de bescherming van Joods leven te waarborgen. Israël, we staan stevig aan jouw kant."
– Christian Dürr, Nedersaksische/Duitse politicus (FDP). 1977 n. Chr.
Dürr, C. (2024): Facebook Post. 7. Oktober 2024. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Israël, een piepkleine natie met slechts 9,3 miljoen inwoners, waarvan 7,2 miljoen Joods zijn, levend in een land ter grootte van Wales, dat herstellende is van de allerergste antisemitische pogroms sinds de Holocaust, leidt de oorlog tegen de barbaarsheid en zijn jonge rekruten doen het werk dat normaalgesproken de interventie van een Westerse coalitie die als wereldpolitie optreedt zou vereisen. Het feit dat zoveel mensen in Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten, in het bijzonder de jeugd, niet langer aan de kant van Israël staan in deze existentiële strijd illustreert onze culturele, intellectuele en ethische achteruitgang. (...) Israël is de hoogste belichaming van nationale en democratische soevereiniteit onder de rechtsstaat, van volksdom, van de gelijkwaardigheid van een natie met een staat, van post-imperialisme, van kapitalisme en technologie en van de blijvende relevantie van monotheïstische religies. Als Israël omvergeworpen wordt, dan worden de ideeën die aan het Westen ten grondslag liggen vernietigd, dan implodeert de internationale orde en zegevieren de autocratieën."
– Allister Heath, Schots-Franse redacteur van The Sunday Telegraph. 1977 n. Chr.
Heath, A. (2024): Israel's bravery exposed the lie at the heart of British foreign policy. The Telegraph. September 22, 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Australië en Israël hebben zoveel gemeen. We delen een geweldige democratische traditie en het is van vitaal belang dat we deze democratische tradities en de vrijheid in het Midden-Oosten steunen, of dit nu voor Arabieren, Joden of christenen geldt."
– Kelly O'Dwyer, Australische minister voor Banen en Industriële Betrekkingen (Liberalen). 1977 n. Chr.
Parliament of Australia. House. Monday, 31 October 2011. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar homoseksuelen iets genieten wat lijkt op vrijheid of mensenrechten. (…) In Israël zijn gelijke rechten voor iedereen verankerd in de onafhankelijkheidsverklaring. Het Hebreeuws en het Arabische zijn beide officiële talen en Israëlische Arabieren zijn vertegenwoordigd als rechters van het hooggerechtshof, Knessetleden en kabinetministers. Pers-, geloofs- en meningsvrijheid worden allemaal beschermd door de Israëlische wetgeving, voor iedereen.“
– Anne Marie Waters, Iers-Engelse activist. 1977 n. Chr.
Waters, A.M.: Israel and Gay Rights. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Kijk, ik ben pro-Israël, want waarom zo ik contra zijn? Er zijn namelijk maar twee redenen om antipathie te hebben ten aanzien van de enige democratie in het Midden-Oosten. Eén: omdat je denkt dat er ooit een Palestina heeft bestaan en de Joden dat land hebben ingepikt. Of twee: omdat je gewoon een hekel aan Joden hebt. Om maar bij het laatste te beginnen: ik ben geen antisemiet, dus die valt direct af. Het fabeltje dat mensen zeggen anti-zionist te zijn, maar geen antisemiet, is aan mij niet besteed. Want als je die anti-zionisten eens pittig doorvraagt naar hun beweegredenen komt er uiteindelijk toch antisemitische bagger uit hun mond."
– Jan Roos, Nederlandse journalist, politicus (VNL) en activist. 1977 n. Chr.
Roos, J. (2018): Niet Israël, maar juist de Palestijnen hebben Palestina gekoloniseerd. In: Dagelijkse Standaard. APR 06 2018, 12:00.
“Ik leg voor dit Huis mijn steun voor Israël vast. Het is een geweldige bondgenoot van Australië. Het is een functionerende democratie in het Midden-Oosten en we mogen erg trots zijn op onze steun gedurende vele jaren. (...) Als Westers land, als land dat zich toewijdt aan de principes van vrijheid en individuele mensenrechten en vrijheid, heeft Australië's stem altijd aan de kant van individuele mensenrechten geklonken en heeft Australië zich vanaf het begin van de hedendaagse natie Israël stevig voor het land ingezet, omdat we begrijpen dat het een bestaansrecht heeft - een recht dat hun thans door vele landen ontzegd wordt. (...) Onze band met Israël en het Joodse volk is zo sterk, zo goed afgerond en zo ontwikkeld."
– Alex Hawke, Australische minister voor Internationale Ontwikkeling en voor de Stille Oceaan (Liberalen). 1977 n. Chr.
Parliament of Australia. House. Wednesday, 21 September 2011. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Parliament of Australia. House of Representatives on 7/11/2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik denk aan Israël als het land dat bijgedragen heeft aan de wereld met eersteklas onderzoek en wetenschappelijke vooruitgang. Een land waar Zweden aanzienlijk meer uitwisseling mee zou moeten hebben."
– Fredrik Malm, Zweeds Rijksdaglid (LUF). 1977 n. Chr.
Malm, F.: Vad tänker du på när du hör ordet Israel?. [Vanuit het Zweeds vertaald door C. Nooij].
"Israël beschikt niet over veel bodemschatten. Zijn echte hulpbron zijn de inwoners en hun creativiteit en dat heeft mij geïnspireerd. (...) Israël ligt mij nauw aan het hart. (...) Het is een plek die erin is geslaagd om zijn buren te omarmen en vrede te creëren in een milieu dat erg vijandig kan zijn."
– Ashton Kutcher, Amerikaanse acteur en presentator. 1978 n. Chr.
Shamah, D. (2013): Ashton Kutcher talks tech, and inspiration, in Tel Aviv. In: The Times of Israel. 14 May 2013, 4:46 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"[Israël bezoeken] boodt een kans om de vastberadenheid om iets vanuit de woestijn te scheppen, met name op het gebied van landbouwmodernisering, te kunnen aanschouwen.”
– Sara Duterte-Carpio, vicepresident van de Filippijnen. 1978 n. Chr.
Politico (2019): Mayor Sara lauds Israel trip. September 7, 2018. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik stond versteld van de Israëlische mensen en hun uithoudingsvermogen. In de eerste nacht van ons verblijf gingen we naar Tel Aviv en er was een zelfmoordaanslag in een discotheek op Tajelet. (...) Ik was verrast dat de Israëliërs gewoon – het was niet niks, maar ze moesten verder met hun leven, weet je wel– de draad oppakten.”
– Jason Biggs, Italiaans-Amerikaanse acteur. 1978 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Er zijn zo veel gangen hier [in Israël], maar het is zo gezond. Men eet hier komkommers en tomaten als ontbijt en de choemoes is onvoorstelbaar – waar ik ook heenga denk ik dat ik zojuist het beste in mijn hele leven gegeten heb. Het reizen door Israël is een levensveranderende ervaring geweest voor mij, van de mensen en het voedsel tot aan de prachtige zee."
– Alan John Buckley, Iers-Canadese acteur. 1978 n. Chr.
Klein Leichman, A. (2012): CSI stars ‘gather evidence’ in Israel. In: Israel21c. June 7, 2012. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“[Israëls] natuurlijke zoektocht naar veiligheid is hand in hand gegaan - vanaf Israëls ontstaan tot op de dag van vandaag - met een diepgaande toewijding aan de progressieve waarden die ons in dit land na aan het hart gaan, in het bijzonder hier in de oppositiebanken. Het is een land waarin vrouwen gelijkheid genieten; de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendergemeenschap floreert; er een vrije pers is; de zwakken tegen de sterken worden beschermd door een onafhankelijke justitie; vakbonden goed georganiseerd en krachtdadig zijn; uitmuntend onderwijs en wetenschappelijke innovatie worden nagestreefd; het religieuze minderheden vrij staat om hun godsdienst te beoefenen; een welvaartsstaat de armen en gemarginaliseerden onderhoudt; en er van een volledig functionerende, levendige, participatieve democratie sprake is. Het zou absurd zijn om te suggereren dat Israël in het Midden-Oosten geliefd is. Doch wanneer we de hoop en onzekerheid aanschouwen, die door de Arabische lente teweeg zijn gebracht, zijn de vrijheden die Israëliërs genieten voor iedereen in de regio met toegang tot het internet en de sociale media onontkoombaar. Wanneer miljoenen mensen in het Midden-Oosten wanhopig op zoek zijn naar leiders die ter verantwoording kunnen worden geroepen, vormen Israëls robuuste media en de harde opstelling van het land ten opzichte van hooggeplaatste personen een oprechte baken voor die waarden."
– John Woodcock, Engelse/Britse parlementariër (Onafhankelijk). 1978 n. Chr.
UK Parliament (2012): Israel and the Peace Process Volume 542. Debated on Tuesday 27 March 2012. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is een kracht ten goede als democratisch land. Het is een land met een levendige vrije pers, die een soort politiek debat toestaat die wij hier voor lief nemen."
– Ruth Davidson, Schotse parlementariër (Conservatieven). 1978 n. Chr.
INFORMED MAGAZINE 2017/2018. Page 26. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik had erg hoge verwachtingen van Israël en het heeft aan deze verwachtingen voldaan en ze zelfs overtroffen. (…) Ik had zo'n onthullende ervaring – een mooie kijke in de cultuur en levens van Israëliërs en van het Joodse volk.”
– Omar Benson Miller, Afro-Amerikaanse acteur. 1978 n. Chr.
Klein Leichman, A. (2012): CSI stars ‘gather evidence’ in Israel. In: Israel21c. June 7, 2012. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël verdient onze kritische solidariteit. Zijn bestaansrecht is onaanvechtbaar. Het mag niet het projectiescherm worden voor reëel ondervonden, maar niet ondervraagde tegenstellingen binnen het globale kapitalisme.”
– Katja Kipping, Saksisch/Duits Bondsdaglid (Die Linke). 1978 n. Chr.
Kipping, K. (2006): Für einen linken Zugang zum Nahostkonflikt jenseits von Antizionismus und antideutschen Zuspitzungen. Seite 6. 08. Dez. 2006. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik zou graag willen zeggen dat ik van Israel houd. (…) Ik sta hier vandaag vol vertrouwen. Ja, mijn natie wil mij doden en executeren en ze zien mij als een verrader. Ik sta hier met heel veel vertrouwen, om te zeggen dat ik inderdaad van Israël houd. (…) Ik was en ik ben er getuige van geweest en ik weet dat Israël niet het probleem is in het Midden-Oosten. Israël is de oplossing voor het Midden-Oosten! Ik wil dat mijn volk de Israëlische ervaring ziet en bestudeert. Na alle tragedies die dit verbazingwekkende volkje heeft moeten doorstaan, lag zijn focus na de Holocaust niet op wraakzucht. De focus lag op overleven en het verkiezen van leven boven dood. (…) En laat mij eerlijk tegen u zijn [wat betreft] dit hedendaagse conflict in het Midden-Oosten. Na een lange ervaring in het Westen, na over alle fundamenten van deze beschaving, de Westerse beschaving, en zijn filosofie gelezen en geleerd te hebben, zeg ik u, dat als Israël in het Midden-Oosten faalt, de Westerse beschaving zal falen."
– Mosab Hassan Yousef, Palestijns-Arabische zoon van Hamas-oprichter. 1978 n. Chr.
2. Deutscher Israelkongress in Frankfurt. 23.10.2011. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Brazilië is voor Israël, niemand kan de Bijbel verscheuren."
– Joice Hasselmann geb. Bejuska, Braziliaanse politica. 1978 n. Chr.
Aragão, J. (2017): Brasileiros pedem perdão a Israel durante ato simbólico em Jerusalém. In: Gospel Prime. 5/09/2017 - 21:00. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Kleine minderheden en randgroepen in alle werelddelen hebben mij altijd geïnteresseerd, maar ik was altijd meer geïnteresseerd in Joden dan in elke andere groep vanwege hun indrukwekkende prestaties en successen, ondanks hun kleine aantal. (…) Hoe meer ik lees over Joden, des te meer mijn bewondering voor hen groeit. De Joodse sage is een verhaal van ongekende heldenmoed en zelfopoffering; Joden werden vernederd en mishandeld zoals geen ander volk in de geschiedenis. Ondanks dit alles stonden de Joden op en keerden zij terug naar hun oude thuisland (Israël) na tweeduizend jaar[, wat] boekdelen spreekt over het karakter van dit hardnekkige volk. Ik bewonder Joden net zozeer voor hun elasticiteit en moed als voor hun wijsheid en geleerdheid.”
– Navras Jaat Aafreedi, Indiase (Pasjtoen) islamitische geleerde. 1978 n. Chr.
Maistrovoy (2007): 'I Love Israel - My Forefathers Were Probably Jews'. In: Arutz Sheva. Apr 12, 2007, 8:50 AM (GMT+3). [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik heb altijd al interesse getoond in het Midden-Oosten en altijd al sympathie gekoesterd voor Israël als een open, vrij en democratisch land in een gevaarlijk deel van de wereld. (...) Israëls indrukwekkende hightech-startup-scene krijgt wereldwijde erkenning. Van de cyberveiligheid tot open overheidsplatformen baant Israël de weg in vele baanbrekende technologieën."
– Oliver Dowden, Engelse vicepremier van het Verenigd Koninkrijk (Conservatieven). 1978 n. Chr.
CFI Informed Magazine 2015/2016. Page 10. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Zodra we [de leden van de Coushatta-stam] het gingen uitzoeken, troffen wij vergelijkbare verhalen aan over de toestand van de inheemse Amerikanen en de Joden: de zoektocht naar thuislanden, verbanning uit onze thuislanden, tegenspoed en vervolging. We hebben ook beiden te kampen met hedendaagse uitdagingen van veiligheid en landrechten. Zowel de Coushatta-stam als het Joodse volk hebben in de wildernis welvarende naties uitgehouwen. Kijk hoeveel zowel wij als Israël hebben bereikt in een relatief korte tijd. Over gelijkenissen gesproken, het Joodse volk en de Coushatta spreken beiden nog vloeiend onze oude talen. Het is bijna een wonder dat ik hier in de eenentwintigste eeuw zit, ondanks onze strijden, ondanks het feit dat vele inheems-Amerikaanse stammen door ziektes zijn uitgeroeid. Maar de Coushatta bloeien, en het is bijna een wonder dat Israël vandaag bestaat, dus dit is iets erg bijzonders."
– David Sickey, Indiaans-Amerikaanse vicevoorzitter van de Coushatta-stam. 1978 n. Chr.
Good, A. (2012): Israel and the Coushatta. One miracle that deserves another. In: The Times of Israel. 7 March 2012, 9:56 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is onze belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten en is dat altijd al geweest en dat zal ook niet gaan veranderen."
– Seth Moulton, Amerikaans congreslid (Dem) uit Massachusetts. 1978 n. Chr.
Jewish Insider (2019): Meet the 2020 Democrat running on foreign policy. May 28, 2019. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Een natie zonder staat is iets eigenaardigs in dit tijdperk. Desondanks is het niet gemakkelijk geweest om een staat te uit te roepen, zoals de situatie van Tibet of de Koerden bewijst. Het huidige bestaan van de Staat Israël is zodoende bijna het wonder van de wereld."
– Kimmo Hoikkala, Finse journalist. 1978 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Wij, en daarmee bedoel ik alle Duitsers, hebben de Joodse mensen na de Tweede Wereldoorlog de belofte gedaan dat ze in Israël een thuis zouden hebben, waarin ze zich veilig zouden voelen en in vrede zouden kunnen leven. En uitgerekend die belofte is Duitse staatsraison. We staan zonder voorbehoud aan de kant van Israël en eenieder die in Duitsland wenst te leven, moet deze belofte eveneens doen. We mogen het antisemitisme, dat momenteel weer door Duitse straten gaat, niet dulden. (…) Dat mensen in Israël en Duitsland veilig kunnen leven is ONZE verantwoordelijkheid en dat zijn we Joden over de hele wereld verschuldigd. Aan ons Duitsers is na de misdaden van de Holocaust zoveel vergiffenis geschonken, nu is het onze beurt om ervoor te zorgen dat de misdaden nooit zullen worden vergeten [en] (…) zoiets nooit weer geschiedt."
– Ann Christin von Allwörden, Holsteinse/Duitse politicus (CDU). 1978 n. Chr.
Allwörden, A. C. von (2023): Nie wieder - ist jetzt!. In: Facebook. 9. November 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Aangezien we de enige democratie in het Midden-Oosten als bolwerk van de Westerse beschaving tegen de omgevende dictaturen zien en uit solidariteit, hebben we nauwe betrekkingen met Israël aangeknoopt, zoals onze twee Israëlreizen aantonen en we steunen een lidmaatschap in de NAVO."
– Marc Doll, Duitse leraar en politicus (DIE FREIHEIT). 1978 n. Chr.
Doll, M. (2011): Antwort auf Frage. In: Abgeordnetenwatch. 10.08.2011. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Ik wou dat mensen, niet alleen in het Midden-Oosten, maar over de hele wereld, Israël eerlijk zouden bejegenen. Het grootste vergif is de propaganda. Tegenwoordig kan iedereen geïnformeerd worden; informatie kan niet uitgewisseld worden. Ik bewonder Israël, het is een land dat omcirkeld is door vijanden."
– Laila Mirzo, Koerdisch-Duitse hoofdredacteur van de Jüdische Rundschau. 1978 n. Chr.
Weinthal, B. (2022): Meet the Syrian-born Kurdish editor-in-chief of German Jewish newspaper. In: Jerusalem Post. November 21 2022 18:55. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël bestaat in mijn ogen voornamelijk uit afbeeldingen – en niet alleen over oorlog. Het zijn namelijk vooral afbeeldingen van Tel Aviv, het licht van Tel Aviv; van het licht van Herat; van het wonderschone Jeruzalem; van honderd naties die Israël vormen. De waarheid omtrent Israël komt erg in de buurt van deze afbeeldingen, van deze droom van vrijheid en gastvrijheid. Als je over Israël spreekt, dan moet je alle vooroordelen achterwege laten en vertellen hoe deze belegerde democratie is opgebouwd. Ze heeft belangrijke doelen verwezenlijkt met betrekking tot gastvrijheid: zo werden vluchtelingen uit Darfoer bijvoorbeeld verwelkomd in Israël. Tel Aviv is een stad die altijd vol is van leven en verdraagzaamheid. Het is een van de meest tolerante steden tegenover homo's. Het staat toe dat een Israëlische homogemeenschap, of zelfs een Arabische, een bestaan vrij van onbegrip en vervolging kan leiden.”
– Roberto Saviano, Italiaanse schrijver, activist en journalist. 1979 n. Chr.
Saviano, R. (2010): Roberto Saviano: “Israele luogo di libertà e accoglienza”. A Roma il 7 ottobre “Per la verità, per Israele!“. [Vanuit het Italiaans vertaald door C. Nooij].
“Israël is een baken van licht in een veelal duister Midden-Oosten. Israël is de enige democratische rechtsstaat in die regio, het enige land in het Midden-Oosten waar iedereen – Joden, christenen en moslims – in vrijheid kunnen leven. Israël staat voor hoop, voor vooruitgang en voor westerse beschaving. Vrijheid, democratie en rechtsstaat zijn ook de enige gronden waarop mensenrechten, stabiliteit en de economie kunnen bloeien. Maar in het dorre Midden-Oosten bloeit er niets, behalve in Israël. En dat zou gewaardeerd moeten worden en zelfs geprezen – vooral in het Westen.”
– Joram van Klaveren, Nederlandse Tweede Kamerlid (PVV / VNL). 1979 n. Chr.
“Zonder enige vraag zijn er betekenisvolle Joodse intellectuelen in de Avondlandse geestesgeschiedenis geweest. Uitgerekend in Duitsland kan men echter niet zo makkelijk van een Joods-christelijk erfgoed spreken. (…) Een religie als het Jodendom, die haar eigen vrijheid jaarlijks met het Pesachfeest viert, ontwikkelt een ander staatsbegrip dan wij Duitsers, die sinds Hegel de staat als verwezenlijking van de objectieve geest misverstaan. Het Jodendom rechtvaardigt verder een geheel andere onderwijstraditie, omdat ook de handwerker al eeuwen zijn eigen gebeden heeft gelezen. De Thora leert respect ten opzichte van afwijkende meningen."
– Christian Lindner, Rijnlands/Duits Bondsdaglid (FDP). 1979 n. Chr.
Peyman Engel, P. (2011): »Ich will keinen Gegensatz zwischen Vernunft und Glaube«. In: Jüdische Allgemeine. 06.06.2011 11:57 Uhr. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik ben pro-Israël omdat ik feitelijk erg pro-Amerika ben. Ik ben pro-Verenigde Staten. Het land waarvan ik vind dat het de dominante wereldmacht moet blijven is de Verenigde Staten. Om de Verenigde Staten in die doelstelling bij te staan, moeten we het voortbestaan van Israël en de Israëlische staat waarborgen. (…) Het hebben van een strategische, economische en militaire partner zoals Israël (…) voorziet ons van een geweldig economisch en militair voordeel ten opzichte van de rest van de wereld, dat we niet mogen opgeven. Ideologie terzijde gelaten, moeten we, als we Amerikaanse levens willen beschermen, de duurzaamheid, steun en nauwe betrekkingen met het Israëlische volk en het land Israël waarborgen. Zo luidt mijn officiële opvatting. (…) Het komt er praktisch op neer dat Israël de nationale veiligheidsdoelen van de Verenigde Staten bevordert en uitbreidt."
– Andrew Bustamante, Cubaans-Amerikaanse inlichtingenofficier van de CIA. 1979 n. Chr.
Bustamante, A. (2024): Coming Clean. I Support Israel. In: Youtube. 8 May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël herbergt een levendig startup-ecosysteem en elke indicator suggereert dat Israël zich snel tot een wereldwijde pionier voor gezondheidstechnologie ontwikkelt. Met meer dan 1.500 bedrijven die zich toewijden aan gezondheidszorg en levenswetenschappen rijzen investeringen in gezondheidstechnologische startups de pan uit. (...) Israël stond ook op nummer zes van de World Index of Healthcare Innovation van de Foundation for Research on Equal Opportunity uit 2022, waarmee het hoger scoort dan zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. De focus van de Joodse Staat op gezondheidstechnologie draagt nu aanzienlijk bij aan de wereldwijde gezondheidssector, inclusief ons NHS-ziekenfonds en de eigen Britse volksgezondheid. (...) Een op de zeven generieke voorgeschreven medicijnen die door het NHS-ziekenfonds wordt verzorgd door een enkel Israëlisch farmaceutisch bedrijf, Teva, wat de Britse belastingbetaler miljarden pond scheelt. Het NHS bespaart zo'n £2.7 miljard door Teva's producten voor te schrijven en te distribueren, zodat er geld vrijgemaakt kan worden voor 114.000 verpleegsters, 98.000 eerstejaarse artsen in opleiding of 47.000 huisartsen. (...) Een revolutionair gezondheidstechnologisch apparaat dat ons NHS ontlast en waarvan ik verheugd ben dat het in mijn kiesdistrict Buckingham wordt gebruikt, is Healthy.io's Minuteful, waarmee Britten zichzelf thuis op diabetes, hoge bloeddruk of andere risicofactoren voor chronische nierziekten kunnen testen. Dit eenvoudige en betaalbare apparaat staat het de NHS-patiënten toe om zichzelf thuis op hun gemak te testen met behulp van een smartphone-app, waarmee ze de prijzige en tijdsintensieve doktersafspraken kunnen omzeilen en zich direct naar de apotheek kunnen begeven, die hun de benodigde medicatie kan voorschrijven. Dit redt leven en bespaart de belastingbetaler geld. Apos Therapy, een niet-invasief, aan de voet gedragen medisch apparaat voor patiënten met osteoartritis, helpt eveneens het NHS om prijzige procedures te vermijden en patiënten om operaties te vermijden."
– Greg Smith, Engelse/Britse parlementariër (Conservatieven). 1979 n. Chr.
CFI INFORMED MAGAZINE 2023/2024. Page 31. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Australië heeft een lange, warme en hechte band met Israël. Onze relatie dateert uit de Eerste Wereldoorlog, toen Australische strijdkrachten aan het Sinaï-Palestinafront tegen de Osmanen vochten. Australië was het eerste land dat instemde met de VN-delingsresolutie in 1947, die uiteindelijk leidde tot de grondlegging van Israël als een natiestaat. In 1949 knoopten Australië en Israël diplomatieke betrekkingen aan. Australië's bilaterale economische band met Israël blijft groeien. In 2019-20 was Israël Australië's op 44 na grootste tweerichtingshandelspartner en de op 49 na grootste exportmarkt, met handelsrelaties ter waarde van $1,3 miljard. Australië herbergt een levendige Australisch-Israëlische gemeenschap en ik dank hen voor hun verrijking van Australië in de loop der jaren."
– Chris Minns, Australische premier van Nieuw-Zuid-Wales (Labor). 1979 n. Chr.
NSW Parliament. May 12. Fifty-Seventh Parliament First Session Thursday, 12 May 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Afgezien van geografie is het Israël dat nog echt een Westers land is. Veel meer dan grote delen van West-Europa vandaag de dag dat zijn. Het kan zijn dat er een kloof ontstaat, maar niet omdat Israël van het Westen wegdrijft, maar juist omdat vandaag de dag in een groot deel van het Westen, waar wij zonnen in de nagloei van onze prestaties – graag van onze rechten genietende, maar niet bereid zijnde om ze te verdedigen – het het Westen is dat langzaam maar zeker van zichzelf wegdrijft. (…) Israël neemt Westerse waarden serieus en vecht voor het voortbestaan van deze waarden.”
– Douglas Murray, Schotse auteur en journalist. 1979 n. Chr.
Murray, D. (2014): The West has drifted away from Israel — and itself. In: The Spectator. 16 July 2014, 12:00am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Wij [moslims] moeten Israël en zijn geschiedenis begrijpen en niet volledig afwijzen. De Koran noemt de Bani Israïl [Kinderen Israëls] en zegt dat Allah hun dit land gaf. De eerste gebedsrichting in de islam was Jeruzalem, niet vanwege de Al-Aqsamoskee, maar omdat het de gebedsrichting van het Joodse volk was. (...) Israël is een succesverhaal. Wie wil vrienden zijn met verliezers?"
– Ahmed Qureishi, Pakistaanse journalist en analist. 1979 n. Chr.
Pacchiani, G. (2024): In Israel, activists from Muslim countries denounce common threat of radical Islam. In: Times of Israel. 26 April 2024, 9:07 am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël (...) bezit een omvangrijk socialezekerheidsstelsel en meer investeringen in de gezondheidszorg en het onderwijs dan het VK. De gezondheidszorg in Israël is universeel binnen een gemengd openbaar/privaat systeem, waarbij elke burger zich bij een van vier zwaar gesubsidieerde zorgverzekeraars moet aansluiten. De hoge standaard van gezondheidsdiensten, medische technologie en medisch onderzoek, moderne ziekenhuisvoorzieningen en een hoge verhouding van artsen per inwoner dragen bij aan zowel het gezondheidsniveau als de economie van het land, waarmee Israël een belangrijk centrum van medisch en biomedisch onderzoek is. Tegen 2006 produceerden Israëliërs bijvoorbeeld 's werelds grootste aantal publicaties inzake stamcelonderzoek per hoofd van de bevolking."
– Rachel Reeves, Engelse/Britse parlementariër (Labour). 1979 n. Chr.
Reeves, R. & Reynolds, J. (2011): Israel’s thriving economy. Active government support and a strong base for social welfare. In: Garratt, B. (2011): Making the Progressive Case for Israel. Page. 1-8. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het is bewonderenswaardig dat Israël een democratie is, gezien de omstandigheden en zijn geografische ligging. (...) Als politicus mag men eigenlijk geen voorkeur hebben voor een van de twee kanten, maar ik denk diep in mijn hart dat we een voorkeur voor Israël hadden, niet alleen vanwege historische banden, maar ook omwille van het feit dat Israël een democratische staat, een stabiele staat is en dat iedereen die Israël bezoekt onder de indruk is van wat zij daar hebben bereikt, al helemaal vergeleken met hun buurlanden."
– Tamás Harangozó, Hongaars lid van de Nationale Vergadering. 1979 n. Chr.
Kalhousová, I. (2019): Our Jews, Our Israel!. Page 199. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het bestaansrecht van Israël dient met alle diplomatieke middelen verdedigd te worden. Ik zie met grote bezorgdheid hoe Israël door vijanden omgeven is.”
– Alice Weidel, Westfaals/Duits Bondsdagslid (AfD). 1979 n. Chr.
Tagesspiegel (2024): AfD-Chefin Weidel stellt Waffenexporte an Israel infrage. 24.08.2024, 09:22. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik ben vandaag verrast dat zoveel sprekers hier kritiek leveren op de Staat Israël, de enige rechtsstatelijke democratische staat in het Midden-Oosten, een partnerstaat van de Europese Unie. Zien ze dan niet de connectie tussen de wreedheid aan de ene kant en de verdediging van Israël aan de andere kant?"
– Lukas Mandl, Oostenrijkse Europarlementariër (ÖVP). 1979 n. Chr.
Verbatim report of proceedings XML. Tuesday, 8 October 2024 - Strasbourg. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De VS [hebben] net zoals Duitsland een fundamenteel belang bij het welzijn van Israël, de modernste democratie in het Midden-Oosten. (…) Onze vriendschap met het Israëlische volk is onverwoestbaar.”
– Philipp Mißfelder, Rijnlands/Duits Bondsdaglid (CDU). 1979 – 2015 n. Chr.
CDU/CSU: Israels Existenzrecht ist Staatsraison. In: Israelnetz. 14. Mai 2013. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik geloof dat Joodse mensen een recht op nationale zelfbeschikking hebben. Dat maakt me tot een zioniste.”
– Lisa Nandy, Engelse staatssecretaris voor Cultuur, Media en Sport (Labour). 1979 n. Chr.
KEIR STARMER SPEECH FOR LFI ANNUAL LUNCH 2021. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Defensiesamenwerking met Israël, in het bijzonder op het gebied van Israëlisch defensiematerieel, speelt een cruciale en belangrijke rol en we zijn Israël en het Israëlische volk dankbaar. Het is in het geheugen van het Azerbeidzjaanse volk gegrift. Azerbeidzjanen en Joden hebben eeuwenoude tradities [en] vriendschaps- en partnerschapsbanden en op dit ogenblik werken Israël en Azerbeidzjan samen op veel gebieden en ontwikkelen zij zich op dynamische wijze.
– Hikmet Hajiyev, Azerbeidzjaanse assistent van de president. 1979 n. Chr.
Freund, J. (2023): Azerbaijan’s Presidential Aide Visits Israel and Emphasizes Strong Shared Bond. In: Caspian Policy Center. Sep 8 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“64 jaar geleden verkreeg Israël zijn lang-beloofde onafhankelijkheid, toen miljoenen Joden, waaronder veel Sjoa-overlevenden, terugkeerden naar hun land van herkomst om een democratie op te bouwen in de woestijn. In die zeseneenhalve decennia hebben zij een van de meest technologisch, democratisch, cultureel en educatief geavanceerde landen ter wereld opgebouwd. Het is de enige plaats in het Midden-Oosten waar het veilig is om een vrouw, homo, christen of baha'i te zijn. (…) Het Jodendom is een religie die families en gemeenschappen verbindt. Het is een religie die de waarde van bedachtzaamheid, vergevingsgezindheid en verzoening demonstreert."
– Pierre Poilievre, Frans-Canadese minister van Tewerkstelling (Conservatieven). 1979 n. Chr.
Debates of April 26th, 2012. Yom Ha'atzmaut Statements By Members. Pierre Poilievre Nepean—Carleton, ON. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël heeft het recht op een bestaan. Het Joodse volk, dat inheems is in het land, vertelt door middel van de hedendaagse Staat Israël het verhaal van de meest opmerkelijke inheemse wederopleving op planeet aarde. De wereldwijde erkenning van deze Israëlische legitimiteit, dit zionisme, komt veel te laat. De terreur viert hoogtij in de straten van dat geweldige land, van die fantastische, opmerkelijke democratie. (...) Keer op keer heeft Israël het tegendeel bewezen door tegen een grote overmacht te vechten om zijn staat te handhaven en onomstotelijk te bewijzen dat het in staat is om zichzelf en zijn hoofdstad te verdedigen. In de meeste gevallen zou een dergelijke kracht als voorbeeld worden aangedragen voor Israëls duurzaamheid, maar in plaats daarvan wordt de Joodse Staat iedere keer gedwongen om om vrede te smeken en concessies te doen aan zijn vijanden."
– Shuvaloy Majumdar, Indo-Canadese parlementariër (Conservatieven). 1979 n. Chr.
House of Commons. 44TH PARLIAMENT, 1ST SESSION. MONDAY, OCTOBER 16, 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ontdekte plotseling een wereld waarvan ik nooit wist dat deze bestond. Ik ontdekte dat de Joden niet zo slecht waren als mij in mijn jeugd werd verteld. Ik ontdekte dat ze een goede kant hebben waardoor ik mij aangetrokken voel. Ik identificeerde me met hun principes en de manier waarop zij elkaar beschermen. Ik voelde dat ik onderdeel van dit land wilde worden."
– Ala Wahib, Arabisch-Israëlische officier in het Israëlische Defensieleger.
An Officer and a Muslim Zionist. In: Israel haYom. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Vraag het elk kind in welke kerk dan ook over de hele wereld, van Amerika tot China, vraag het aan iedere moslim die bekend is met de Koran, en hij zal je vertellen dat het land Israël aan het volk Israël toebehoort. (...) Het volk Israël is geboren in de woestijn en zwierf tussen de volkeren van de wereld. Vandaag de dag hebben we na duizenden jaren van ballingschap een blijvend thuis. De soekka herinnert ons eraan dat we dit thuis moeten handhaven, opdat we niet, G-d verhoede, worden teruggedreven in de schande van de ballingschap.”
– Eyal Assad, Druzisch-Israëlisch Knessetlid.
Arutz Sheva (2016): Children know Israel belongs to Jews. Oct 18, 2016, 8:51 PM (GMT+3). [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Gedurende de 2.000 jaar na de ondergang van Masada, zijn de Joden in ballingschap geweest, zijn ze belazerd, mishandeld, onteigend en ontdaan van huis en haard, eigendom en waardigheid. Desondanks gingen ze niet als een dolle tekeer en mensen, burgers ombrengen. Meer recentelijk, afgezien van hun 2.000 jaar durende onteigening en ballingschap, heeft het trauma van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust niet alleen het aantal Joden in de wereld gedecimeerd, maar hun ook alles afgenomen wat ze hadden achtergelaten, wat ze nog bezaten en wat ze nog hadden weten vast te houden. En ze zijn opgekrabbeld uit die vernietigingsoorlog, die genocide, met ongebroken geest, ondanks de demografische belemmering. Ze wisten thuis te keren, terug te keren naar het Heilige Land, maar ze kwamen terug met niets, zonder ook maar een beetje te klagen. Ze trokken de stoute schoenen aan, ze zwoegden, ze ploeterden en bouwden zichzelf opnieuw op vanuit het niets. Ze maakten malariamoerassen en dorre woestijnen groen met fonteinen en wijngaarden en melk en honing en vruchten des lands. Ze bouwden een economie van wereldklasse op, een baanbrekende technologische grootmacht, waarvan de hele wereld profiteerde en die de hele wereld genas. Er is amper een modern gereedschap te vinden dat je dagelijks gebruikt en voor lief neemt, waarin geen Israëlische technologie te vinden is. Het is niet mogelijk om daar geen respect voor op te brengen."
– Franck Salameh, Libanees-Amerikaanse maronitische professor, vertaler en antholoog.
Salameh, F. (2023): Episode 44, Never again shall Masada fall!!. In: Youtube. 9 October 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De landbouw is in Israël een gerenommeerde industrie. Israël is een belangrijke exporteur van tuinverse producten en een wereldleider in de landbouwtechnologieën, ondanks het feit dat de geografie van Israël niet gunstig is voor de landbouw. Meer dan de helft van het landoppervlak bestaat uit woestijn en het klimaat en het gebrek aan watervoorraden zijn niet bevorderlijk voor de landbouw, maar Israël heeft gebruik gemaakt van het land door middel van hoogtechnologische landbouw, aantrekking van agrotoeristisme en een aantal adaptievere activiteiten.”
– Dr Simon Wagura Ndiritu, Keniaanse docent.
Entrepreneurs Hub (2016): AGRI-BUSINESS: WHAT KENYA CAN LEARN FROM ISRAEL?. May 2, 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Als een organisatie die het Afrikanervolk van Zuid-Afrika vertegenwoordigt, drukken wij onze niet-aflatende steun uit voor de Staat Israël en diens aanhoudende inspanningen om de terreur te bestrijden. (...) Israël is lange tijd geconfronteerd geweest door de dreiging van terrorisme en we staan stevig achter zijn recht om zichzelf te verdedigen tegen hen, die onschuldige burgers proberen te schaden. Boers for Israel erkent de complexiteiten van de regio en steunt Israëls inspanningen om zijn veiligheid te handhaven en het welzijn van zijn burgers te waarborgen. (...) Israël is een model voor iedereen wereldwijd die de idee van etnocraten steunen. Samen nemen we stelling tegen de terreur en pleiten we voor een rechtvaardige en blijvende oplossing voor de ingewikkelde vraagstukken in het Midden-Oosten. We schamen ons er als Zuid-Afrikanen voor dat onze regering steun geeft aan terrorisme en zich tegen de rechtmatige en rechtvaardige Staat Israël.”
– Willem Petzer, Zuid-Afrikaanse (Afrikaner) activist.
Boers for Israel (2024): Letter to the Editor: Boers for Israel. In: Atlanta Jewish Times. January 31, 2024, 10:44 am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Jeruzalem is de gezegende koninklijke burcht van het Hebreeuwse volk. (…) Als christenen zijn wij kinderen van Abraham. Israël (Jakob) is onze broeder, net zoals zijn nageslacht. Jezus Zelf koos ervoor om uitgerekend als Jood geboren te worden en verloor bij het oprichten van het christendom nooit Zijn ‘Joodsheid’. De grondleggers van ons geloof – de apostelen – waren ook Joden. En opdat wij het niet vergeten: de zaligheid is ‘uit de Joden’ en in de eerste plaats voor hen. Dan pas voor de niet-Joden. (…) De Joden zijn nog steeds Gods oogappel - en zullen dat altijd zijn. (…) Geen Jood verdient het om vervloekt, niet gesteund of gediscrimineerd te worden omdat hij Joods is. Hoe kun je ooit verantwoording afleggen aan God geven voor je fout?”
– Desiree M. Mondesir, Afro-Amerikaanse evangelist en auteur.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is het paradijs voor christenen uit het Midden-Oosten. In Israël genieten wij vrijheid en hebben we rechten, kunnen we zeggen wat we willen, activiteiten organiseren, verenigingen oprichten - en daarom nemen wij zo actief deel aan de maatschappij. (…) Eindelijk, nadat het Midden-Oosten 1.400 jaar lang bezet en bestuurd werd door verscheidene machten, komen de Joden en erkennen zij ons, het Aramese volk, dat zelfs nu nog door Islamistische strijdkrachten (ISIS) wordt onderdrukt in Irak en elders. Hier, in de handen van de Joden, krijgen wij gerechtigheid.”
– Shadi Khalloul Risho, Aramees-Israëlische eerste luitenant in het Israëlisch Defensieleger.
Simcox, L. (2014): Dr. Ateek’s Rose-Colored Glasses. September/October 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“ISIS vertegenwoordigt niks dan angst. Israël biedt daarentegen altijd hoop. Al sinds zijn onafhankelijkheidsverklaring verplicht het zich tot democratie, rechtsstatelijkheid en gelijke behandeling van minderheden – een inspirerende vastberadenheid die werd geboren toen het grootste deel van de wereld onder dictaturen leefde. (…) Ik ben de trotse leider van Brent, de meest diverse gemeente in het Verenigd Koninkrijk. (…) Ik begrijp hoe belangrijk Israël is voor het Joodse leven in het Verenigd Koninkrijk: hoe kan het ook anders, als zo’n groot deel van het Wereldjodendom – meer dan 40 procent – in Israël woont.”
– Muhammad Butt, Kasjmiers-Britse politicus.
Butt, M. (2016): I’m sorry for sharing Israel slur – boycotts are wrong. In: Jewish News. July 14 2016, 1:42. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Armeniërs en Joden hebben veel overeenkomsten: ze zijn allebei een oud Midden-Oosters volk met een lange en veelbezongen geschiedenis. (…) Beide volkeren staan bekend om hun competentie op het gebied van kunst en handel en waarderen onderwijs in bijna bovennatuurlijke mate. (…) Deze verwantschap raakte in de loop van vele eeuwen van coëxistentie verloren, maar als we kijken naar onze namen en zelfs onze fysiologische overeenkomsten, is het niet zo moeilijk om ons voor te stellen hoe hecht deze twee volkeren ooit waren. (…) Net als Israël wordt Armenië omsingeld door vijandige staten – in het bijzonder Turkije en Azerbeidzjan. (…) Iedereen weet dat Israël en Armenië, en Armeniërs en Joden, geestverwanten en vrienden zijn. Een andere mening hebben staat gelijk aan de wereld op zijn kop zetten."
– Christopher Atamian, Armeens-Amerikaanse schrijver.
Atamian, C. (2017): Armenians and Jews: Natural Allies, Kindred Spirits. In: Huffpost. Jan 30, 2015, 10:12 AM EST. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Er zijn honderden joden uit vele uithoeken van de wereld die op dit moment werkzaam zijn in Saoedi-Arabië en bijdragen aan de financiële, infrastructuur- en energieprojecten. (...) Israël heeft een reputatie als een van de meest geraffineerde en technologisch geavanceerde landen in de mijnbouwsector, met een robuuste, wereldwijd erkende diamantindustrie. (...) Israël is ook een wereldleider d in de waterbouwsector, waarmee het uiterst gekwalificeerd is om Saoedi-Arabië te helpen met diens ambitieuze ontziltingsvoornemens.”
– Salman al-Ansari, Saoedisch-Amerikaanse lobbyist.
Al-Ansari, Salman (2016): How Israel can contribute to Saudi’s vision 2030. In: Middle East Transparent. 12 October 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ben in Israël geland tijdens een periode van beproevingen, gedurende welke het volk van God wordt vervolgd, ik kwam om mijn steun uit te spreken [en te zeggen] dat ik als gelovige niet kan zwijgen. Ik zal christenen overal ter wereld mobiliseren om [Israël] te steunen, omdat deze plaats onze materiële en immateriële erfgoedlocatie is. Ik begrijp dat er mensen zijn die er baat bij hebben om te zeggen dat er apartheid is, maar zolang zij hier niet zelf heengaan, gaan zij alleen maar uit van wat de media zeggen."
– Zwelakhe Mthethwa, Zoeloekoning van de Mthethw-stam.
Miltz, J. (2018): ‘This Is Our Heritage,’ Zulu King After Emotional Visit To Israel. In: JUIG! Nuus. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Joden zijn inderdaad inheems aan het land waaruit zij onder dwang werden verwijderd. Na de verdrijving uit hun thuisland leden de Joden onder de vernedering om behandeld te worden als het stinkdier van de wereld. (…) De Joden zijn inheems aan Israël, inclusief de Westoever en de heilige stad Jeruzalem. Dit zijn de afstammelingen van Joodse vluchtelingen die eeuwen geleden werden ontheemd en ze zijn teruggekomen om hun onvervreemdbare zelfbeschikkingsrecht uit te oefenen. Er is geen nuchtere intellectueel met enig zelfrespect die zal beargumenteren dat de terugkeer naar het voorouderlijke thuisland waaruit men is verwijderd iemand tot een ‘kolonist’ maakt. (…) Het erop aandringen van de Arabische wereld om het Joodse volk, het inheemse volk van Israël, zijn recht op een soeverein bestaan te ontzeggen is een hoofdreden waarom dit conflict al zo lang voortduurt. (…) Verwachten van mensen met een pijnlijke geschiedenis van vervolging, zoals het Joodse volk, dat zij de idee van een Joodse staat, de enige staat die ze vrijheid en veiligheid heeft gebracht, zouden opgeven, is niet alleen onredelijk, maar ook ronduit oneerlijk. (…) De enige manier om Joden voor alle beproevingen die ze hebben doorstaan te beschermen, is om hun onvervreemdbare recht op zelfbeschikking te verdedigen."
– Tshediso Mangope, Zuid-Afrikaanse activist.
Mangope, T. (2022): I USED TO FIGHT AGAINST ISRAEL—UNTIL I WENT THERE. In: Israel Forever Foundation. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De verklaring dat ‘de zaligheid uit de Joden is', suggereert hoe zeer wij in het krijt staan bij Israël. Alles wat wij hebben wat de moeite waard is om te hebben, is tot ons gekomen door de Joden. Onze Bijbel is een Joods Boek, en onze Verlosser is een Joodse Verlosser. Laat ons nooit vergeten te bidden voor Gods gekozen volk."
– S. Michael Houdmann, Amerikaanse voorzitter van Got Questions Ministries.
GotQuestions.org: Should Christians support the nation of Israel?. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Stel jezelf eens de vraag: hoeveel Joodse mensen zijn er in de twee H-groepen [d.w.z. Hamas en Hezbollah] of hebben overheidsgezag in die gebieden? Niet erg veel, als het überhaupt zo is. Er zijn Arabieren in de hele Israëlische regering te vinden. Ik bedoel maar, Arabieren vormen 20% van de bevolking in Israël. En het is zo stom om mensen Israël te zien demoniseren, alleen maar omdat het zichzelf verdedigt."
– Jeffery Mead, Afro-Amerikaanse digital marketeer.
Instagram Post. 23 September 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten. (...) Sinds zijn stichting is het democratische systeem dat is ontworpen door de socialistische zionistische beweging die de staat hebben gevormd, een van de stabielste in het Westen."
– Gabriel Morales Sod, Mexicaanse columnist.
Morales Sod, G. (2022): ¿El fin de Israel como democracia?. In: La Razón.10/12/2022 01:02.
"Wie een stap terugneemt en kijkt naar de ontwikkeling van de staat Israël in de afgelopen decennia, kan alleen maar onder de indruk zijn. Van een kurkdroge woestenij naar een wateroverschot. Van volstrekte armoede naar een van de belangrijkste hightechcentra ter wereld. En van weerloze Holocaust-slachtoffers naar het sterkste leger van het Midden-Oosten. Israël is ook het land dat per hoofd van de bevolking verreweg de meeste immigranten opnam. Vanuit alle hoeken van de wereld trokken Joden naar Israël om een succes ervan te maken. Zij werden aangevoerd door een reeks roemruchte leiders. Deze pioniers bouwden met een tomeloze inzet en overtuiging het land op en bekleedden alle mogelijke functies, om te eindigen in het hoogste ambt: premier."
– Ralph Dekkers, Nederlandse Midden-Oostencorrespondent voor De Telegraaf.
Dekkers, R. (2023): 75 jaar Israël. (Klein-)kinderen van vier premiers over de Joodse natie. In: Elsevier. 17 april 2023.
"Net zoals elke natie is Israël niet volmaakt - maar het is een levendige multi-etnische democratie met een vrije pers en een rechtsstaat. Het onderscheidt zich als een schitterende baken van hoop in een regio vol autocratieën en religieuze extremisten."
– Rishi Sunak, Indo-Britse premier van het Verenigd Koninkrijk (Conservatieven). 1980 n. Chr.
Rose, D. (2022): Rishi Sunak praises Israel as a shining beacon of hope and denounces claim it is an aprtheid state. In: Jewish Chronicle. August 4, 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is een baken van democratie in het Midden-Oosten. Israël verdedigen is geen onderdeel van de cultuuroorlogen. Het staat symbool voor het verdedigen van de mensheid."
– Suella Braverman geb. Fernandes, Indo-Britse minister BiZa (Conservatieven). 1980 n. Chr.
Wallis Simons, J. (2023): 'We will protect British Jews from harm', says Home Secretary Suella Braverman. In: The Jewish Chronicle. October 12 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Afgelopen zomer had ik het grote genoegen om Israël opnieuw te bezoeken. Een land dat ik bewonder en beschouw als een sterke alliantiepartner voor Denemarken. Door Israël met zijn buurlanden te vergelijken, valt het verschil in cultuur meteen op. Israël is een democratisch, modern en zeer vlijtig land - ondanks het feit dat het land slechts een halve eeuw had om zich op te bouwen en zich bovendien in een dorre woestijn bevond. Arabieren rondom Israël creëerden uitsluitend woestenijen - zowel mentaal als fysiek. Ja, waar de islam terrein wint, verspreidt zich de woestenij.”
– Morten Messerschmidt, Duits-Deense Europarlementariër. 1980 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Heb je je ooit afgevraagd hoe een kleine entiteit genaamd Israël de hele wereld in zijn handpalm kan hebben? In plaats van voortdurend de hele wereld te vervloeken, heb je ooit geprobeerd om te begrijpen hoe Israël al die prestaties heeft weten te bereiken op al die gebieden? (...) Israël is een entiteit die naast ons leeft, een vergelijkbaar klimaat met de onze heeft en als we iets verder kijken ontdekken we dat deze entiteit over geen natuurlijke hulpbronnen beschikt - en ondanks dit alles, streeft het ons voorbij! (...) Deze entiteit weet dat onderwijs de basis van de samenleving en de basis van de cultuur en eendracht is."
– Omar Al-Tabtabaee, Koeweitse parlementariër. 1980 n. Chr.
Ben Solomon, A. (2014): Arab writers call for learning from Israel's technology, democracy and morality. In: Jerusalem Post. May 2 2014, 02:15. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Mijn hele volwassen leven ben ik een trotse zionist geweest. (...) We erkennen en blijven onze grote vriend Israël steunen als de unieke baken van liberale democratie in het Midden-Oosten. De kracht van onze relatie met Israël vindt zijn oorsprong in onze gedeelde verplichtingen tot democratie, vrijheid, rechtsstatelijkheid en een pluriforme samenleving. In alle discussies over internationale conflicten en in het bijzonder het Israëlisch-Palestijnse geschil, moeten we te allen tijde ons moreel kompas volgen en onze steun voor de Staat Israël, zijn zelfverdedigingsrecht en zijn bestaansrecht erkennen. (...) Het recht van het Joodse volk in Israël [is] een fundamentele pijler van vrede in de regio. (...) Er bestaat mijns inziens geen enkel misverstand over: Israëls strijd is Australië's strijd en onze gezamenlijke strijd voor de beschaving tegen het barbarisme."
– Tim Wilson, Australische parlementariër (Liberalen). 1980 n. Chr.
Tim Wilson (2024): Post on LinkedIn. October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Parliament of Australia. Federation Chamber. Monday, 22 May 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Wilson, T. (2021): Speech. June 2, 2021. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël vertegenwoordigt een succesvol voorbeeld van hoe een actieve overheid die betrokken is bij universiteiten, banken en zakendoen, innovatie en ondernemerschap kan aanmoedigen om een bloeiende technologische industrie op te bouwen. Vandaag de dag doen de hightechvlusters van Tel Aviv en de 'Silicon Wadi' niets af aan Amerika's Silicon Valley. Ze worden bevolkt door grote internationale bedrijven zoals Google, IBM en Microsoft en ook door lokale firma's. (...) Ondanks dat de bevolking slechts 7,7 miljoen mensen telt, heeft het land een indrukwekkende voorsprong op het gebied van hightech-industrieën. Israël heeft het grootste aantal hightech-startups per hoofd van de bevolking ter wereld en in 2009 bevonden zich meer Israëlische firma's aan de NASDAQ dan alle firma's uit China en India bij elkaar opgeteld.”
– Jonathan Reynolds, Engelse/Britse parlementariër (Labour). 1980 n. Chr.
Reeves, R. & Reynolds, J. (2011): Israel’s thriving economy. Active government support and a strong base for social welfare. In: Garratt, B. (2011): Making the Progressive Case for Israel. Page. 1-8. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ben het Joodse erfgoed en de Joodse Staat zeer gaan waarderen. Ik begrijp hoezeer wij geopolitiek verbonden zijn en hoe cruciaal het is dat we achter zo’n sterke bondgenoot staan. (…) Wat de Westerse beschaving vandaag vertegenwoordigt is een besef dat het zionisme en amerikanisme de frontlinies van de Westerse beschaving en vrijheid in onze hedendaagse wereld vormen. Het is een eeuwige band, een onbreekbare band, die geloof en vrijheid en trouw aan historische, religieuze en culturele tradities vertegenwoordigt: het tegenovergestelde van secularisme en islamisme en antisemitisme."
– Pete Hegseth, Noors-Amerikaanse auteur, tv-presentator en officier. 1980 n. Chr.
2016 interview with The Jewish Press. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
2018 speech to National Young Israel. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is temidden van een oorlog geboren, maar heeft ook de tegenslagen doorstaan in de hoedanigheid van een gevestigde democratie in het Midden-Oosten. Uiteraard is Israël niet volmaakt en we hoeven ook niet elke handeling van de Israëlische overheid te steunen. Maar Israël laat de wereld echter wel zien dat een vrije en democratische maatschappij en rechtsstaat mogelijk is in het Midden-Oosten."
– Maurice Golden, Schotse parlementariër (Conservatieven). 1980 n. Chr.
CFI (2016): CONSERVATIVE MSP MAURICE GOLDEN PRAISES ISRAEL’S DEMOCRACY IN SCOTTISH PARLIAMENT. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Vandaag de dag is er wereldwijd sprake van een nieuw antisemitisme. En het nieuwe antisemitisme draagt een masker, het draait niet langer om Joden: het draait om Israël - omdat dat politiek correcter is. Tegenwoordig is het gemakkelijker om Israël aan te vallen. En ik zeg niet dat Israël of het Joodse volk perfect is. Nee, het zijn mensen, net zoals jij en ik. Je mag Israël naar believen bekritiseren - en ik heb zelfs in Israël gewoond en niemand levert meer kritiek op Israël dan de Israëliërs dat zelf doen. Men kan Israël naar believen bekritiseren, maar men mag Israël twee fundamenten niet ontnemen: Israëls bestaansrecht en Israëls recht op zelfverdediging.“
– Rev. Majed el-Shafie, Egyptische bekeerling tot het christendom. 1980 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Tot nu toe was alles (vooral de mensen, het eten en de cultuur) erg leuk om te ervaren [in Israël]. (…) Ik kan iedere avonturier en iedereen die graag aan oriëntatielopen doet en graag lekker eet en graag van de sociale omgevingen geniet die deze geweldige Israëlische mensen kunnen organiseren!”
– Pasi Ikonen, Finse oriëntatieloopkampioen. 1980 n. Chr.
Israel Orienteering: O-TRAVEL & O-TRAINING. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Mijn grootste onderscheid met de meerderheid van de moslims is mijn geloof dat een Joods thuisland voor ons allemaal een belangrijke vooruitgang is, met name een thuisland in hun voorouderlijk land Israël."
– Afdhere Jama, Somalisch-Amerikaanse auteur en filmmaker. 1980 n. Chr.
Sacirbey, O. (2006): Faces of US Muslim and Jewish dissent. In: The Christian Science Monitor. August 4 2006. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik steek de fakkel [ter gelegenheid van Israëls 67e levensjaar] aan voor alle mensen overal ter wereld, die de hoop op vrede niet hebben opgegeven en voor de kinderen, vol onschuld, die op deze aarde leven. Voor diegenen die er ooit waren, maar er nu niet meer zijn, die slachtoffer werden van zinloze haat afkomstig van hen die vergeten zijn dat we allemaal naar het evenbeeld van één God zijn geboren. Voor de Sefardiem en Asjkenaziem, de religieuzen en seculieren, de zonen van dit moederland, dat ons eraan herinnert dat er geen andere plek is, voor ons als Israël, ter ere van de mensheid en ter ere van de Staat Israël.“
– Lucy Aharish, Arabisch-Israëlische tv-presentatrice. 1981 n. Chr.
Beck, J. (2015): ‘This is our country, there is no other,’ says teary-eyed Aharish in Arabic. In: The Times of Israel. 22 April 2015, 10:39 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We staan aan de kant van Israël. (…) Het geldt in de internationale statengemeenschap als een erkende staat, een democratische staat, by the way de enige democratische staat in deze regio, onze partner."
– Karoline Edtstadler, Oostenrijkse kanselarijminister (ÖVP). 1981 n. Chr.
Edtstadler, K. (2023): Facebook Post. 29. Oktober 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Australië waardeert zijn langdurige relatie met Israël, die gebaseerd is op gedeelde waarden, gemeenschappelijke belangen en sterke politieke, economische, culturele en maatschappelijke banden. Dit is een relatie die (…) onder de huidige Australische regering blijft gedijen."
– Michael Sukkar, Lebanees-Australische (maronitische) minister voor Huisvesting (Liberalen). 1981 n. Chr.
Michael Sukkar MP – statement on the death of former Israeli prime minister, Ariel Sharon. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik heb nooit verborgen dat ik in het Israëlisch-Palestijnse conflict aan de kant van Israël sta. (…) Ik begrijp, zeker als burger van een land dat zo lang bezet is geweest, dat de Joden een recht hebben op hun eigen land – en niet gedwongen zou moeten zijn om over de hele wereld rond te dwalen. Wij Polen weten het maar al te goed, want vele Joden woonden ooit in onze landen. Vandaag de dag hebben ze hun Israël, hoeven niet meer ergens heen te vluchten. Laten we ze daarom diplomatiek steunen in het Midden-Oosten. Dat is voordelig voor Polen.”
– Jan Dziedziczak, Poolse parliamentiër. 1981 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Men mag Israël dan wel bekritiseren, maar toch moet men de situatie in ogenschouw houden. Men hoeft er slechts één keer de landkaart op na te slaan. Daar is Israël de enige democratie in het Midden-Oosten - naast de Koerdische gebieden. Er is vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Iedereen mag zich seksueel ontvouwen. Israël is het Hof van Eden van de regio, dat is ontstaan uit een braakland. Rondom Israël bevinden zich alleen maar dictaturen, autocratieën en boevenstaten. Eenzijdige Israëlkritiek is niet serieus, maar duidelijk antisemitisme.“
– Tobias Huch, Rijnlands/Duitse ondernemer en politicus. 1981 n. Chr.
[Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Australië hecht waarde aan de langdurige relatie met Israël, die gebaseerd is op gedeelde waarden, gemeenschappelijke belangen en sterke politieke, economische, culturele en sociale banden. Dit is een relatie die gedurende het premierschap van de heer Sharon werd bevorderd en die onder de huidige Australische regering blijft floreren."
– Michael Sukkar, Libanees-Australische minister voor Huisvesting (Liberalen). 1981 n. Chr.
Parliament of Australia. House. Wednesday, 12 February 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het is niet moeilijk, ik ben onvoorwaardelijk Team Israël. En dat ben ik omdat ik ben opgevoed met Nie Wieder. En Nie Wieder is nu. (...) Ik ben voor Israël omdat daar democratisch gedemonstreerd kan worden tegen dubieuze juridische hervormingen."
– Bart Nijman, Nederlandse hoofdredacteur van GeenStijl. 1981 n. Chr.
Nijman, B. (2023): Het is niet moeilijk, ik ben onvoorwaardelijk Team Israël. In: REVU. 19 okt. 2023 | 16:49.
"Wij Iraniërs vechten tegen de Islamitische Republiek, niet tegen Israël. We hebben geen probleem met de Joden en de Israëliërs en we beschouwen hen als onze vrienden. Het Iraanse volk mag niet de prijs betalen voor de waanzin van het regime."
– Vahid Sarlak, Iraans-Duitse judoka. 1981 n. Chr.
Weiss, N. (2024): Greatest Iranian soccer player supports Israel: "We are Iran, not the Islamic Republic". In: Arutz Sheva. April 15 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
" Israël is een erg modern en ontwikkeld land. Het heeft mooie stranden en de mensen zijn erg aardig en hecht, met een vergelijkbaar karakter als het Spaanse."
– Carlos Cuéllar, Castiliaanse/Spaanse voetballer. 1981 n. Chr.
Cuellar 24 (2016): "Israel is a modern and safe country, and the people is very nice". November 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Gedurende hun lange geschiedenis, stond het verlangen naar een terugkeer naar het Land Israël centraal in het Joodse leven. De onafhankelijkheidsdag is zodoende een viering van de hernieuwing van de Joodse Staat in het land waarin het Joodse volk zo'n 4.000 jaar geleden zijn onderscheidende godsdienst en cultuur begon te ontwikkelen. (...) Vandaag de dag is Israël vooral bekend als innovator - van USB-sticks, firewalls en andere ICT-prestaties, tot landbouwwerktuigen die de opbrengst verhogen en water besparen en farmaceutische en medische wonderen. Het beschikt over meer hightech-startups per hoofd van de bevolking dan elk ander land ter wereld en hoeft op het gebied van durfkapitaalfondsen alleen de VS boven zich te dulden."
– Katie Ruth Davies, Engelse journalist en auteur die woonachtig is in Georgië. 1981 n. Chr.
Davies, K.R. (2023): Israel Celebrates 75 Years of Independence with Tbilisi-based Friends. In: Georgia Today. June 1 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israëls opmerkelijke verhaal bestaat deels uit de herdenking van een verschrikkelijk verleden, maar ook uit het vooruitkijken naar een veel hoopvollere toekomst. Er is - en ik heb het al mogen aanschouwen - iets essentieel levendigs aan dit land. (...) Het Verenigd Koninkrijk staat jullie terzijde, terwijl we samenwerken voor een vreedzame en welvarende toekomst."
– William Mountbatten-Windsor, Engelse prins van Wales. 1982 n. Chr.
CFI Year in Review. 2018. Page 4. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Als je uit Jad Vasjem komt en de schaduwachtige duisternis verlaat, stap je in de schitterende zonneschijn van Jeruzalem en zie je de heuvels om je heen. En je kan dan niet anders dan aangeslagen zijn door de indrukwekkende prestatie van de Staat Israël, de enorme veerkracht van het Joodse volk en het feit dat slechts drie jaar na de bevrijding van Auschwitz de Staat Israël werd gesticht. En Israël is trouwens niet gevormd vanwege de Holocaust, maar ondanks de Holocaust. Ondanks wat mensen graag beweren. Maar het is een van de grootste verworvenheden in de menselijke geschiedenis. Wij zullen het altijd steunen, we zullen er handel mee drijven, we zullen ermee samenwerken op het gebied van defensie en veiligheid en we zullen opkomen voor alles wat de Staat Israël heeft bereikt. (...) Ik vind het juist dat we achter Israël staan, want zij zijn de enige democratie in het Midden-Oosten, een belangrijke bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk. (...) Ik wil dat dit land het meest verwelkomende land ter wereld is ten aanzien van Israëliërs en de Joodse gemeenschap. (...) [Ik wil] dat op elke luchthaven en elke plaats van binnenkomst in dit geweldige land een Davidster te zien is, als symbool dat we Israël steunen, achter Israël staan. We zijn vrienden en bondgenoten van Israël en Israëliërs zijn in dit land welkom."
– Robert Jenrick, Engelse/Britse staatsminister voor Immigratie (Conservatieven). 1982 n. Chr.
Conservative Friends of Israel. Facebook. 31 January 2020. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Sky News (2024): Robert Jenrick: 'I'm not an uncritical friend of Israel'. In: Youtube. 29 September 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Mitchell, A. (2024): Robert Jenrick says Star of David should be displayed at every point of entry to the UK. In: Independent. 30 September 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Men zou kunnen zeggen dat de Joodse mensen niet door een internationaal consensus een land kregen, maar dat zij er zelf een hebben gesticht en de wereld zich daar uiteindelijk maar bij heeft neergelegd. De erkenning van deze controverse is belangrijk omdat het ons eraan herinnert dat Israël werd geboren uit daden van verzet - verzet tegen antisemitisme, fascisme en racisme. Terwijl de Joden ooit aan de Europese maatschappijen waren uitgeleverd, hadden ze nu een thuisland voor zichzelf gewonnen, waarin ze hun eigen meesters konden zijn. Hun strijd voor zelfbeschikking was niet anders dan die van Martin Luther King Jr tegen de rassenscheiding of die van Nkrumah tegen het imperialisme. En als je de wettigheid van een verzetsstrijd tegen historische onderdrukking - zelfs genocide – in vraag stelt, betekent dat dat je de betekenis van verzet zelf niet goed begrijpt. Verzet door de goeden tegen het kwaad is zowel noodzakelijk als rechtvaardig. Het bestrijden van Israëls bestaansrecht is zodoende moreel stompzinnig. Het staat gelijk aan het vergeten van de vlammen waaruit deze feniks herrees. Zij waren de vlammen van Auschwitz, waar miljoenen mannen, vrouwen en kinderen inliepen om nooit meer terug te komen.”
– Tim Stanley, Engelse journalist en historicus. 1982 n. Chr.
Stanley, T. (2015): Southampton University wants to debate Israel's right to exist. But that right is sacred. 13 March 2015 • 8:54am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Of je het nu leuk vindt of niet, Israël bestaat. Het huisvest meer dan 9 miljoen mensen. Het idee dat ze de vernietiging van wat thans hun land is zouden, kunnen of moeten aanvaarden is absurd. (…) Historisch gezien leiden stedelijke oorlogshandelingen tot een slachtofferverhouding tussen gedode burgers en vijandelijke strijders van 9:1. In Gaza [in 2023-4] is het 2:1. In andere woorden, ondanks de bewuste pogingen van Hamas om het aantal burgerslachtoffers op te voeren, heeft Israël ze met buitengewoon succes laag weten te houden. (…) Als je op zoek bent naar meer bewijs dat beweringen van willekeurige aanvallen door Israël onzin zijn, kijk dan naar de manier waarop verscheidene analisten reageerden op wat Operation Grim Beeper wordt genoemd: duizenden Hezbollahpiepers werden van explosieven voorzien en vervolgens tegelijkertijd opgeblazen, met de dood en verwonding van duizenden terroristen en een klein aantal omstanders tot gevolg. En toch beklagen mensen (…) zich over Israëls ‘willekeurige aanvallen’. Dit was per definitie de meest precieze, doelgerichte en chirurgische grootschalige anti-terreuroperatie in de menselijke geschiedenis. (…) Wij zouden precies zo reageren [op de aanval van 7 oktober 2023] als Israël heeft gedaan. Het enige verschil: wij zouden ons daarin gesteund weten door ieder lid van de wereldgemeenschap, terwijl Israël niet alleen met de terroristen die het van de kaart willen vegen te kampen heeft, maar ook met westerse apologeten van diezelfde terroristen."
– Konstantin Kisin, Russisch-Britse auteur. 1982 n. Chr.
Triggernometry (2024): Why I’m Off the Fence About Israel’s War - Konstantin Kisin. In: Youtube. 7 October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap en dus ook Nederland Israël blijft steunen. Want de positie van Israël in het Midden-Oosten is en blijft kwetsbaar. We zijn het aan het Joodse volk verplicht. Antisemitisme is nooit weg, het komt steeds weer aan de oppervlakte. Ook in Nederland. Daar mogen we nooit van Ik put hoop uit het feit dat Duitsland, tachtig jaar na de verschrikkelijke Holocaust, haar onvoorwaardelijke steun uitspreekt voor het Joodse volk. Het is mogelijk: de broederschap kan het winnen van de haat. Vijanden kunnen vrienden worden."
– Henri Bontenbal, Nederlands Tweede Kamerlid (CDA). 1982 n. Chr.
CDA (2023): Israël en de Palestijnen. 21 oktober 2023.
"Ondubbelzinnig erken ik net als deze regering (...) het recht van het Joodse volk om in de hedendaagse Staat Israël te leven. Dat het Joodse volk een legitieme aanspraak heeft op dat land en op de stad Jeruzalem is volkomen duidelijk. Het is diep geworteld in hun geschiedenis, hun religie en hun cultuur. (...) Israël en Australië hebben veel gemeen, niet in het minst hun toewijding aan de democratie en de Westerse liberale traditie. Israël is inderdaad uniek onder de staten in het Midden-Oosten omwille van zijn toewijding aan het open democratisch proces, vrije verkiezingen, mensenrechten en gelijke behandeling van vrouwen. De cijfers van Israël getuigen van zijn reputatie als een geavanceerde democratische samenleving. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Israël heeft een hoog werkgelegenheidsniveau, met een hogere arbeidsparticipatie voor vrouwen dan het OESO-gemiddelde. Er zijn in alle sectoren meer vrouwen dan mannen die zijn afgestudeerd in het hoger onderwijs. Het vruchtbaarheidscijfer in Israël is 3,0 – ver boven het OESO-gemiddelde van 1,7 – en de Israëlische ouders ontvangen een volledige vergoeding tijdens het ouderschapsverlof. Ik kan persoonlijk getuigen van Israëls inzet voor mensenrechten. Tijdens een recente reis naar Israël, op de Golanhoogten, bezocht ik een ziekenhuis als onderdeel van een reis die was gefinancierd door een Australisch-Joodse groep en ik kan getuigen dat de Staat Israël barmhartig en humaan omgaat met degenen die hen kwaad willen doen. Ze vingen Syrische strijders op, die over de grens waren gebracht, en deze werden hier behandeld in een Israëlisch ziekenhuis."
– Andrew Hastie, Australische legerkapitein en parlementariër (Liberalen). 1982 n. Chr.
Andrew Hastie MP – response to Wilson’s motion condemning those who call for the recognition of Palestine. May 22, 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Dit zal mij in moeilijkheden brengen – zoiets heb ik nooit eerder gezegd – maar Palestina is Joods land. Ik bedoel, kom op, wie weet dit niet? Jezus kwam naar Jeruzalem. Hij kwam naar de Israëlieten die daar waren. Het is Joods land.”
– Mohammad Tawhidi, Iraans-Australische imam. 1982 n. Chr.
MEMRI TV (2017): Australian Shiite Imam Mohammad Tawhidi: We Did Not Come to Australia to Have Burqas Running around. Mar 20, 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Bevriend zijn met een Israëliër of Jood betekent niet dat je een verrader bent, het betekent dat je je neef respecteert. Bevriend zijn met een Israëliër of Jood betekent niet dat je geen Palestijnse staat wilt zien, een overweldigende meerderheid van hen wil dat ook en de meeste progressieve Arabieren zoals ikzelf willen dat, maar niet met een terreurorganisatie als 'staatshoofd'. (...) Aan mijn Arabische connecties hier: spreek je uit, laat zien dat je van je neven in Israël houdt en dat je graag choemoes met hen wilt eten. Ze zijn mensen net als jij en ik, ze willen hun kinderen zien opgroeien en zonder de dreiging van voortdurend geweld kunnen leven."
– Waseem Ghannam, Syrisch-Amerikaanse arts. 1982 n. Chr.
LinkedIn Post. May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"De doelstelling van een Joods thuisland is rechtvaardig en het bestaansrecht van Israël mag nooit verworpen worden, zoals Hamas dat zou willen."
– Alicia Payne, Australische parlamentariër (Labor). 1982 n. Chr.
Alicia Payne MP – in support of the Prime Minister’s motion. October 17, 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël, ik kom eraan. Terwijl de wereld niet langer boven Iran - het land waarin ik ben geboren - vliegt, vlieg ik zelf naar het land waarmee ik me meer en meer verbonden heb gevoeld. Nu als een trotse Iraanse zioniste. Het zionisme staat voor de de aanvaarding van Israël. (...) Jullie hebben zoveel verschillende mensen en jullie komen allemaal samen om jullie vrijheid, jullie democratie, jullie staat te behouden. Daarom denk ik dat jullie de hoop van de vrije wereld zijn."
– Jaleh Tavakoli, Iraans-Deense activiste en schrijfster. 1982 n. Chr.
Pacchiani, G. (2024): In Israel, activists from Muslim countries denounce common threat of radical Islam. In: Times of Israel. 26 April 2024, 9:07 am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
X/Twitter Post. 13 April 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Vanaf [1948] hebben we deze baken van democratie zien floreren in het Midden-Oosten. Het is een bolwerk van democratie en mensenrechten, waarin de vrije meningsuiting, de vrijheid en de intellectuele vrijheid overvloedig was en geprezen werd. Israël is een belangrijke bondgenoot van Australië op veel manieren en bij onze bilaterale samenwerking, in het bijzonder op het gebied van innovatie, veiligheid en defensie, hebben beide naties baat. Australische defensieambtenaren knoopten in 2018 jaarlijkse strategische gesprekken met Israël aan en begin 2019 stelde Australië in de ambassade te Tel Aviv een defensieattaché aan. In 2018 was Israël Australië's op 40 na grootste handelspartner op het gebied van koopwaar en de op 49 na grootste uitvoermarkt. Het is een belangrijke zaken- en technologische partner van Australië. (...) Israëls economie is de afgelopen 16 jaar enorm gegroeid en het bbp maakt jaarlijks een groei door van gemiddeld 3,8 procent. Het is zinvol om goede handels- en economische relaties te onderhouden met innovatieve en industriële naties zoals Israël. Maar terwijl we de hedendaagse prestaties van onze vriend en bondgenoot en van de vele Australiërs die diepe banden onderhouden met Israël vieren, betaamt het ons om hun geschiedenis te begrijpen en stil te staan bij de tegenspoed die het land heeft moeten overwinnen, opdat we elkaar beter kunnen steunen en een welvarende toekomst tegemoet kunnen gaan. Vandaag is het mijn missie om het belang van de conferentie van San Remo alsook de datum 14 mei 1948, waarop de Staat Israël gesticht werd - een gebeurtenis die het verloop van de menselijke geschiedenis heeft veranrd - te erkennen. Ik wil de aanzienlijke bijdragen van de vele Joodse mensen in Australië erkennen en herkennen, die de rol van Israël hoogachten als een positieve kracht in de wereld."
– Amanda Stoker geb. Fell, Australisch senaatslid (Liberalen) voor Queensland. 1982 n. Chr.
Parliament of Australia. Senate on 13/05/2020. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israëliërs hebben het recht om in vrede te leven. Het doel om een Joods thuisland te bezitten is rechtvaardig en het bestaansrcht van Israël mag nooit ontkend worden, zoals dat Hamas zou willen."
– Alicia Payne, Australische parlementariër (Labor). 1982 n. Chr.
Parliament of Australia. Federation Chamberon 17/10/2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"1948: ik denk dat er door de wereld een golf van ontroering ging - niemand had gedacht dat het echt zou lukken. (...) Ik ben ook altijd diep verwonderd over de levenskracht en de vitaliteit - als je in Israël ook bent, zie je dat volgens mij ook bijna op elke straat. (...) [Ik bewonder] de levenskracht en de strijdlucht, telkens opnieuw, want om op te staan in een zo vijandige omgeving en ook als we de verschillende oorlogen zien, niet alleen in 1948 zelf, maar ook de Zesdaagse [Oorlog] en 1973, telkens opnieuw was het vechten om leven en dood voor het land. En dat het dan lukt eigenlijk als een David tegen Goliath om overeind te blijven en tegelijkertijd vrede te zoeken en dat ook telkens opnieuw - dan bewonder ik dat (...)[: om] juist door die strijd heen met het oog op vrede te blijven leven.
– Mirjam Bikker, Nederlands Tweede Kamerlid (CU). 1982 n. Chr.
CIDItv (2023): Israel 75 jaar | CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker feliciteert Israel. In: Youtube. 15 May 2023.
“Israël heeft een democratisch perspectief dat erg moeilijk te vinden is in het Midden-Oosten. Er zitten minderheden in de Knesset, wat moeilijk te vinden is in het Midden-Oosten. De democratie van Israël is iets waar we allemaal een voorbeeld aan moeten nemen, en ook van de gelovigheid. Ik ben een religieuze persoon en respecteer godsdiensten."
– Ceylan Özbudak, Turkse televisiecommentator en vredesactiviste. 1982 n. Chr.
United with Israel (2013): Turkish TV Commentator Supports Israel. Apr 29, 2013. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Zoals we elk jaar doen, moeten we nadenken over het feit dat Israël, dat een klein land is, tot een technologische grootmacht is geworden en de wereld laat zien hoe innovatie werkt. Er zijn belangrijke lessen die we met betrekking tot Israëls industriebeleid kunnen leren. (...) Het is buitengewoon en onwaarschijnlijk dat een klein landje als Israël zo'n economische grootmacht eheft kunnen worden. Israëls hightech-sector wordt overal ter wereld benijd, trekt investeringen aan, moedigt meer dan 7.000 startups aan en voedt een groeiende en dynamische economie. Er is veel wat we van de Israëlische technologische sector kunnen leren."
– Daniel Mookhey, Indo-Australische minister van Financiën van Nieuw-Zuid-Wales. 1982 n. Chr.
Parliament of New South Wales. ISRAEL INDEPENDENCE DAY. May 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Parliament of New South Wales. Legislative Council Hansard – 24 May 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De redenen waarom we Israël terzijde moeten staan zijn klaar. Israël is een baken van vrijheid in een regio vol gevaarlijke tegenstanders. En Israëls vijanden zijn onze vijanden. (...) Naast het feit dat we dezelfde vijanden hebben, voorziet Israël Amerika van waardevolle inlichtingen. Ons leger is afhankelijk van Israëlische informatie om te begrijpen hoe terroristen aanvallen tegen Amerika voorbereiden. Israël heeft waardevolle defensietechnologie gedeeld die Amerikaanse levens zal redden. (...) Arabieren in Israël genieten volledige burgerschapsrechten, nemen deel aan de regering en Israël heeft zojuist de eerste islamitische rechter in het hooggerechtshof aangesteld. (...) De inwoners van Alabama begrijpen het. Ze steunen Israël. Daarom was Alabama dan ook de eerste deelstaat die Israël in 1947 erkende. Als ons volgende senaatslid zal ik deze traditie trots in ere houden en een onvermoeibaar voorstander van een sterke band tussen de VS en Israël zijn."
– Katie Britt geb. Boyd, Amerikaans senaatslid (Republikeinen) uit Alabama. 1982 n. Chr.
Britt, K. (2022): Now, more than ever, we must stand with Israel. In: Al.com. Feb. 28, 2022, 8:37 a.m. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël doet het Midden-Oosten en de Vrije Wereld een enorme gunst door tegen Hamas te strijden, want het is eigenlijk geen oorlog tussen Israël en Hamas: het is veel groter dan dat. Het is een oorlog die Israël leidt namens ons allemaal tegen de terreur die al zo'n lange tijd grote schade aanricht in het Midden-Oosten. En als Israël wint, wint iedereen. Daarom moeten we Israël tot het einde blijven steunen."
– Dalia Ziada, Egyptische auteur. 1982 n. Chr.
JBS (2024): Defending Israel with David Harris. Dalia Ziada. In: Youtube. 17 January 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Kolonisten hebben een thuisland en willen rijkdom aan de kolonie onttrekken. Joden willen geen rijkdom aan Israël onttrekken. Ze hebben er een thuis van gemaakt. (...) Israël is verreweg het meest democratische land in de regio. Het heeft een rijk en welvarend land gesticht. Afgezien van de oliestaten is Israël het rijkste land in de hele regio en, vergeleken met de Arabische staten, het land met de hoogste menselijke ontwikkelingsindex, het laagste corruptieniveau, de hoogste zakelijke vrijheid, de grootste rechtsstatelijkheid, de meeste innovatie..."
– Tomas Pueyo Brochard, Franse zakenanalist. 1982 n. Chr.
Pueyo, T. (2023): Who can claim Palestine?. In: Medium. October 16 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Dat Israël en Turkije seculier zijn voorkomt dwang in de naam van religie en geeft geen aanleiding tot huichelarij. (…) In zowel Israël als Turkije zijn democratisch bewustzijn en democratische waarden steviger geworteld dan in enig ander land in de regio. Er is noch ruimte noch verdraagzaamheid voor dictaturen of despotische regimes. Een andere gemeenschappelijkheid tussen de mensen van Turkije en die van Israël is dat zij geen verwaande ambitie hebben om een materialistisch leven in luxe te leiden. Beide volkeren hebben te maken gehad met tegenspoed en zijn gevoed door hun spiritualiteit en overtuiging. (…) We willen allabei dat vrede, vriendschap, democratie, mensenrechten, goedheid, mededogen en liefde dominant zullen zijn in de regio en we willen samen een mooi leven leiden."
– Sinem Tezyapar, Turkse politieke commentator en uitvoerend producente.
Tezyapar, S.: It is time for Israel and Turkey to remember their deep common history. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Met de Abraham-akkoorden kwam er een nieuw partnerschap tussen Israël en de Golfstaten tot stand. (...) Israël is een bruisende techhub. Het ligt voor de ahnd dat ze producten en technologieën hebben waarvan de Golfeconomie kan profiteren. (...) Wat ik [in Israël] ontdekte heeft me geschokt. Dit waren geen vreselijke mensen. Dit was geen vreselijk land. Het was een dynamische democratie. Het was ook ongelooflijk divers. Verschillende rassen, verschillende etnische achtergronden, verschillende religies. Voor zover ik kon zien, kon iedereen het met elkaar vinden. (...) Ik ontmoette vele Israëlische Arabieren en ze vertelden me dat ze zich veilig voelden, hun rechten hadden en dat ze dat land hun thuis noemden. Ze waren zo trots en ik denk dat sommigen van hen zich daadwerkelijk bevoorrecht voelen. We hebben een collega die een Libanese christelijke Israëliër in Israël is en zij vertelt me: ik heb rechten waarvan ik nooit had durven dromen, ik heb een goedbetalende baan, ik voel me veilig in mijn land en ik heb nog nooit racisme richting mij ervaren omdat ik christen of Arabier ben of een andere komaf heb. En ik heb het verhaal vaak van verschillende Bedoeïenen, moslims, Druzen gehoord. Dat is de plek die ze hun thuis noemen en waarop ze trots [zijn] en sommigen van hen zeggen: ik ben een trotse Israëliër.”
– Fatema Al Harbi, Bahreinse vredesambassadrice.
PragerU & SharakaNGO: Instagram Post. 18 March 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Video on TikTok page of Cam Higby. January 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Om eerlijk te zijn bewonder ik de Joden, ze zijn de slimste mensen ter wereld. Joden hebben niet alleen de grote personen voortgebracht die een grote invloed uitoefenden op de wereldgeschiedenis, zoals Jezus Christus, Albert Einstein, Karl Marx en hedendaagse personen, maar ze 'storten ook regen' op aarde. (...) Geld verdienen ontwikkelde zich langzaam maar zeker tot de authentieke vaardigheid van de Joden. De uitvinding van het bankwezen getuigt van het creatieve denkvermogen van de slimste mensen ter wereld omtrent geld verdienen.
– Hoàng Nguyễn Vũ, Vietnamese journalist en reiziger.
Hoàng Nguyễn Vũ (Asian Traveller). Lost in Holocaust Jews Memorial in Berlin. In: ERASMUSU. 2019. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ben geboren in Israël, ik ben een Arabische moslima uit Israël. Ik groeide op in Naharia, een Joodse stad. Mijn moeder was ongeletterd, ze kon niet lezen en schrijven omdat haar ouders niet geloofden dat meisjes naar school zouden moeten. Maar Israël dwong, nadat het gesticht werd, alle kinderen om naar school te gaan, inclusief bedoeïnenmeisjes. Zo kreeg ik de kans om onderwezen te worden en niet het lot tegemoet te gaan om op de velden te staan en schapen te hoeden, wat eigenlijk mijn lot was geweest, net zoals het mijn moeders lot was. (...) Israël is geen apartheidsstaat. Israël is een sterke, prachtige, multi-etnische democratie die zijn Arabische bevolking van 20% - de meesten van hen zijn moslims, maar er zijn ook christenen en druzen - volledige rechten toekent, precies zoals voor de Joden geldt. Ik ontving als Arabische burger van Israël volledige rechten, ik ontving een opleiding, gezondheidszorg. Mijn moeder was een alleenstaande moeder, dus we waren afhankelijk van een uitkering en zo groeide ik op. Arabieren, jullie hebben rechters in het hooggerechtshof, jullie hebben Knessetleden/parlementariërs, jullie hebben ministers, ze kunnen overal de hoogste rangen bereiken. We hadden een Arabische rechter in het hooggerechtshof die de voormalige president van de Staat Israël, die Joods is, naar de gevangenis stuurde. Hoe kan zoiets gebeuren in een apartheidsstaat? (...) Jullie spreken van segregatie, maar ook dat is onjuist. Ik woonde als Arabier in een Joodse stad. (...) Arabieren kunnen naar Joodse openbare scholen gaan, ze kunnen naar Arabische scholen gaan, ze kunnen naar gemengde scholen gaan. Arabieren kunnen in werkelijkheid bijna overal in Israël wonen, het staat hun helemaal vrij. (...) Wat er in Israël plaatsvindt is de oorlog tussen het liberalisme en de duisternis. Het liberalisme en de duisternis. En Israël staat voorop in deze oorlog, maar we moeten duidelijk maken en alle landen en naties die het liberalisme waarderen moeten achter Israël staan. En ze moeten ophouden met wat er nu in hun landen plaatsvindt, want zij zijn de volgende. (...) Het is geen oorlog van Joden tegen Arabieren of Joden tegen de islam, het is een oorlog van één liberale natie, één democratische natie tegen een terreurorganisatie. En ik weet niet waarom mensen daarover in de war zijn."
– Sophia Salm Khalifa, Arabisch-Israëlische / Amerikaanse tech-medewerkster.
PragerU (2023): Arab Muslim Speaks About Her Life in Israel. In: Youtube. 21 November 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We gingen naar de Golan en troffen Israëlische soldaten aan, die de grenzen verdedigden en Syrische vluchtelingen en kinderen hielpen. Joden, Arabieren en mensen van verschillende sekten leven vreedzaam samen en werken in harmonie met Israël samen. We zijn deze soldaten dank verschuldigd voor hun strijd tegen het terrorisme, de Hezbollah, de Syrische dictator en het Iraanse regime, die vele terroristen en milities in Gaza en over de hele wereld ondersteunt."
– Amjad Taha, Emiratische journalist en onderzoeker.
The New Arab (2020): 'Defenders of humanity': 'Bahraini, Emirati pro-normalisation influencers' praise Israel's 'heroic' army. 21 December, 2020. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Je zult deze heldhaftige soldaten niet op televisie of in de bioscoop zien, je zult ze daarentegen alleen in het echt zien, wanneer ze vele kinderen en vrouwen in leven houden. Ja, we hebben vele malen Israëlische soldaten ontmoet die prachtig werk leveren door in vele humanitaire opzichten levens te redden. De mensheid mag de soldaten dankbaar zijn, want zij beschermen de mensheid."
– Majid Al-Sarrah, Emiratische overheidsbeleidsdeskundige.
The New Arab (2020): 'Defenders of humanity': 'Bahraini, Emirati pro-normalisation influencers' praise Israel's 'heroic' army. 21 December, 2020. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De reden waarom Israël overzee terrein kon winnen en waarom Israël, zijn pad en cultuur meer erkenning genieten dan de Arabische cultuur is het feit dat Israël de taal van de internationale gemeenschap spreekt. (…) Als systeem of als cultuur is Israël onderdeel van de Westerse wereld.”
– Hala Mustafa, Egyptische journaliste en auteur.
MEMRI (2009): Egyptian Journalist Hala Mustafa Talks about Normalization with Israel Following Meeting with Israeli Ambassador. Sep 30, 2009. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Een land dat het allemaal voor elkaar lijkt te hebben is Israël. Met slechts acht miljoen inwoners beschikt Israël over een van de hoogste concentraties van startup-ondernemingen ter wereld, waarmee het de bijnaam 'Silicon Wadi' heeft verdiend.”
– Chris Sorensen, Canadese auteur bij Maclean’s.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Wij steunen Israël onvoorwaardelijk, punt. Het is onze bondgenoot, het is een democratie. (...) Beschavingen kunnen verlorengaan, landen kunnen kapotgaan. Het omgekeerde kan ook, dat vind ik bijvoorbeeld het fantastische aan Israël. Na 2.000 jaar gewoon opnieuw de woestijn tot bloei brengen.(...) De reden dat vrede uitblijft is dat de moslimlanden die Israël omringen het bestaan van Israël niet erkennen. Dát is de reden waarom er geen vrede is en daar kan Israël niet zoveel aan doen. (...) Er zijn weinig landen die zich zo voorbeeldig aan de mensenrechten houden als Israël, zulke mooie democratieën zijn als Israël.”
– Thierry Baudet, Nederlands Tweede Kamerlid (FvD). 1983 n. Chr.
Standpunt Forum voor Democratie inzake Israël-beleid. 18-03-2019.
THIERRY BAUDET INTERVIEW - DE JENSEN SHOW #75. 27 December 2019.
CIDI Midden–Oosten Verkiezingsdebat 6 maart 2017.
"Ik weet niks over het gedoe in het Midden-Oosten, maar ik sta achter Israël. Ik kom ook uit Nieuw-York, weet je, dit is een erg Joodse stad. Er zijn hier meer Joden dan waar dan ook ter wereld, Joden hebben deze stad opgebouwd. Ik ben opgegroeid in Midwood, waar je een enorme chassidische, orthodoxe gemeenschap hebt. (…) We groeiden op met veel eerbied voor de Joodse mensen hier. (…) Joden floreerden in Nieuw-York door bepaalde dingen te doen… het was hun vaak niet toegestaan om reguliere beroepen uit te oefenen, dus er waren Joodse advocatenkantoren, er waren Joodse banken zoals Goldman-Sachs. Er waren Angelsaksische banken en Angelsaksische advocatenkantoren, maar die ontstonden pas in de jaren 1970. (…) Je ziet het ook vaak terug in Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen: eerbied voor ouderen, waardering van onderwijs, wegblijven van foute figuren, het leven serieus nemen, je verplichtingen aan de familie en gemeenschap serieus nemen. Dat soort dingen waren echt cruciaal."
– Martin Shkreli, Albanees-Amerikaanse belegger en zakenman. 1983 n. Chr.
Shkreli Planet: Martin Shkreli: «I Support Israel». In: Youtube. 13 October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Nu ik mijn geliefde land Koeweit heb verlaten, houd ik voet bij stuk en heb ik geen spijt van mijn steun voor Israël en mijn blootstelling van de werkelijkheid van de politieke islam. Als ik de kans zou krijgen zou ik opnieuw hetzelfde werk verrichten en dezelfde activiteiten ondernemen. Ik zal nooit Israëls nobele houding vergeten, toen het achter Koeweit stond en weigerde in te gaan op de wreedheden van Saddam Hussein en Jasser Arafat gedurende de invasie van Koeweit, na de moord op 12 Israëliërs. Bovendien zal ik nooit de steun voor ons vergeten na de bevrijding, via de Joodse lobby in het [Amerikaanse] congres. Ik ben trots op Israëls inspanningen om de Midden-Oosterse regio te zuiveren van terreur. Ik hoop vurig dat de Arabischsprekende volkeren zich zullen distantiëren van de mythen en de onredelijkheid die hun haat jegens Israël aanwakkeren, jegens een democratische staat die een lans breekt voor wetenschappelijke ontdekkingen, educatieve heropleving en vrijheid van godsdienst. Bedankt, Israël, dat jullie het namens ons allen tegen de terreur opnemen."
– Jasem Aljuraid, Koeweits-Canadese onderzoeksjournalist. 1983 n. Chr.
Post on Twitter/X. 26 September 2024.
“Israël is werkelijk het wonder in de woestijn. Zijn formele herstel al die jaren geleden bracht de terugkeer van de Joden naar hun thuisland teweeg, om samen een staat op te richten, waarop ze ontzettend trots mogen zijn. Vanuit het ruige terrein en klimaat van het Britse mandaat, is Israël opgestaan als een voorbeeld om andere naties te laten zien wat er met vastberadenheid, hard werk en doorzettingsvermogen haalbaar is. Het heeft een economie ontwikkeld die zowel welvarend als innovatief is en een samenleving waarin diversiteit en vooruitgang worden omhelsd. (...) Er zijn veel dingen die we gemeen hebben. Onze twee volkeren delen een diepgaande toewijding aan participatieve democratie, de rechtsstaat en eerbiediging van minderheden, om maar een paar dingen te noemen. (...) Israël leidt de wereld in de strijd tegen COVID-19. Israël heeft de wereldgemeenschap laten zien hoe je dit dodelijke virus kunt verslaan door middel van vaccinaties en behaalde de hoogste coronavaccinatiegraad ter wereld. Er zijn een aantal factoren die daaraan hebben bijgedragen, waaronder een sterk en universeel gezondheidszorgstelsel alsook het verlangen om een snelle uitrol van het vaccin te prioriteren. Maar het is de effectieve uitrol van het vaccin waar de wereldgemeenschap naar moet kijken als sjabloon voor de bescherming van de bevolking gedurende een pandemie. Ik zou ook graag de Staat Israël willen bedanken voor zijn toewijding aan de uitrol van het vaccin onder de Palestijnen, als erkenning van het feit dat, hoewel Israël geen enkele verplichting heeft om dat te doen, gezien het tekortschieten van de Palestijnse autoriteiten in de zorg voor hun eigen bevolking, Israël desalniettemin een morele verplichting heeft om de taak op zich te nemen en waar mogelijk een hand uit te steken. Ondanks dat er enkelen zijn die helaas gepoogd hebben om desinformatie te verspreiden hieromtrent, zijn er reeds tientallen duizenden Palestijnen door Israël gevaccineerd en zullen er spoedig nog honderden duizenden volgen."
– Raff Ciccone, Italiaans-Australisch senaatslid (Labor) voor Victoria. 1983 n. Chr.
Ciccone, R. (2021): Speech. 11 May 2021. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Wanneer je de waarheid over het Jodendom leert, begin je van deze geschiedenis en dit erfgoed te houden. Ik geloof dat de Hebreeuwse Schrift, ik zou het de Tenach, de Thora en de profeten en de geschriften willen noemen, de reden zijn waarom ik echt verliefd werd op Israël als natie en als geschiedenis. (...) Het is een prachtige naam trouwens. Ik zeg dat altijd tegen mijn vrienden: Jacob is een naam die door Izaäk en Rebekka gekozen is, maar de naam Israël is door onze Schepper, door God gekozen. En God grijpt zelden in om namen te veranderen. (...) De Joden hebben veel doorstaan, ze hebben Farao, Achashverosj, Antiochius Epiphanes en Hitler overleefd, ook dit zullen ze wel overleven. (...) Laten we moslims en Joden, Arabieren en Israëliërs dichterbij elkaar brengen, laten we een nieuw Midden-Oosten opbouwen. Een Midden-Oosten waarin het nog makkelijker wordt voor iedereen om te floreren dan in Europa."
– Loay Alshareef, Emiratische beïnvloeder op sociale media. 1983 n. Chr.
Living Lchaim (2023): Can Muslims and Jews Live in Peace? (ft. Loay Al Shareef). In: Youtube. 9 December 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De aanvankelijke schrik was het voor mij, toen ik in Israël aankwam, om te zien hoe kosmopolitisch, seculier en verdraagzaam dit land eigenlijk was. (…) Ik categoriseer mijzelf niet graag – ik ben in de meeste kwesties links en in andere rechts – maar ik geloof er sterk in dat de Joden recht hebben op een thuisland. En ik geloof dat het alleen kan bestaan als er een Joodse meerderheid is.”
– Nicky Larkin, Ierse filmmaker. 1983 n. Chr.
Danan, D. (2013): The Irish Zionist. In: Jerusalem Post. February 7, 2013 11:43. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Deprimerend genoeg loopt wat er allemaal in Israël gebeurt meer dan een decennium voor op waar wij ons nu bevinden op het gebied van gebruik van camera's en apps op telefoons om responstijden te verbeteren. Ze zorgen er ook voor dat wanneer patiënten arriveren, de juiste mensen beschikbaar zijn zodat ze op de meest effectief mogelijke manieren behandeld kunnen worden."
– Wes Streeting, Engelse/Britse parlementariër (Labour). 1983 n. Chr.
Harlingen, L. (2022): Shadow health secretary Streeting praises Israel medical advances on trip. In: Jewish News. May 11 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is waar het Joodse volk familie en, inderdaad, zoals Dvora Waysman in The Jerusalem Post verwoordt. Het gemeenschapsprincipe wordt beschermd in de Wet op Terugkeer van 1950, die de rechten van Joden om zich in Israël te hervestigen en Israëlisch burgerschap te verkrijgen implementeert. Het Joods Agentschap schat dat er sinds de onafhankelijkheid 3.340.000 Joden naar Israël gemigreerd zijn, wat het belang voor het Joodse volk aantoont bij het hebben van een thuis nadat dit hun 2.000 jaar lang is ontzegd. Er bestaat een immense verbinding tussen het Joodse volk en de Staat Israël, die zich over de hele wereld uitstrekt. (...) Israël is inderdaad het Joodse hart. Het is onlosmakelijk verbonden met de harten van Joden over de hele wereld en is geboren vanuit het leed van de Holocaust. Het heeft het Joodse volk over de hele wereld veiliger gemaakt. De Basiswet van de Israëlische Knesset herhaalt dat Israël het historische thuisland van het Joodse volk is, waarin de Staat Israël is gesticht en dat het natuurlijke, religieuze en historische zelfbeschikkingsrecht van het Joodse volk actualiseert. In Israël bevindt zich de Oude Stad van Jeruzalem, de hoofdstad van Israël sinds Koning David hier 3.000 jaar geleden voor zorgde. (...) Israël is geen theocratie met één geloof. Men hoeft alleen maar te kijken naar de samenstelling van de Knesset, waarin de Verenigde Arabische Lijst de op twee na grootste partij is en deel uitmaakt van de huidige regering, totdat deze volgende week ontbonden zal worden. Bovendien waarborgt de Israëlische wet vrijheid van toegang tot plaatsen van heilige of religieuze betekenis voor alle leden van de samenleving - bijvoorbeeld de Tempelberg. (...) We kennen Israël ook als de startup-natie, met ongekende technologieën waarmee Israël wereldwijd snel naam maakt."
– Scott Farlow, Australisch raadslid in Nieuw-Zuid-Wales (Liberalen). 1983 n. Chr.
Parliament of New South Wales. ISRAEL INDEPENDENCE DAY. May 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
”De geschiedenis van het Joodse volk is uniek. Je zult op de wereld niks vergelijkbaars vinden. Ze zit vol bijzonderheden die men niet kan verklaren. Vol wonderen. Het overleven en bestaan van de Staat Israël is een wonder. Het bloeien van een multi-etnische en multireligieuze maatschappij in een democratie middenin oorlogsgebied is een wonder. De heropleving van de Hebreeuwse taal is een wonder.”
– Carmen Matussek, Duitse historica. 1983 n. Chr.
Matussek, C. (2016): Israel, mein Freund. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik heb Israëlische mensen lief omwille van het feit dat zij erg verenigd zijn. Israël zou geen optie zijn als het Joodse volk niet verenigd was. Wij zijn de Israëliërs dankbaar. Zonder hen zouden we hier niet zijn.”
– Bhojraj Parmar, Indiase bahaï en technicus. 1983 n. Chr.
Space Daily (2007): Israel haven for new Bahai world order. Nov 18 2007. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het is van groot belang dat deze bijzondere cultuur en het fundamentele bestaansrecht van de Staat Israël beschermd worden. Het is een plek van grote menselijkheid. Het is een derde zo groot als Tasmanië en je kunt er binnen enkele minuten overheen vliegen, maar tóch is het het sterkste land en beschermt het andere landen over de hele wereld, waaronder het onze. De Knesset is een wonder van democratie, met Arabische leden en een grote vertegenwoordiging over heel Israël. (...) Israël is een diverse en inclusieve samenleving bestaande uit Arabieren, christenen, moslims, druzen, baha'i en andere groepen. Israëls parlement, de Knesset, is representatief voor de diversiteit van het land. Arabieren dienden reeds in 1949 in de Knesset. Zo'n 100 Arabische en druzische wetgevers, die partijen aan zowel de linkerkant van het politiek spectrum als aan de rechterkant vertegenwoordigen, hebben wederom gediend. Israël is een baken van hoop en een schitterend voorbeeld van de enige liberale democratie in het Midden-Oosten."
– Natalie Ward, Australisch raadslid in Nieuw-Zuid-Wales (Liberalen). 1983 n. Chr.
Parliament of New South Wales. Legislative Council Hansard – 24 May 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Dit land is onvoorstelbaar veelzijdig. Alleen al de inwijkelingen komen uit 50 landen. En over het Jodendom ben ik altijd al enthousiast geweest. (…) In het Jodendom telt slechts één plek: Jeruzalem. En dat ligt nu eenmaal hier. 2000 jaar lang onderhielden de in de diaspora gedreven Joden hun verlangen naar Israël, veiligheid en een eigen staat.”
– Katharina Höftmann, Duitse journaliste en autheur. 1984 n. Chr.
Süddeutsche Zeitung (2011): „Es ist obszön: Jeder denkt, er weiß, was hier los ist.“. 06.11.2011. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Israël is onze nauwste bondgenoot in het Midden-Oosten, waarmee we een rijke geschiedenis en een diepgaande vriendschap delen."
– Jakub Kulhánek, Tsjechische minister BuZa. 1984 n. Chr.
Rosenzweig, A. (2021): Prague salue la formation d'un nouveau gouvernement en Israël. In: Radio Prague International. 14/06/2021. [Vanuit het Frans vertaald door C. Nooij].
“Ik werd [tijdens mijn bezoek aan Israël] geconfronteerd door synagogen, moskeeën en kerken, door Joden en Arabieren die tezamen leefden, door minderheden die grote rollen speelden in alle aspecten van het Israëlische leven, van het leger tot aan de justitie. Het was schokkend en openbarend. Dit was niet het kwaadaardige zionistische Israël waar mij over verteld werd."
– Kasim Hafeez, Pakistaans-Britse activist. 1984 n. Chr.
Hafeez, K. (2012): "Muslim, Zionist and proud". In: Ynetnews. 2012-04-25. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben ervan overtuigd dat het concept van een Joodse staat voor mij altijd logisch heeft geklonken. Misschien omdat ik zelf uit een oude etnische en religieuze minderheid, de Zoroastriërs, afkomstig ben, die nog steeds in een diaspora buiten ons voormalige vaderland Iran leeft. Dus kwam ik naar Israël met een gepredisponeerd inzicht in de noodzaak van een staat, een veilige haven voor een volk, dat millennia lang een wereldwijde minderheid was en constant vervolgd werd. (...) Het mooiste van een journalist in Israël zijn is de vrijheid van meningsuiting. Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten en het enige land in de regio dat de persvrijheid respecteert.”
– Zenobia Ravji, Zoroastrisch-Amerikaanse journaliste.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik wil de gehele natie Israël danken voor het steunen van de Koerdische rechten en onafhankelijkheid. (...) We zouden graag meer contact met de Israëlische politieke partijen en organisaties hebben. (...) De Koerden moeten politieke en economische betrekkingen hebben met invloedrijke landen, in het bijzonder met Israël.”
– Arif Bawecani, Koerdische politicus.
Ben Solomon, Ariel (2014): Kurd party leader to ‘Post’: US keeping us from independence. In: Jerusalem Post. July 1 2014, 03:34. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Het eerste feit om op tafel te leggen is dat Israël sinds zijn stichting een goede vriend van Australië is geweest. Australië stond de Staat Israël vanaf zijn grondlegging na de Tweede Wereldoorlog terzijde."
– Andrew Bragg, Australisch senaatslid (Liberalen) voor Nieuw-Zuid-Wales. 1984 n. Chr.
Parliament of Australia. Senate on 25/10/2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Dit nooit weer is nu – we staan stevig aan de kant van Israël. Het bestaansrecht van Israël is Duitse en Beierse staatsraison."
– Benjamin Miskowitsch, Beiers/Duits lid van de Beierse Landdag (CDU/CSU). 1975 n. Chr.
Miskowitsch, B. (2023): Facebook Post. 27. Oktober 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Israël vecht voor zijn overleven en het is onze morele plicht om stevig aan zijn zijde te staan. De tijd voor Europese passiviteit is voorbij."
– Rihards Kols, Letse Europarlementariër (National Alliance). 1984 n. Chr.
Verbatim report of proceedings XML. Tuesday, 8 October 2024 - Strasbourg. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Israël moet zijn grondgebied, zijn levenswijze, verdedigen. Wereldwijde steun voor Israël – zijn bestaansrecht, zijn zelfverdedigingsrecht – is cruciaal en we moeten ons uitspreken over antisemitisme in al zijn vormen. We staan achter de mensen die het Joodse geloof belijden, zowel in Australië als daarbuiten. (…) Net als vele Australiërs sta ik achter Israël. Wij, als natie, moeten achter Israël en de Australische Joodse gemeenschap staan in deze tijd van nood, want na de verschrikkingen van de Holocaust zei de wereld tegen de Joden ‘dit nooit weer.’ Nu ik hier vandaag sta, verzeker ik al die mensen dat de coalitie met Israël in volledige eenheid staan. We staan in eenheid met het Joodse volk en met Israël."
– Aaron Violi, Italiaans-Australische parlementariër (Liberalen). 1984 n. Chr.
Aaron Violi MP – in support of the Prime Minister’s motion. October 17, 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ons land heeft geen probleem met de Joden. Onze profeet Mohammed trouwde met een Joodse vrouw. (…) Israël is in verhouding tot zijn omvang een sterke en groeiende economische macht en uiteraard zijn er veel belangen die we met Israël delen en als er vrede is, zijn er ook veel gemeenschappelijke belangen tussen Israël en de Golflanden en landen als Egypte en Jordanië.”
– Mohammad bin Salman al-Saud, kroonprins van Saoedi-Arabië. 1985 n. Chr.
Goldberg, J. (2018): Saudi Crown Prince: Iran's Supreme Leader 'Makes Hitler Look Good'. In: The Atlantic. April 2 2018. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik verbaas me over het brede kader van historie hier. In de VS is er 200 jaar aan geschiedenis, maar hier hebben we het over duizenden jaren aan verhalen en traditie, wat me fascineert en verbaast. (…) Dit hele land is uniek in zijn soort… het volk… het is allemaal gewoon heel speciaal. Ik kan niet wachten om terug te keren. Ik wil gauw terugkomen. (…) Ik ben verliefd op Israël en ik weet dat iedereen verliefd zou worden op dit land als zij hun kans zouden grijpen."
– Kellan Lutz, Nederlands-Amerikaanse acteur. 1985 n. Chr.
Press, V.S. (2012): Twilight’s Kellan Lutz ‘amazed’ by Israel. September 11 2012. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
HaAretz (2011): Twilight Star Kellan Lutz Joins Celebrity Trip to Israel. September 15 2011. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Politiek gezien is Israël een absolute noodzaak, omdat de Sjoa – de industriële moord op Europese Joden door de Duitsers – en ook het hedendaags wijdverspreide antisemitisme pijnlijk genoeg aantonen dat Israël als Joodse en democratische staat Jodinnen en Joden wereldwijd als beschermende omgeving open moet staan.”
– Sven-Christian Kindler, Hannoveriaans/Duits Bondsdaglid (Die Grünen). 1985 n. Chr.
Deutsch-Israelische Gesellschaft: Warum Israel?. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Hoe ik over onze verplichting jegens Israël denk is dat het gegrond is in de meest solide basis, namelijk nationaal zelfbelang. (…) De hoeksteen van stabiliteit in het Midden-Oosten begint bij Israël. (…) Weet je wat ik zo gaaf vind aan hen? Ik vind hun grensbeleid te gek, hun harde aanpak van misdaad, ik vind het geweldig dat ze een nationale identiteit hebben en een IJzeren Koepel om hun thuisland te beschermen, dus ik wil inderdaad leren van de vrienden die wij steunen. (…) Ik zal het als een ware vriendschap behandelen, niet als zomaar een transactionele religie."
– Vivek Ramaswamy, Indiaas-Amerikaanse (Tamielse) ondernemer en politicus (Republikeinen). 1985 n. Chr.
Jewish Insider, June 19, 2023). First Republican Debate, Jewish Insider, August 24, 2023. The Hill, August 29, 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik weet: Duitsland heeft een hele bijzondere verantwoordelijkheid voor de Joodse Staat Israël. Duitslands geschiedenis verplicht ons tot deze verantwoordelijkheid. We moeten herinneren, omdat we niet mogen vergeten, (...) maar we mogen ook niet alleen maar naar de geschiedenis kijken. Echter, we moeten ons als generatie vandaag de dag bewust maken dat, wanneer we ons aan het verleden herinneren, dat heel belangrijk is (...), maar we mogen de ogen niet sluiten voor het hedendaagse leed van de mensen in het Midden-Oosten en de mensen in Israël, die onder de bommenterreur van de Hamas lijden. (...) De Duitse bevolking staat aan de kant van de mensen in Israël. (...) We ervaren in de laatste jaren vooral dat we antisemitische wolven in schaapskleren van zogenaamde Israëlkritiek beleven en in de afgelopen dagen hebben ze hun schaapskleren uitgedaan en we hebben de lelijke antisemitische grimas gezien van degenen die andere mensen vanwege een keppel of vanwege een Israëlvlag hebben aangevallen. (...) We hebben veel gedaan in Duitsland, in de Bondsrepubliek, in de 75 jaar, tegen het antisemitisme, uitgerekend in de afgelopen jaren. We hebben erg veel gedaan. Maar als mensen vanwege hun geloof, vanwege hun keppel, vanwege een Israëlvlag worden aangevallen, dan zeggen we: we hebben veel gedaan, maar niet genoeg."
– Paul Ziemak, Pools-Duits Bondsdaglid (CDU). 1985 n. Chr.
Kundgebung des “Solidaritätsbündnis für Israel” in Berlin am 20. Mai 2021. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Hitler probeerde tijdens WO2 de Joodse natie te vernietigen en vermoorde 6 miljoen mensen – maar vier jaar na de Holocaust werd Israël op wonderbaarlijke wijze herboren en hield het stand terwijl het door vijanden werd omsingeld. Ik zie Israël nog altijd als model voor Assyrië en ik smeek mijn volk om Israël de hand te reiken.“
– Nerary Yousif, Assyrisch-Amerikaanse activist. 1985 – 2018 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is een land dat in schril contrast staat met de rest van de regio. Het regime in Turkije heeft bijvoorbeeld al terugkeer naar het Eurovisiesongfestival uitgesloten totdat LGBT-deelnemers verboden worden. Ik heb met eigen ogen, toen ik in februari 2018 met CFI Israël bezocht, een multireligieuze, multi-etnische maatschappij gezien, die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan en waar LGBT-prideparades door honderden duizenden mensen worden bijgewoond."
– Paul Masterton, Schots/Britse parlementariër (Conservatieven). 1985 n. Chr.
CFI Informed Magazine. 2018/2019. Page 27. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Dit nooit weer is nu en we staan stevig aan de kant van Israël, aan de kant van de Joden, hier ook in Rijnland-Palts. Joods leven was en is overal in Rijnland-Palts thuis. Dat zien we ook aan onze SchUM-steden. Het is zodoende onze plicht om ervooor te zorgen dat Joden zich bij ons veilig en thuis blijven voelen."
– Pia Schellhammer, Paltsische/Duitse politica (Grüne). 1985 n. Chr.
Schellhammer, P. (2023): Facebook Post. 16. November 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Het zionisme heeft bewezen een buitengewone triomf van het liberale nationalisme te zijn. (…) Men moet dan ook trots zijn op de prestaties van het Israëlische liberalisme, maar men moet ook onthouden dat zelfs al was de Joodse staat slechts een tiende zo tolerant als het is, het desalniettemin net zo legitiem zou zijn als elke andere natie. (…) Indien wij geluk hebben zal pro-Israël zijn in de nabije toekomst weer betekenen dat een bondgenoot als bondgenoot behandeld wordt; dat van een belegerde democratie in de minst vrije en meest instabiele regio ter wereld niet langer wordt geëist dat deze zich gedurende een verdedigingsoorlog als een Scandinavisch land gedraagt; en dat men Israëliërs, net als elk ander vrije volk, de ruimte geeft om te beslissen over hun eigen lot en om zelfs hun eigen fouten te maken.”
– Sohrab Ahmari, Iranaans-Amerikaanse journalist. 1985 n. Chr.
Ahmari, S. (2015): What Does It Mean to Be ‘Pro-Israel’?. In: Commentary. May 2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is ons schild en ik weet dat het onze grens is. Dat wil zeggen dat als dit democratische land, dat zich op de frontlinie tegen het islamistische fundamentalisme bevindt, dat strijdt tegen het barbarisme, dat dezelfde vijanden heeft als wij, dat dezelfde waarden heeft als wij, als dit land wordt verzwakt, als dit land valt, dan vallen wij ook. En dat is waarom ik een vurige verdediger van Israël ben, afgezien van de sympathie die ik voor dit bevriende volk koester, is het omdat het in het belang van Frankrijk is. Het moet zich kunnen verdedigen, zich kunnen beschermen, zijn grenzen kunnen beveiligen, zijn volk kunnen beveiligen en dat is erg ingewikkeld in de huidige situatie omdat ze geen staat of zelfs staten en reguliere legers voor zich hebben staan, men bevindt zich niet in klassieke of traditionele conflicten, ze worden geconfronteerd met mensen die gezworen hebben hen te verslaan en hun bevolking uit te roeien."
– Julien Odoul, Franse politicus (Front national). 1985 n. Chr.
Julien Odoul (2024). In: Instagram. 8 November. [Vanuit het Frans vertaald door C. Nooij].
"Israëls huidige Joodse bevolking begon minder dan een eeuw geleden de fundamenten te ontwikkelen: ze bouwden boerderijen en fabrieken toen er nog helemaal geen staat was. (...) Israël en het Joodse volk bleek in staat om een sterk geïntegreerde staat op te bouwen, die alle aspecten van het leven omvat. De Joden hebben een volwaardige staat opgericht met instellingen, een volledige scheiding der machten, een parlementair stelsel en een parlement met een unieke wettelijke en bestuursrechtelijke rol. (...) Elke keer verlopen de Israëlische verkiezingen soepel, zonder gewapende staatsgrepen, fraudebeschuldigingen of verkiezingsuitslagen van 99,9% of 100%. (...) Israëls totale jaarlijkse uitgaven aan wetenschappelijk onderzoek bedragen meer dan die van alle 20 lidstaten van de Arabische Liga bij elkaar opgeteld. (...) Israël heeft een hoog niveau van mensenrechten zoals dat in geen enkel Arabisch land bestaat. Zo heeft Israël bijvoorbeeld geen doodstraf, lijfstraffen, etc..."
– Maikel Nabil Sanad, Koptisch-Egyptische activist. 1985 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël biedt al zijn burgers gelijke rechten, ongeacht hun godsdienst of etnische afkomst. Dit is niet alleen de letter der wet, maar ook de praktijk - en je zult in de hele Israëlische samenleving Israëlische Arabieren tegenkomen, in ziekenhuizen, rechtbanken en hightechbedrijven - vrijwel overal. Zelfs in de Israëlische overheid! (...) Als je in Nazareth naar de markt gaat hoor je zowel Hebreeuws als Arabisch en als je in Jaffa bent zie je moskeeën, kerken en synagoges. Israël beschikt over een vrijheid van godsdienst en cultuur die geheel uniek is in de regio. (...) Ik kijk naar onze buurlanden en ik ben dankbaar dat ik in de Staat Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, geboren ben."
– Yosef Haddad, Arabisch-Israëlische journalist en activist. 1985 n. Chr.
Haddad, Y. (2022): As an Israeli Arab, let me tell you this. Amnesty's report is a lie. In: The JC. February 2 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
(OPGELET: Als 'Richard Hoste' schreef hij openlijk racistische stukken, maar hij heeft er inmiddels afstand van genomen)
"Ik mag de Joden die een natie opbouwen en er op dit moment voor aan het vechten zijn."
– Richard Hanania, Palestijns-Amerikaanse onderzoeker en columnist. 1985 n. Chr.
Hanania, R. (2023): Twitter post. 5:59 p.m. 27 okt. 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Tel Aviv was schitterend. De beeldvorming van de wereld omtrent Israël komt gewoon niet overeen met de werkelijkheid. Het is een prachtige plek, de mensen zijn vol goede moed. (...) Jullie zijn sterk, jullie zijn dapper, jullie zijn zelfverzekerd en ik hou verdomme van jullie, Israël."
– Stefani Germanotta (Lady Gaga), Italiaans-Amerikaanse zangeres. 1986 n. Chr.
Berman, L. (2014): Lady Gaga. World is wrong about Israel. In: The Times of Israel. 28 September 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is onze eerste frontlinie tegen de terreur. Frankrijk zal altijd achter Israël en zijn veiligheid staan. (…) Het is een land waar ik van houd, het is een bevriend land, een bondgenoot van Frankrijk, het is een land waarvan ik wil dat Frankrijk het ontdekt of herontdekt."
– Aurore Bergé, Franse minister voor Gelijkheid (Renaissance). 1986 n. Chr.
Orient XXI: Le printemps israélien d’Aurore Bergé, députée en chef.
"Israël is onze bondgenoot. Israël heeft het recht om zich te verdedigen. Dit moet worden herhaald en zij die dit betwisten zitten fout. Israël is een soevereine staat die het recht op zijn veiligheid heeft."
– Sébastien Lecornu, Franse minister van de Strijdkrachten (Renaissance). 1986 n. Chr.
Times of Israel (2024): « Israël est notre allié » mais ses frappes « ne respectent pas toujours la proportionnalité », dit le ministre français des Armées. 23 octobre 2024. [Vanuit het Frans vertaald door C. Nooij].
"Israël is waarschijnlijk de enige democratie naar Westers model in het Midden-Oosten. Duitsland heeft voor de achtergrond van zijn geschiedenis een bijzondere verantwoordelijkheid voor het bestaan en de veiligheid van Israël. Zelfs als u het oneens bent met mijn opvatting, vraag ik u om deze desalniettemin op zijn minst te respecteren."
– Florian Bernschneider, Oostfaals/Duits Bondsdaglid (FDP). 1986 n. Chr.
Bernschneider, F. (2013). Antwort auf Frage. In: Abgeordnetenwatch. 15.02.2013. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Ik vind het heel indrukwekkend, in zo'n moeilijke omgeving, in zo'n moeilijke regio, dat het Israël gelukt is om zo'n welvarende en florerende samenleving te worden en dat zij ook de democratische principes hebben weten hoog te houden en zeker dat in die context, met alle veiligheidsdreigingen die er zijn, dat vind ik echt een hele knappe prestatie waar ik ook met veel bewondering vaak naar kijk."
– Ruben Brekelmans, Nederlands Tweede Kamerlid (VVD). 1986 n. Chr.
CIDItv (2023): Israel 75 jaar | VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans feliciteert Israel. In: Youtube. 14 May 2023.
"Israël en Australië hebben een bijzondere vriendschap. Ondanks dat we duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn, onderhouden we een diepgaande band, in de eerste plaats door middel van de kracht van de Australische Joodse gemeenschap. Daarom is de pijn en het leed van Joden over de hele wereld zo voelbaar voor ons hier."
– Sam Rae, Australische parlementariër (Labor). 1986 n. Chr.
Parliament of Australia. Federation Chamberon 17/10/2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Wij staan verenigd in solidariteit achter het Israëlische volk. (…) Europa is alert op de stijgende tendens van antisemitisme, dat door recente gebeurtenissen verder wordt aangewakkerd. We mogen niet rusten totdat alle Joodse burgers van Europa vrij en zonder angst kunnen leven, werken en hun godsdienst kunnen uitoefenen. Israël heeft het recht om zich te verdedigen tegen daden van willekeurig terrorisme. Als democratieën houden we ons aan het internationale recht en de op regels gebaseerde orde."
– Eva Maydell geb. Paunova, Bulgaarse europarlementariër (GERB). 1986 n. Chr.
European Parliament: Verbatim report of proceedings. Wednesday, 18 October 2023 - Strasbourg. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Als christen voel ik mij verbonden met het Bijbelse en het hedendaagse Israël. Ik bewonder de spirituele rijkdom en de eigenzinnigheid van de joodse religieuze traditie en de joodse cultuur. Het Joodse volk ontdekte in de woestijn een nieuwe spiritualiteit, een nieuwe omgang met God, met het mysterie van het leven zelf. Een spiritualiteit van de ethiek, van leven met elkaar, van zoeken naar het beloofde land van vrede en recht, van de Thora tot de kibboets."
– Joas van der Schoot, Nederlandse dominee. 1986 n. Chr.
Schoot, J. van der (2023): Gezocht: een beloofd land voor Joden én Palestijnen. In: Trouw. 18 October 2023.
“Ik stond versteld van de weerbaarheid, de menselijke geest en het optimisme die de mensen hier hebben ondanks de dagelijkse onrust. Men moet zelf naar Israël komen om dat te begrijpen – dat mensen tegen alle verwachtingen in altijd nog een fantastisch leven kunnen genieten, vol liefde en patriottisme. Wat ik vooral waardeer aan de Israëliërs is dat het ze niks kan schelen wat men denkt, wat de wereld denkt. Als actrice (…) doe ik wat ik moet doen, ongeacht wat de critici te zeggen hebben. Israël doet precies hetzelfde."
– AnnaLynne McCord, Schots-Amerikaanse actrice. 1987 n. Chr.
Silverman, A. (2012): Hollywood Loves the Holy Land. American Voices in Israel Brings Stars for Visit. May 14, 2012, 12:32 PM EDT. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben een grote aanhanger van de Staat Israël. Ik bewonder enorm wat zij in slechts enkele korte jaren hebben weten op te bouwen. Heden ten dage onderscheidt Israël zich niet alleen als een baken van liberale democratie in een zee van dwingelandij in zijn eigen regio, maar ook als schitterend voorbeeld voor de hele wereld, die laat zien hoe je een welvarend, verdraagzaam, harmonieus en creatief land onder de meest extreme omstandigheden kunt opbouwen. Ik ben trots op de in het algemeen partijoverstijgende steun die Israël van elkaar opvolgende Australische regeringen heeft genoten. Maar ik denk wel dat we meer kunnen doen om onze solidariteit aan te tonen. Net als vele landen heeft Australië ervoor gekozen om onze ambassade in Tel Aviv te plaatsen. Maar Tel Aviv is niet Israëls hoofdstad - dat is Jeruzalem. Elke natie verdient het recht om zijn eigen hoofdstad uit te kiezen. Sinds 1950 heeft Israël erop gehamerd dat het Jeruzalem is. Sinds 1967 beheert het land de gehele stad. De Israëlische overheid heeft keer op keer aangetoond dat zij de beste hoeders zijn van de religieuze en historische plaatsen die van belang zijn voor mensen met vele geloofsovertuigingen."
– James Paterson, Australisch senaatslid (Liberalen) voor Victoria. 1987 n. Chr.
Parliament of Australia. Senate. Wednesday, 16 March 2016. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Civilisatie vertaalt zich natuurlijk in hoe individuele rechten worden beschermd. Als we die twee naast elkaar leggen, dus de individuele rechten die worden beschermd in Palestina versus die in Israël, dan is het niet eens dicht bij elkaar. Laten we zeggen, in Israël worden enorm veel individuele rechten gerespecteerd en in Palestina heel weinig. (...) Als je als Arabier in Israël woont [heb] je het beter dan alle andere Arabieren in de hele Arabische wereld, terwijl je andersom, als je als Jood in Palestina zou moeten wonen, zou je het waarschijnlijk nog erger hebben dan in de andere Arabische gebieden. (…) Eigenlijk hebben de Arabieren de grootste kans van hun leven gemist door hoe ze Israël hebben behandeld. Als de Arabieren in 1948 hadden gezegd ‘wat een zegening dit nieuwe land, misschien kunnen we economisch met ze samenwerken’, wie weet hoe ver de Arabische wereld nu was geweest, technologisch, economisch, militair. Als ze misschien ooit hadden samengewerkt met Israël, had de wereld er totaal anders uit kunnen zien."
– Yernaz Ramautarsing, Surinaams-Nederlandse politicoloog. 1987 n. Chr.
Vrijheidsdomein (2021): De waarheid over het Israel-Palestina conflict - #4 Podcast met Yernaz en Anis. In: Youtube. 16 May 2021.
"Als ik het woord Israël hoor, denk ik ook aan het land en het volk dat door de geschiedenis heen aangevallen en meerdere malen bijna vernietigd is (...) en zelfs vandaag nog onder aanval is - niet alleen vanuit zijn fysieke buurlanden, maar ook door het antisemitisme en de bevooroordeelde Westerse media. Ik herinner me aan het belang van het opnemen voor hen die mijn broeders en zusters in het geloof in Abrahams God en het tegenwerken van het antisemitisme in welke vorm het zich ook mag vertonen."
– Joakim Lundqvist, Zweedse pastoor. 1987 n. Chr.
Lundqvist, J.: Vad tänker du på när du hör ordet Israel?. [Vanuit het Zweeds vertaald door C. Nooij].
“Het komt uiteindelijk neer op goed en kwaad. Dus laten we goed en kwaad ontleden. Terroristen die onschuldige mensen doden: kwaad. Israël dat er alles aan doet om honderden duizenden pamfletten te laten vallen om mensen te waarschuwen om weg te komen: goed. Hamas die gijzelaars neemt, waaronder kinderen: kwaad. Israël, dat altijd al omwille van zijn nationale godsdienst gepest en vermoord werd en nu eindelijk terugvecht en zijn mensen hiervoor beschermt: goed. Ik denk dat Israël een WAANZINNIGE bondgenoot is. Ze lijken in heel veel opzichten op ons... het Israëlische Defensieleger is helemaal te gek... ze zijn daar GEK op Amerikanen en ze aanbidden geen God die wil dat ze iedereen doden...”
– James McCoy Taylor, Amerikaanse countryzanger uit Texas. 1987 n. Chr.
ABC News Prime & Twitter. 13 November 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël blinkt uit als baken van democratie en vrijheid in het Midden-Oosten en Australië als een echte vriend en ondersteuner van de Staat Israël in tijden van nood. We mogen Australië’s doorslaggevende rol in de grondlegging van de Staat Israël niet vergeten. Het was in 1947 en Australië was de eerste natie om bij de VN voor de delingsresolutie die tot de stichting van Israël als natie leidde. En natuurlijk mogen we de belangrijke impact van Australië’s Joodse bevolking niet vergeten, de impact die ze op ons land en onze samenleving hebben gehad, om te beginnen de aankomst van Joodse mensen in Australië in de Eerste Vloot. Ik wil uitdrukking geven aan mijn standvastige steun voor Israël."
– Henry Pike, Australische parlementariër (Liberalen). 1987 n. Chr.
Henry Pike MP – expressing support for Israel and condemning Hamas’ attack. October 17, 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël ligt natuurlijk in een plek op de wereld die Israël niet vriendelijk gezind is. Er zijn natuurlijk veel landen die vanaf het begin af aan en sinds de stichting van Israël eigenlijk hartstikke vijandig zijn en zelfs al het land direct zijn binnengevallen toen het net gesticht was. En dat heeft Israël uiteindelijk toch overleefd, om het zo maar te zeggen. En dan 75 jaar na dato, dat het de Israëlieten is gelukt om een stabiele staat op te richten met oog voor diversiteit en bijvoorbeeld ook op het gebied van voedselproductie. Het is natuurlijk ook een ingewikkeld land om voedsel te produceren in dat klimaat. Maar ook op het gebied van technologie en de hoogwaardige werkgelegenheid. Dat is toch een hele moeilijke uitgangspositie en dát voor elkaar krijgen, dat is wel iets om toch heel trots op te zijn. Ik wens Israël vooral toe dat ze de aankomende jaren en, laten we hopen, eeuwen in veiligheid mag blijven leven."
– Derk Boswijk, Nederlands Tweede Kamerlid (CDA). 1989 n. Chr.
CIDItv (2023): Israel 75 jaar | CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk feliciteert Israel. In: Youtube. 22 May 2023.
“Ik ben er trots op dat ik in het Israëlische leger dien. Veel mensen verbazen zich erover dat ik in het Israëlische leger dien. Maar ik vind dat ik in een land woon dat mij veel heeft gegeven. (…) Ik vind het belangrijk dat ook Arabieren in het Israëlische leger dienen. Israël is het land waarin wij als Joden en Arabieren samenwonen. Daarom moeten we het ook samen verdedigen.”
– Siad Churani, Arabisch-Israëlische soldaat in het Israëlische Defensieleger. 1989 n. Chr.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Voor de inwoners van Nieuw-Zuid-Wales is de Israëlische onafhankelijkheidsdag een manier voor ons om onze steun voor Israëls bestaansrecht als staat kenbaar te maken en om de concrete band tussen de Joodse gemeenschap hier en in het land Israël 14.000 kilometer verderop te erkennen. De band die het Joodse volk met Israël heeft, aangezien het hun fysieke en culturele geboorteplaats is, kan onmogelijk verbroken worden. (...) Eeuwen lang werden Joodse mensen uitgestoten, veracht en onderworpen aan de meest weerzinwekkende vormen van etnische zuivering uit de geschreven geschiedenis. Ze hadden noch een fysiek thuisland, noch levenszekerheid of vrijheid. Zoals deze motie erkent, heeft Israël tegen alle verwachtingen in overleefd en is het nu een natie van vrije mensen. Ik benadruk die vrijheid. Geen enkele staat in het Midden-Oosten heeft meer voor LGBTI-rechten, voor rassengelijkheid en gelijkheid van vrouwen en voor andere mensenrechten gedaan dan Israël.”
– Chris Rath, raadsman uit New South Wales (Liberalen). 1989 n. Chr.
Parliament of New South Wales. ISRAEL INDEPENDENCE DAY. May 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Parliament of New South Wales.Legislative Council Hansard – 24 May 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik heb in de Joodse gemeenschap hier enorme veerkracht waargenomen, niet alleen in kibboets Beëri, niet alleen in Kerem Sjalom, niet alleen in zuidelijk Israël, maar op elke straathoek die ik in Tel Aviv heb bezocht, in elke straat en steeg van Jeruzalem is er een immens niveau van moed, vastberadenheid - bovenal moed en overtuiging, die de Israëliërs bezitten. En dat heeft me geraakt. (...) De wereld moet vandaag kiezen: zullen ze aan de juiste kant van de democratie staan, van een land dat zijn mensen redt, ze hebben onder de Holocaust geleden weet je, maar ze zijn opgestaan en uit de as herrezen - en ze zullen opnieuw herrijzen. (...) Ik hou volkomen van Israël - Am Jisraël Chai en Jai Hind!
– Aditya Raj Kaul, Kasjmierse/Indiase journalist. 1989 n. Chr.
Moses in Israel (2024): India WILL SUPPORT Israel for THIS REASON.Why India is supporting Israel | IndianHindusSupportIsrael. In: Youtube. 27 June 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Het Iraanse volk deelt een gemeenschappelijke vijand met het Israëlische volk. Het Iraanse volk staat achter het Israëlische volk, want de macht die het volk van Israël terroriseert is dezelfde macht die het volk van Iran terroriseert."
– Kasra Aarabi, Iraans-Britse senior analist. 1989 n. Chr.
Sean Semo on LinkedIn. October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik weet dat het antisemitisme een uitgezaaide tumor is die tot op de dag van vandaag in vele vormen overleeft. Ik weet dat de vooringenomenheid van de maatschappij tegen Israël een direct gevolg is van diepgeworteld antisemitisme, dat historisch gezien duizenden jaren oud is. (...) Insinueren dat de enige overwegend Joodse Staat ter wereld een genocide pleegt met geen enkel feitelijk bewijsmateriaal om die bewering te onderbouwen is de definitie van antisemitisme. (...) Als je een van die mensen bent die zomaar even geloven dat Israëls reactie tot nu toe iets anders is geweest dan de meest medelevende oorlog in de geschiedenis, gevoerd om zoveel mogelijk burgerlevens te redden, dan ben je in het beste geval anti-Israëlisch en zeer waarschijnlijk nog veel erger. Ik ben een agnostische liberaal. Ik heb er geen moment aan getwijfeld welke partij in deze oorlog de rechtvaardige is, welke kant er moet winnen. (...) Elke mens die nog wat menselijkheid in zijn ziel heeft staat ONVOORWAARDELIJK aan de kant van Israël. Het is moreel gezien totaal niet ingewikkeld of controversieel. Israël moet slagen."
– Anthony Remis, Amerikaanse juris doctor kandidaat bij UNT Dallas College of Law.
Remis, A. (2023-2024): LinkedIn Posts. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Arabieren in Israël zijn de meest vrije Arabieren die er zijn in de hele Arabische wereld. Als je opeens met een individualistisch perspectief ernaar kijkt, dan denk je: oké, ook al komen die Joden uit Europa of andere gebieden van de wereld daarnaartoe, uiteindelijk hebben ze wel iets goeds gebracht voor de mensheid daar, in de zin van: zou je als Jood in Saoedi-Arabië vrij je religie mogen uitoefenen? Dat zou niet kunnen. Terwijl als je een Palestijn hebt die in Israël woont, die heeft in principe bijna alle rechten die een normale Joodse Israëli ook heeft. (…) Op het gebied van innovaties [is] Israël echt bijna nummer 1 in de wereld. Er is geen land in de wereld waar je zoveel startups hebt, waar er zoveel venture capital wordt geïnvesteerd in allemaal nieuwe technologie. Hoe ze ook daar landbouwsystemen hebben veranderd zodat er veel meer eten werd geproduceerd dan dat er ooit geproduceerd werd. (…) Wat heel veel mensen niet weten is dat het Israëlische leger – best wel uniek in de geschiedenis van de mensheid – doet eigenlijk alles om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk burgerdoden vallen."
– Anis Benhayyoun, Marokkaans-Nederlandse filosoof en econoom.
Vrijheidsdomein (2021): De waarheid over het Israel-Palestina conflict - #4 Podcast met Yernaz en Anis. In: Youtube. 16 May 2021.
Vrijheidsdomein (2021): Israël vs Palestina: Botsing van beschavingen - #5 Podcast met Yernaz en Anis. In: Youtube. 21 May 2021.
“Israël is het enige land in de regio waar ik, een atheïst, kan leven zonder vervolgd te worden. Dat is eigenlijk het enige wat gezegd hoeft te worden. We weten het in het Westen allemaal diep in ons hart. We weten allemaal dat het waar is. (…) Het Israëlische leger is het enige leger in het Midden-Oosten dat strijdt om de vrijheid van seksualiteit, meningsuiting en religie te verdedigen. (…) Israëls strijd is onze strijd – de strijd om de democratie, vrijheid van godsdienst, de meningsvrijheid en mensenrechten te verdedigen tegen onze totalitaire vijanden.”
– Mark Humphrys, Ierse computerwetenschapper en activist.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Terwijl Joden overal slechts roem en faam bijdroegen aan hun respectievelijke Europese naties, werden ze overal afgewezen, anders behandeld, belasterd, uitgesloten, uitgebuit, afgeperst, ontvoerd, bekeerd, aangevallen, vermoord, afgeslacht, met als hoogtepunt de poging tot een uitvoerige uitmoording tot op het allerlaatste kind. Mijn blootstelling aan deze geschiedenis leidde tot de conclusie dat het oordeel van het zionisme zelf, dat staatssoevereiniteit buiten Europa en een massale exodus uit dat continent weliswaar revolutionair, maar eigenlijk slechts een uitermate zinvol en rechtvaardig recept voor overleven was. Geen imperialistisch landjepik, geen messiaanse kruistocht. Overleven. En glorieus en cruciaal genoeg, overleven als Joden. Dit is voor mij zionisme en dit is het argument waarmee ik de linkse mensen confronteer, die het proberen te demoniseren en delegitimeren."
– Jack Omer-Jackaman, Engelse freelance schrijver.
Omer-Jackaman, J. (2023): Opinion | I am a Zionist because I am a leftist, not in spite of that commitment. In: Fathom. DECEMBER / 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Wat mij verbaast met betrekking tot het Midden-Oosten is hoe bedreigd mensen zich lijken te voelen door de enige Joodse Staat ter wereld. Er zijn 126 staten met een christelijke meerderheid, 49 met een moslimmeerderheid. Niemand twijfelt aan hun bestaansrecht. Maar er is slechts één Joods land, Israël, en veel mensen vinden het moeilijk om het bestaansrecht ervan te accepteren. Waarom? (…) Israël is het enige land in het Midden-Oosten dat de homorechten volledig beschermt. De religieuze vrijheid. De vrijheid van politieke dissidentie. Gelijke rechten voor vrouwen. (…) Israëls bestaansrecht moet erkend worden, als enige Joodse Staat ter wereld en als enige liberale seculiere democratie in het Midden-Oosten.”
– Richard Humphreys, Ierse politicus.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Joodse families leren hun kinderen al van jongs af aan over de juiste doelstellingen en waarden en principes, die zelfvertrouwen in hen opwekken en voor hen de weg effenen. Aangedreven door tederheid en vriendelijkheid, tonen zij hun kinderen hoe je het levenspad bewandelt, opdat de Jood in zijn leven geen mislukkingen zal ervaren. Naar welke stad of welk land de Joden ook gingen, ze overheersten het deze plek op cultureel, intellectueel, politiek en economisch gebied – ten voordele van de plek zelf. Het is onnodig om de vele voorbeelden op te sommen; we weten al dat de Verenigde Staten en Europa succesvol zijn dankzij de Joden die daar wonen en als we in de geschiedenisboeken duiken zien we dat ook de Arabische en islamitische landen in elk opzicht in welvaart verkeerden toen de Joden deze landen nog bewoonden."
– Mahdi Majid Abdallah, Koerdische auteur.
Algemeiner: ‘If You Want to Live a Happy Life, Then Be Like the Jews,’ Op-Ed in Arab Newspaper Declares. December 23 2014, 4:47 PM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Vanaf zijn aanvang heeft de Staat Israël trots als baken van humanitaire inspanningen gefungeerd en hebben miljoenen mensen over de hele wereld kunnen profiteren van zijn internationale hulpprogramma's. Israël staat wereldwijd bekend om het uitsturen van opsporings- en reddingsteams en humanitaire noodhulp naar gebieden waar het noodlot heeft toegeslagen en het is veelal het eerste land om hulpteams uit te sturen naar de meest hulpbehoevenden.”
– Elkie Myers, Britse politica (Conservatieven).
CFI Informed Magazine 2016/2017. Page 26. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ze bouwden een toekomst in hun oud-nieuwe thuisland op, in de Staat Israël. En in de schaduw van hun grootste tragedie wisten ze een land op te bouwen dat de wereld leidt op het gebied van geneeskunde, landbouw en technologie – Waarom? Omdat zij vooruit keken. (…) Israël was een van de weinige landen die na 1948 alle Palestijnen binnen haar staatsgebied automatisch de volledige burgerschap en gelijkheid verleende. En we zien vandaag de dag het resultaat: ondanks alle uitdagingen hebben de Arabische burgers van Israël een toekomst opgebouwd. Israëlische Arabieren zijn de best geschoolde Arabieren ter wereld, met de beste levensstandaarden en kansen in de regio. Arabieren dienen als rechters in het hooggerechtshof; een aantal van de beste artsen in Israël zijn Arabieren en zijn werkzaam in ieder ziekenhuis in het land; er zijn 13 Arabische parlementariërs die het recht genieten om de regering te bekritiseren – en dit recht in de volle omvang uitputten – beschermd door de meningsvrijheid; Arabieren winnen populaire realityshows; en er zijn zelfs Arabische diplomaten – en voor u staat er een van.”
– George Deek, Arabisch-Israëlische ambassador in Noorwegen.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Wat ik niet ben vergeten is het volgende: de Staat Israël is een democratie en een rechtsstaat met inachtneming van mensenrechten (ja, onvolmaakt, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa, die zoals we allemaal weten volmaakt zijn); demonische Jodenhaat is een echt en hardnekkig geschiedkundig feit en leidt als er niet wordt opgetreden altijd tot wandaden; deze demonische haat is overduidelijk een bestanddeel van de vijanden van Israël; en het aller-, allerbelangrijkste is dit: als de Hamas, de Hezbollah en andere vijanden van Israël morgen hun wapens neerleggen, zal er vrede uitbreken; als Israël morgen zijn wapens neerlegt, zal er een volkerenmoord uitbreken. (...) Dit is een oorlog waarin echt sprake is van goeieriken en slechteriken en het is onverdedigbaar om iets anders te beweren. De grote boosdoeners bij de zaak van de Palestijnen zijn niet Israël, maar juist de terroristen en fanatiekelingen die hen als instrumenten gebruiken voor hun vraatzuchtige moordlust."
– Pascal-Emmanuel Gobry, French writer and analyst.
Gobry, P.-E. (2014): Why I Stand With Israel. In: Forbes. July 18 2014. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik omarm Israëls bestaansrecht volkomen. Waarom? Omdat Israël het enige beschaafde land in het Midden-Oosten is, gegrond op Westerse grondslag, Avondlandse grondslag. Een regering van wetten. De staat die fundamentele vrijheden beschermt. De staat die gecreëerd is om het recht op leven te beschermen voor de Joden die dit land van de grond af hebben opgebouwd, beginnende met de vestiging in de onbewoonde Osmaanse provincie Syrië in de tweede helft van de 19de eeuw. Net zoals Polen in de 17de eeuw het bolwerk van het Westen was en dapper de barbaarse horde tegenstond die Europa aan het kalifaat wilde onderwerpen, zo is Israël thans het bolwerk van het Westen en houdt het dapper stand als het laatste bastion, het laatste bruggenhoofd van de beschaving in de zee van gestoorde barbarij. De laatste stand van het leven, omringd door een afgrond des doods."
– Tomasz Czapla, Duits-Poolse muzikant.
[Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Israël is de enige liberale democratie in het Midden-Oosten. Het waarborgt minderheidsrechten en politieke pluriformiteit, roept politici tijdens en buiten hun ambtsperiode ter verantwoording en is het enige land in het Midden-Oosten dat wettelijke gelijkstelling biedt voor homoseksuelen en vrouwen."
– Hasan Afzal, Pakistaans-Britse activist.
Afzal, H. (2011): Help us help you. In: Jerusalem Post. April 27, 2011. 22:49. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Deze diversiteit van Israël is in leven omdat Israël niet alleen een democratische staat is, maar ook een Joodse Staat. Democratie in Israël is mogelijk doordat de Joodse traditie niet alleen religieuze en seculiere aangelegenheden scheidt, maar ook ruimte geeft voor interpretatie en verschillende perspectieven. Dat is waarom een Joodse Staat het feit dat Israël een democratische staat is niet tegenspreekt; in tegendeel, het is een voorwaarde om democratisch te kunnen zijn.”
– Tobias Petersson, Zweedse journalist.
Petersson, T. (2013): Israeli diversity beats everything. In: Times of Israel. Nov 3 2013, 12:25 PM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Eretz Jisraël is waar het Hebreeuwse schrift in de 9de en 10de eeuw v. Chr. ontstaan is en ontwikkeld werd en waar het monotheïsme kort daarna opkwam. Het is waar het Jodendom en de Joodse beschaving gevormd werden. Waar zowel de Eerste als de Tweede Tempel werd gebouwd en tot middelpunt van het spirituele leven werd. Waar de Joodse soevereiniteit voor het eerst verscheen, waar de koninklijke bloedlijn die afstamde van David en Salomon werd opgericht en waar de eerste opstanden in de naam van de Joodse zelfbeschikking plaatsvonden: de Makkabese opstand tegen de Seleucieden; de Grote Opstand van 66 n. Chr. die eindigde met de verwoesting van de Tweede Tempel; en de Bar Kochba-opstand, de laatste oorlog tegen de Romeinse heerschappij. Ik ben dus zionist omdat de Joodse lichamelijke en emotionele verbinding met Eretz Jisraël onbestrijdbaar is."
– Liam Hoare, Britse freelance schrijver.
Hoare, L. (2013): I am a British, Liberal Zionist. Deal with It. In: The Tower. May 2013. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“In werkelijkheid willen de islamitische mensen vrede en helaas is het enige land in het Midden-Oosten dat vrede nastreeft Israël, en daarom wil ik de Israëlische vlag uithangen en ze steunen.”
– Duran Agba, Turks-Amerikaanse kleermaker.
The Times of Israel (2015): Muslim family hangs Israeli flag in their Miami store window. 27 October 2015, 5:29 am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël staat gerangschikt als #2 van de wereld op het gebied van durfkapitaalfondsen, na de VS. De typische Israëlische belegger is een ondernemer die een startup had, deze verkocht heeft en nu wil herbeleggen in de startupgemeenschap. Aangezien Israël het grootste aantal startups per hoofd van de bevolking heeft, wat neerkomt op meer dan 5000 startups, is de pool van beleggers enorm. En het feit dat het om mensen van eigen bodem die iets teruggeven betekent dat het een aardig gemakkelijke verkoop is voor de ondernemers die hun ondernemingen pitchen. Bovendien is de gemeenschap klein genoeg voor bijna iedereen om elkaar te kennen. Zeker gezien het feit dat bijeenkomsten en netwerkevenementen zo populair zijn. Zo'n milieu kan niet precies nagebootst of opnieuw uitgevonden worden, het gebeurt gewoon organisch."
– Betty Mutimba, Keniaanse onderneemster.
Mutimba, B. (2014): I have a crush on Israel. In: Times of Israel. Sep 30, 2014, 9:48 AM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We staan aan de kant van Israël. We staan aan de kant van alle in Duitsland en Rijnland-Palts woonachtige Joden. (…) De veiligheid van Israël behoort op basis van onze geschiedenis tot de identiteit van onze democratie. Het was en is zodoende staatsraison. Deze politieke bevestiging betekent niets minder dan dat voor ons Duitsers het bestaan van de Staat Israël niet verhandelbaar is."
– Luca-Elias Hezel, Württembergse/Duitse voetballer.
Christen an der Seite Israels (2023): Facebook Post. 27. April 2023. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
"Israël [staat] internationaal als hightech-natie bekend. Het land heeft wereldwijd het hoogste aantal startups per inwoner en na Silicon Valley wereldwijd de op een na hoogste concentratie aan hightech-ondernemingen en -startups. Bovendien is het land na de VS leidend op het gebied van venture capital.”
– Bianca Koigke, Duitse auteur bij Hamburg Startups.
Koigke, B. (2017): Startup Nation Israel – Viel Potential für Hamburg: Gastbeitrag von Carsten Ovens. In: Hamburg Startups. 31. März 2017. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Israël is een volledig functionerende en bloeiende democratie, die de gelijkheid van alle burgers in zijn grondwet verankert; het enige land in de regio van zijn soort."
– Sedef Akademir, Turks-Britse politica (Conservatieven).
CFI Informed Magazine 2014/2015. Page 26. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"In Israël mogen Arabische islamitische artsen Joodse patiënten behandelen en omgekeerd. Ziekenhuizen zijn daar niet gescheiden. Joodse en Arabische docenten kunnen lesgeven aan zowel Joodse als Arabische leerlingen lesgeven op dezelfde scholen. De scholen zijn er wettelijk niet gescheiden. Er zijn geen wettelijk gescheiden restaurants of toiletten. En Arabische Israëliërs mogen niet alleen hun stem uitbrengen tijdens verkiezingen, maar er zijn sinds ook reeds sinds de grondlegging van het land in 1948 Arabische leden van de Israëlische regering geweest. Als je de wetten in Israël doorneemt, dan vind je er niet één die stelt dat je niet in een bepaalde buurt mag wonen of een bepaald beroep niet mag uitoefenen, of dat je niet in de regering mag dienen omwille van je ras. Dat gebeurde wel in Zuid-Afrika, maar dat is nooit gebeurd in Israël en dat gebeurt er nog steeds niet."
– Kiyah Willis, Afro-Amerikaanse pleitbezorgster en auteur.
Willis, K. (2024): Why I Stand with Israel. In: Youtube. 23 May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik steun het zionisme omdat ik moslim ben en de Koran Israël omschrijft als het land dat aan de Joden is beloofd. Het land 'vloeiende van melk en honing' is door God aan de Joden beloofd. (...) En ik ben natuurlijk een zionist omdat mijn Koerdischzijn een onvoorwaardelijke steun voor Israël in mij oproept!"
– Zorav Darisiro, Koerdisch-Noorse activist.
Behan, D.I. (2017): The Incredible Diversity of Zionism. In: The Times of Israel. March 23 2017, 6:09 PM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Als ik aan Israël denk, dan zie ik een modern land. Een land dat politiek als een gelijke wordt beschouwd door de machtigste landen ter wereld. Een land dat over een leger beschikt, waar je niet de spot mee moet drijven. Israël heeft enorme bijdragen geleverd aan de technologie. Bijna elke week ontvang ik een bericht op LinkedIn wanneer een of ander Israëlisch bedrijf een software of SaaS-product tentoonstelt. Veel van de druppelirrigatie in India vindt plaats met behulp van Israëlische knowhow. Ik weet zeker dat ik op Google nog veel meer bijdragen uit Israël zou vinden."
– Vivek Chandran, Indiaas-Amerikaanse productmanager.
Vivek Chandran on Quora. 2018. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Als niet-Jood identificeer ik mij als zionist omdat ik vind dat zelfbeschikking universeel dient te zijn. En het Joodse volk hebben hun zelfbeschikking aan de Romeinen verloren. Het is niet meer dan juist dat zij deze terugkrijgen. (...) Ik zal altijd het recht van de Joden om naar Zion terug te keren verdedigen. Elk fatsoenlijk mens zou dat doen. (...) Ik denk dat de vrede zal komen zodra alle Arabische staten Israëls bestaansrecht als het piepkleine Joodse Staatje dat het eigenlijk is erkennen."
– Paul Randall, Engelse activist.
Behan, D.I. (2017): The Incredible Diversity of Zionism. In: The Times of Israel. March 23 2017, 6:09 PM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Answer on Quora. What can bring peace to the Middle East? 2019. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Gedurende de afgelopen decennia heeft Israël zich bewezen als een van de meest technologisch geavanceerde landen ter wereld. Met een bevolking van iets meer dan 6 miljoen, bevindt zich een ongelooflijk aantal van meer dan 4.000 technologische bedrijven in dit land. Cisco, PayPal, Microsoft, Google, Facebook, Apple en Intel zijn maar een handjevol van de vele bedrijven die in Israël aan nieuwe producten werken. (...) Israël is de thuisbasis van belangrijke bedrijven in de hightechindustrie en beschikt over een van 's werelds meest technologisch onderlegde bevolkingen. Zoals eerder benoemd zijn er in Israël meer dan 4.000 technologische bedrijven, waaronder enkele van 's werelds grootste bedrijven. Israël beschikt over 60 van de wereldwijde top 500 techgiganten met onderzoekscentra en nieuwe technologische centra in Israël! Tel Aviv, de hoofdstad [sic] van Israël, is een van de grootste technologiecentra ter wereld en is gelijkwaardig aan Silicon Valley in de Verenigde Staten als het op technologische startups neerkomt. Israël staat zelfs nummer 3 aan de Nasdaq-beurs, die bestaat uit aandelen van in de VS gevestigde technologiebedrijven en alleen de VS en China scoren hoger. (...) Sinds de ravage van de jaren 1980 heeft Israël zijn bevolking verdubbeld, zijn arbeidsparticipatie verviervoudigd en ontwikkelde landen als Spanje of Italië ingehaald op het gebied van bbp. Zij hebben immers de technologische wereld in eigen handen genomen. Het huidige tijdperk is het tijdperk van technologie."
– Sheikh Riad, Bengalese SEO-strateeg.
Sheikh Riad. LinkedIn. 7 april 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik denk dat Israël een inspiratiebron is voor een toekomstig Assyrië. Joden en Assyriërs hebben dezelfde soort dingen doorstaan, om hier te zijn inspireert me om Assyrië op te bouwen en om ons volk op te bouwen en om over ons erfgoed te leren en ik kijk naar Israël en zie een toekomstig Assyrië."
– Mary Anton, Irakees-Canadese (Assyrische) activiste.
Frantzman, S.J. (2017): Iraqi Christian youth leaders look to Jewish history for inspiration. In: Jerusalem Post. July 18 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Feitelijk heeft de Joodse Staat zich in slechts enkele jaren gevestigd als het Beloofde Land van startups. Een cultuur van risico's, van investeringen, van ondernemerschap, maar ook een leger met het initiatief en baanbrekende universiteiten, alle ingrediënten zijn er en de 'geest van de startup-natie' lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. In feite is de Joodse Staat vandaag de dag al meer dan 50 jaar een zwaargewicht in de mondiale innovatie, de hightech-sector vertegenwoordigt meer dan 8% van het bbp en de groei overstijgt de 3,5%.
– Clémence Allezard, Franse journaliste.
Radio France (2018): De Tel Aviv à Singapour : le modèle « start-up nation » en question Mercredi 2 mai 2018. [Vanuit het Frans vertaald door C. Nooij].
*MOBINA IS IN IRAN GEARRESTEERD VANWEGE DIT BERICHT EN HAAR LOT IS ONBEKEND*
“Als Iraniër schaam ik me erg voor het regime's aanval op Israël, maar jullie moeten weten dat het volk van Iran gek is op Israël en een hekel heeft aan de Islamitische Republiek.”
– Mobina Rostami, Iraanse volleybalspeelster.
Instagram Post. 17 April 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Jullie hebben een erg sterk leger dat de toeristen en jullie bevolking, Arabieren, moslims en Joden, beschermt. Ik voelde hoe mensen om elkaar geven, elkaar vragen hoe ze zich voelen, elkaar zeggen dat ze zich geen zorgen moeten maken. Er heerste een prachtige solidariteit, een gevoel van samenhorigheid. We komen om aan dit traject deel te nemen, uitgerekend in deze tijd, om het Israëlische volk te steunen en om tegen de hele wereld te zeggen dat we tegen terreur zijn. In veel Arabische landen is er tegenwoordig geen veiligheid of stabiliteit, vanwege radicalisme, terreur en haat. We zijn tegen iedere organisatie die gelooft in het vermoorden van mensen omwille van hun ras of hun geloofsovertuigingen. We staan achter de Israëliërs omdat ze het recht hebben om zichzelf te verdedigen."
– Faiçal Marjani, Marokkaanse vredesactivist.
Pacchiani, G. (2024): In Israel, activists from Muslim countries denounce common threat of radical Islam. In: Times of Israel. 26 April 2024, 9:07 am. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Als Chinees zeg ik dat we Israël erg respecteren, dat geldt voor bijna alle Chinezen. Om geen andere reden dan dat jullie Israëliërs erg ruig zijn!!! Niet iedereen kan een bondgenootschap van 4 tot 6 naties eigenhandig verslaan, niet te vergeten dat al die naties veel groter dan jullie zijn. Jullie zijn zo'n klein landje, maar jullie verworvenheden in welzijn, economie, welvaart, wetenschap en cultuur evenaren die van enkele der grootste rijken op aarde."
– Kane Luo, Chinees-Amerikaanse datwetenschapper.
Comment on Youtube. Shavei Israel (2009): Chinese Jews from Kaifeng arrive in Israel 2009 - a moving documentary. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik acht Israël, een Joodse Staat, nodig, omdat: er is geen historische data die bewijst dat Joden structureel veilig zijn onder niet-Joods bewind. De gehele geschiedenis wijst uit dat, als Joden onder een niet-Joods bewind leven, dat eigenlijk routinematig, om de zoveel eeuwen als ze geluk hebben, maar eigenlijk elke eeuw als het een stroeve eeuw is, er pogroms zijn en dan is er antisemitisme. Dat zie je eigenlijk in de hele wereld, sowieso in Europa en Rusland, in de islamitische wereld ook. (...) 18 van de 24 Hamasbataillons zijn onklaar gemaakt, die zijn uitgeschakeld, die bestaan niet meer. Dus tussen de 10.000 en de 13.000 gedode Hamasstrijders is een aannemelijk aantal. Oké, stel dat dat klopt, dan zijn er 13.000 Hamasstrijders onder de 31.000 doden. Dat betekent dat iets meer dan een derde van het totale slachtoffersaantal Hamasstrijders zijn en dat valt met geen mogelijkheid te rijmen met de Hamasbewering dat 70% van het totaal vrouwen en kinderen zijn. (...) Dan is dat een ratio aan Hamasstrijder vs burgerratio van 1:2. Dus voor elke Hamasstrijder sterven er twee burgers. Nogmaals, dat is een tragedie, maar in de context: Israël strijdt hier in een extreem dichtbevolkt, dichtstedelijk gebied tegen een ingetunnelde vijand, die tussen, in en vanuit burgerinfrastructuur strijdt. Dat in achting genomen, dan wordt ineens één Hamasstrijder voor de prijs - het klinkt heel cynisch, maar even gewoon de calculus - van twee burgers, een uitzonderlijk lage ratio voor deze specifieke theater of war, die nog geen andere strijdkracht ooit ter wereld heeft getoond. De Amerikaanse burger-combatant ratio in Fallujah bijvoorbeeld was 1:10."
– Timon Dias, Sri Lankaans-Nederlandse psycholoog en auteur.
Michiel Lieuwma (2023): Open Geesten: Timon Dias over Israël, Palestina & Hamas (#96). In: Youtube. 20 oktober 2023.
Michiel Lieuwma (2024): Open Geesten: Gratis therapiesessie van Timon Dias (#115). In: Youtube. 25 maart 2024.
"Hallo, mijn naam is Abdol Abd el-Rahman Abugosh en ik ben een zionistische Arabier. Israël is mijn thuis. Ik woon hier, mijn familie woont hier. Mijn rechten zijn hier, mijn vrienden zijn hier, zowel Arabieren als Joden. Ik nam dienst in het Israëlische Defensieleger om iets terug te doen voor het land waarvan ik hou. (…) Ik denk dat het Joodse volk zijn eigen land verdient, een democratische Joodse Staat met alle rechten. Als Israëlische Arabier denk ik dat we loyaal moeten zijn aan ons land. We moeten zowel onze rechten als onze plichten geniten, ik streef ernaar dat vrede op een dag kan worden bereikt, een eerlijke vrede tussen ons volk en de Arabische staten. Tussen onze beide volkeren."
– Abdol Abugosh, Arabisch-Israëlische communicatiestudent.
AUJS Youtube (2013): MyIsrael: Abdol Abugosh. In: Youtube. 10 March 2013. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik denk niet dat Irak en Israël vijanden zijn. Ik denk dat de regeringen misschien vijanden van elkaar zijn, maar er zijn veel Irakezen die geen probleem met Israël of het Joodse volk hebben. Veel Irakezen staan aan mijn kant en ik geloof dat ze verheugd zijn dat ik hier [in Israël] ben."
– Sarah Idan, Irakees-Amerikaans model (Miss Universe Iraq 2017). 1990 n. Chr.
BBC News (2018): Miss Iraq and Miss Israel reunited after selfie controversy. 13 June 2018. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Er is veel wat we kunnen leren van de Israëlische ervaring gedurende de afgelopen 20 jaar. Israël heeft meer risicokapitaalgevers per hoofd van de bevolking die in innovatie investeren dan enig ander land. Het heeft meer ondernemers en startups per hoofd van de bevolking.”
– Wyatt Roy, Australische parlementariër (Liberaal-Nationalen). 1990 n. Chr.
Wyatt Roy says Israel offers lesson in how to encourage Startups. In: The Australian. 12 November 2015. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Wij staan onmiskenbaar aan Israëls kant! We beschouwen Israëls bestaan en veiligheid als centrale opgave van ons beleid."
– Gregor Voht, Duitse politicus uit Lübeck (Freie Wähler). 1990 n. Chr.
FREIE WÄHLER Bundesvereinigung (2024): Facebook Post. 2. Oktober 2024. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Mensen weten het niet, maar elke dag worden er tientallen kinderen en mensen uit de Gazastrook en de Westoever in Israëlische ziekenhuizen behandeld om daar de beste behandelingen tegen kanker en andere ziektes te ontvangen. Israëlisch-Joodse vrijwilligers rijden de ouders heen en weer vanuit de Gazastrook of de Westoever. De nicht van Ismaïl Haniyeh, de leider van de Hamas en het brein achter de aanval [van 7 oktober 2023] werd pasgeleden enkele maanden in Israël in het ziekenhuis opgenomen. We bieden iedereen de best mogelijke behandeling. En je weet dat het jodendom echt levens waardeert. Wat is het eerste gebod? 'Al tirtzach' - gij zalt niet doden. We waarderen het leven, we waarderen mensenlevens. (...) Israël gaf ons alles wat het ons kon geven, ook al zijn we Arabieren. (...) 25% van de Israëlische bevolking bestaat eigenlijk uit Arabieren. De meesten van hen zijn moslims, meer dan 20% ervan zijn moslims. Ik ben er dus een van. En de Arabieren in Israël ontvangen hun gelijke rechten, ze zijn in elk opzicht burgers, ze ontvangen bijstand, onderwijs, gezondheidszorg - alles wat een Joodse burger ook ontvangt. Dus hoe kun je dit een apartheid of etnische genocide noemen? (...) Als Israël er niet was, was ik ongeletterd en straatarm geweest en had ik ergens in Galilea schapen gehoed. Maar ik heb juist een elektrotechnisch ingenieursdiploma en een mastersdiploma van Stanford University en ik heb het recht om mijn leven te leven zoals ik dat wil doen."
– Sophia Shramko, Arabisch-Israëlisch fotomodel. 1990 n. Chr.
Liraz Naz (2023): Sophia Sharamko, an Israeli Muslim. The simple truth. Thank you. In: Instagram. 25 October 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ben Arabier. Ik ben moslim. En ik hou van mijn land. Sterker nog, ik ben bereid om ervoor te sterven. Daarom dien ik ook in het leger. Ik hoef dat niet te doen. Ik wil het doen. Want mijn land is een bijzondere plek, zoals geen andere. Vrij. Divers. Levendig. (…) Vandaag de dag ben ik een student aan de Universiteit van Haifa. De helft van de studenten zijn Arabieren. Meer dan eens heb ik de Palestijnse vlag zien wapperen bij een demonstratie of protest op de campus. In Israël kun je dat doen omdat je, of je nu Jood of Arabier bent, vrij bent. (…) De Staat Israël is het mooiste land ter wereld. Het beste land ter wereld. En dat zeg ik je als Israëlische Arabier, oké? Een Israëlische Arabier. (…) Jullie [Joden] hebben één land op deze wereld! Jullie moeten het verdedigen. Als jullie dit land niet hadden, zou de wereld jullie vervolgen."
– Mohammad Kabiya, Bedoeïens-Israëlische strategisch adviseur en luchtmachtreservist. 1990 n. Chr.
Rochman, R. (2017): Israeli Arab confronts Israeli Jew at Columbia University. In: Youtube. 2 April 2017. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Kabiya, M. (2022): An Arab in the Israeli Army. In: PragerU.com. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Tegenwoordig is Israël het vegaanste land ter wereld. Veel van het fruit en de groenten zijn op klimatologische gronden het hele jaar verkrijgbaar. Ik vind dat dat een stap zou zijn die de wereld kan verbeteren."
– Marina Fraas, Frankische/Duitse begeleidster. 1990 n. Chr.
Deutsch-Israelische Gesellschaft: Warum Israel?. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].
“Ik steun Israël omdat ik om de vreugde en het leed van levende wezens geef. Er zijn zeven miljoen Joden in Israël. Ze verdienen een eigen land, hun eigen oude thuisland dat altijd al heilig voor hen is geweest, een plek waar zij zich veilig kunnen voelen, waar zij de zelfbepalende meerderheid vormen, in een wereld waar zovele mensen erop uit lijken te zijn om hen te onderdrukken of zelfs regelrecht te doden. Ik zie dat Israël bruut wordt aangevallen en ze moeten zichzelf verdedigen. Natuurlijk moeten ze dat; iedereen moet dat en zou dat doen. En ze doen het ook, met overweldigend meer humanitaire terughouding dan wie dan ook in het Midden-Oosten het zou doen; ik weet inderdaad niet zeker of er überhaupt een land op de wereld is dat meer terughoudendheid zou vertonen onder vergelijkbare omstandigheden."
– Devala Rees, Amerikaanse hindoebekeerling en zakelijk adviseur. 1991 n. Chr.
Devala Rees. Answer to "Why do you support Israel if you're not Jewish?". In: Quora. November 9 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben erg onder de indruk van Israël. Ik had altijd positieve gedachten en deed graag veel onderzoek naar Israël en naar wat er van het land is geworden enzo. Maar nu ik erheen ben gegaan en het land zelf heb ervaren, zelf de steden en de mensen heb gezien, moet ik zeggen dat mijn mening over Israël zich nog dichtberbij 'erg positief' heeft bewogen. Want het is een erg ontwikkeld, een erg goed verzorgd land. Erg aardige mensen, iedereen was zo vriendelijk. En zoveel stereotypen, zoveel beschuldigingen die men richting Israël uit, zijn volkomen onwaar gebleken."
– Ridvan Aydemir, Turkse activist. 1991 n. Chr.
Ex-Islamist: Millions Are Being Taught To "Dehumanize" Jews and Israel | The Quad. Youtube. 25 February 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik heb maar één thuis, zelfs al ben ik niet Joods: Israël. Daar woont mijn hele familie. Daar ben ik opgegroeid. Dat is het land dat ik graag wil zien voortbestaan, opdat ik zelf kan voortbestaan. Palestina moet ook als onafhankelijke staat bestaan. En ik hoop dat land te zien floreren en minder extreem en meer welvarend te zien worden. Ik hou van Palestina en ik heb in Palestina geïnvesteerd. Maar het is niet mijn thuis. (...) Ik las Joodse boeken, ik sprak met Joodse rabbijnen, ik vierde Joodse feestdagen (...) en nu begrijp ik waarom 22% van de Nobelprijzen naar de Joden gaat. (...) Zelfs als we niet Joods zijn, kunnen we door het Jodendom geïnspireerd worden. We kunnen proberen wekelijks met het gezin te dineren. We kunnen proberen één dag rust te nemen van sociale media. We kunnen het vieren als onze kinderen volwassen worden. We kunnen het met elkaar oneens zijn zonder ons beledigd te voelen. We kunnen allemaal een gemeenschap opbouwen, waarbinnen niemand zich eenzaam voelt. Dat is de schoonheid van het Jodendom, die we mee naar huis kunnen nemen om de wereld iets beter te maken - véél beter zelfs!"
– Nuseir Yassin, Israëlisch-Palestijnse vlogger. 1992 n. Chr.
Yassin, N. (2023): Post on Twitter/X. 9 October 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Nas Daily (2024): I studied Judaism for 1 month. Now I love to argue. In: Youtube. 15 May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben christen, zoon van een SLA-officier, trots om in Israël te wonen en het mijn land te noemen. (…) We vreesden Hezbollah, we vreesden de moslims. En vooral de Palestijnen, want zij doodden, beangstigden en ontvoerden christenen. Omdat Israël in deze gebieden was, waren we minder bang. Want Israël beschermde ons. (…) Israël dwingt niemand om zijn identiteit, religie of taal op te geven. Men mag zelf bepalen waar hij woont en wat hij draagt. Men mag beslissen waar en wat hij studeert, en Israël probeert daarbij te helpen. Men heeft er 24/7 elektriciteit, stromend water en een goed functionerend vervoerswezen naar en vanuit elke stad, gezondheidszorg in een van de beste ziekenhuizen ter wereld. (...) Er is gratis onderwijs voor ieder kind tot de leeftijd van 18 jaar en een goede levensstandaard. Men heeft het recht om te protesteren over een onderwerp dat hem dwars zit, zelfs met inbegrip van het recht op pro-Palestijnse protestdemonstraties.”
– Jonathan Elkhoury, Lebanees-Israëlische LGBTQ+-activist. 1992 n. Chr.
Elkhoury, J. (2014): The Hypocrisy against Israel. In: Perspektiv på Israels. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Toen ik als kind in Turkije opgroeide was er zoveel antisemitisme. Mijn moeder zei me altijd dat ik mensen niet mocht haten voordat ik ze ontmoette en ik beloofde haar dat niet te doen – en ik ben erg blij dat ik naar mijn moeder luisterde. (…) Op elke plek [in Israël] waar ik ben geweest waren de mensen zo warm en vriendelijk richting mij. (…) Ik wist altijd al van de Holocaust en de zes miljoen Joden die zijn uitgemoord, maar ik wist niet dat het zo zit en ik ben meer dan ooit gemotiveerd om het antisemitisme te bestrijden."
– Enes Kanter Freedom, Turks-Amerikaanse basketballer en mensenrechtenactivist. 1992 n. Chr.
Eglash, R.M. (2022): Visiting Israel, NBA star Enes Kanter Freedom says he is ‘more motivated than ever’ to fight antisemitism. In: Jewish Insider. August 1, 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Wat heeft Israël bereikt in slechts 50 jaar? Het heeft zijn bevolking vertiendubbeld; zijn landbouwproductie zestien maal doen toenemen en zijn industriële productie vijftig maal; en zijn waterverbruik met 10% doen afnemen. Dat is Israël in slechts 50 jaar. (…) Het percentage Israëliërs dat zich toelegt op het gebied van wetenschappelijk of technologisch onderzoek evenals de hoeveelheid geld dat aan onderzoek en ontwikkeling wordt uitgegeven zijn het op een na hoogste ter wereld. In 2005 publiceerde Israël 6309 essays in buitenlandse wetenschapsbladen, d.w.z. meer dan 17 per dag! Meer dan Amerika! Israël staat op #1! De VS staat op #12, Duitsland op #15. In Israël zijn 140 op de 10.000 arbeidskrachten wetenschappers of ingenieurs. In Amerika 85 en in Japan 83. Israël is het land met de op vier na schoonste technologie ter wereld. Op VIER na. (…) Het onderwijs dat wordt aangeboden aan Israëlische universiteiten valt onder de 50 beste ter wereld, op het gebied van bijvoorbeeld chemie, biologie, wiskunde en computerwetenschap. (…) Israël is een erg sterk land en wat het in zo korte tijd heeft gepresteerd, getuigt van de intelligentie en kracht van de Israëliërs.”
– Sherif Gaber, Egyptische activist. 1993 n. Chr.
Gaber, S. (2015): Convicted Egyptian blogger posts Israel fan vid. In: Times of Israel. September 24 2015, 6:38 pm. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Toen ik naar Israël ging, zag ik de Bijbel tot leven komen. Toen ik naar Israël ging, zag ik Abraham, Izaäk en Jakob en Sara, Rebekka en Lea in de Grot van Machpéla. Toen ik naar Israël ging, sprongen de Bijbelverhalen die ik las open en zei ik: dit is het Woord van God, dit is echt, dit zijn geen sprookjes of fabeltjes of dingen die we onze kinderen vertellen. Toen ik naar Israël ging, kon ik huilen waar Jezus huilde, waar Hij werd verraden door Judas, waar Hij werd gearresteerd, waar Hij opstond uit de dood en ons het Eeuwige Leven geeft. (...) Ken je Jozua en Kaleb en weet je wat er 5.000 jaar geleden gebeurde? Oké, dat is dus Kanaän, het Land van Melk en Honing, Judea en Samaria. Dus als [antizionisten] gelijk zouden hebben, betekent dat dat de Bijbel het fout heeft. Ben je christelijk? Oké, dus je gelooft in de Bijbel? Nou, heeft de Bijbel dan gelijk of heeft de Bijbel ongelijk? Koning Hizkia, waar was hij? Hoe zit het met koning David, koning Salomo? Hoe zit het met Zacharia, Jeremia, waar waren zij actief? (...) Ik geloof dat het Joodse volk recht heeft op zijn voorouderlijke thuisland. (...) Israël is op dit moment de enige democratie in het Midden-Oosten. Ze brengen democratie in de praktijk [voor] moslims, joden en christenen. (...) Hier komt het op neer: Arabieren zijn beter gediend onder de Israëlische regering dan onder de regering van de Palestijnse Autoriteit."
– Charlie Kirk, Amerikaanse politiek activist en auteur. 1993 n. Chr.
The Perseverance (2024): Charlie Kirk DISMANTLES Anti Israel Student With Facts! (HEATED DEBATE). In: Youtube. 5 May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
JewishUncensored (2024): Christian Tries to Criticize Jews & Israel until Charlie Steps in and Goes BIBLICAL. In: Youtube. 4 November 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
The Perseverance (2024): Charlie Kirk DISMANTLES Angry Anti Israel Students With Facts About Hamas (HEATED DEBATE). In: Youtube. 11 May 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De Joden verdienen een thuis, een veilige plek. Ik ben geboren in Afghanistan en hoorde mijn hele leven slechte dingen over Joden en Israël. Ik werd verliefd op iemand die niet alleen Joods is, maar ook voor Israël heeft gevochten. Die kracht en strijd van het Joodse volk is iets wat ik bewonder en ik zal zelfs voor Israël willen vechten indien ik ooit het Joodse volk en hun geschiedenis en cultuur zal moeten verdedigen. Ik kan zo nog wel even doorgaan met redenen waarom ik Israël steun, maar het is hun strijd die mij nauw aan het hart ligt. Am Jisraël Chai.”
– Yasmeena Ali, Afghaans-Brits model en actrice. 1993 n. Chr.
Behan, D.I. (2017): The Incredible Diversity of Zionism. In: The Times of Israel. March 23 2017, 6:09 PM. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik kwam net terug uit Israël en mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik werd met vriendelijkheid en gastvrijheid bejegend. Ik dacht dat ik apartheid zou ervaren, maar ik ervoer juist mensen met verschillende achtergronden die in vrede met elkaar samenleefden. Ik dacht dat ik haat jegens moslims zou ervaren, maar ik zag tientallen moslims die gek zijn op Israël en trots zijn op hun land. (...) Ik trof een vriendelijk volk aan, dat door verdriet en terreur getroffen is. (...) Ik werd door kortzichtige vrienden en familieleden afgestoten, maar weet je? Het was het allemaal waard, want ik kon Israël zien en de waarheid over Israël zelf ervaren. Ik wens dat mijn vrienden en familie ook Israël zullen bezoeken en de schoonheid van het land zullen ervaren."
– Luai Ahmed, Jemenitisch-Zweedse journalist en columnist. 1993 n. Chr.
OtherBarak (2023): Luai Ahmed Just Came Back From Israel. In: Youtube. 7 December 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“De Joden en jezieden delen een gemeenschappelijke geschiedenis van genocide, die de identiteit van beide volkeren heeft gevormd, maar we moeten onze pijn in handelingen omzetten. Ik respecteer hoe jullie een Joodse wereldgemeenschap hebben heropgebouwd na afloop van een genocide. Deze reis ligt nog voor mijn gemeenschap. (…) De veerkracht [van de Israëliërs] en hoe zij hun gemeenschappen heropbouwden... hun vermogen om sterk te blijven en hun cultuur te behouden… het dient als voorbeeld. Persoonlijk werd ik er verliefd op. De Joden zijn een voorbeeld. Wij moeten hetzelfde doen.”
– Nadiye Murad, Irakees-Duitse (jezidische) activiste. 1993 n. Chr.
Newman, M. (2018): Year after Nobel winner pleaded with MKs, Israel still stalls on Yazidi genocide. In: The Times of Israel. October 11 2018, 9:54. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël wordt vereerd als een baken van vrijheid, democratie en rechtstatelijkheid en Tel Aviv kan zich vol trots beroemen op zijn reputatie als een van 's werelds homovriendelijkste steden. (...) Dat soort taalgebruik is verre van een hyperbool. De vrijheid die homoseksuele Israëliërs wordt geboden wordt nergens anders in het Midden-Oosten geboden. Je moet duizenden kilometers buiten Israël reizen om de eerstvolgende Prideparade te bereiken. In een groot deel van de regio lijd je onder door de staat gesanctioneerde repressie. Op sommige plekken kan je seksuele geaardheid je het leven kosten middels doodstraf, marteling en langdurige, levensveranderende gevangenisstraffen, allemaal op bevel van de staat."
– Jacob Young, Engelse/Britse parlementariër (Conservatieven). 1993 n. Chr.
CFI INFORMED MAGAZINE 2022/2023. Page 27. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Van West- en Oost-Europa tot Afrika en het Midden-Oosten hebben Joden een collectieve en gestage bedevaart gemaakt naar hun oude thuisland. De wereldgeschiedenis staat gestempeld in het DNA van de Israëlische maatschappij. Sinds de opkomst van de zionistische beweging voor een Joods staatsbestel aan het begin van de twintigste eeuw, heeft Israël buitengewone immigratiegolven meegemaakt. Joodse pioniers die door Theodor Herzls visie van Joodse zelfbeschikking geïnspireerd zijn, kregen gezelschap van Europese Joden die een toenemend turbulent en onverdraagzaam Europa ontvluchtten, zodat de bevolking van het gebied van ongeveer 275.000 mensen in 1800 toenam tot ruwweg twee miljoen mensen tegen het moment van de VN-deling van het Britse Mandaatsgebied in 1947. (...) Door middel van gewaagde humanitaire escapades heeft het Israëlische Defensieleger duizenden vluchtelingen uit door oorlog verscheurde dictaturen in Irak, Ethiopië, Oeganda en Jemen gered, veelal midden in de nacht met weinig inlichtingen en beperkte middelen. Deze groepen vergezelden de naar schatting één miljoen Joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika die zelf in de jaren 1940 en 1950 de antisemitische vervolgingen tegen de achtergrond van het Arabische nationalisme ontvluchtten. Heden ten dage maken deze Mizrachische Joden het grootste percentage van Joden in Israël uit. (...) Israëls diverse gemeenschappen zijn verwelkomd door een principieel liberale bevolking. Geïnspireerd door het Verlichtingsdenken schiepen vroege grondleggers zoals Golda Meïr, 'Israëls IJzeren Dame', een precedent voor de bewerkstelliging van geslachtsgelijkheid door de geschiedenis van het land heen. Heden ten dage wordt de vrouwelijke kracht in iedere laag van de samenleving gevierd. Israëls liberale aard heeft ertoe geleid dat het land naar voren kwam als een eiland van LGBTQ+-vrijheid in het Midden-Oosten. Het was een van de eerste landen die reeds in 1992 de arbeidsmarktdiscriminatie op basis van seksuele geaardheid verbood. Vooroplopend op een groot deel van het Westen, fungeert de Joodse Staat als avant-garde voor progressieve waarden en wordt Tel Aviv vol trots gevierd als 'homohoofdstad van het Midden-Oosten'. (...) Israëls unieke combinatie van oude volkeren en ultramoderne technologie blijft de verwachtingen trotseren. (...) Israëls boomende bevolking, bekrachtigd door de vrijheid om zich met de eigen tradities en culturen te identificeren, zal kracht blijven lenen aan de vastberadenheid van de natie om het zelfbeschikkingsrecht voor niet alleen het Joodse volk te verdedigen, maar ook dat van elke andere gemeenschap die Israël als thuis beschouwt."
– Nicola Richards, Engelse/Britse parlementariër (Conservatieven). 1993 n. Chr.
CFI INFORMED MAGAZINE 2023/2024. Page 32. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"We spreken van de zwaarddragende Makkabeeën, die nooit zwichtten, die nooit opgaven, maar vastberaden waren om te leven. (…) Als we van zionisme spreken, spreken we van vrijheid. We spreken van de hoop die Anne Frank voelde, ondanks wat ze zag. We spreken van het gedicht van de vrouw die werd opgehangen, maar kort daarvoor in de verte keek en ernaar verlangde dat de zon en het zand nooit zouden eindigen en dat zullen deze ook niet, toen ze riep: ‘Eli, Eli’. (…) We spreken van de hoop, van de inspanning, van de poging, van het streven, van het nimmer stervende, van het voortgezette streven om vrij te zijn. We spreken van het concept die in een eenvoudige Hebreeuwse zin veschanst is: ‘lech lecha’."
– Chloé Valdary, Afro-Amerikaanse schrijfster en onderneemster. 1994 n. Chr.
Rochman, R. (2022): Israeli Arab confronts Israeli Jew at Columbia University. In: Youtube. 14 June 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat vele Joden mij hebben geïnspireerd, hedendaagse, van kunstenaars en wetenschappers tot filmmakers en schrijvers tot wijzen en profeten en Bijbelse personen. (...) De Joden houden van elkaar. Ze sterven voor elkaar. Ze beschermen elkaar. Ze steunen elkaar. Ze troosten elkaar. Ze zijn blij voor elkaar, met elkaar. Met keppel, of zonder - het maakt geen verschil voor ze. Eén lichaam dat hetzelfde bloed deelt."
– Timor-David Aklin, Arabisch-Israëlische regisseur, activist en Joodse bekeerling. 1993 n. Chr.
Litvak, Y. (2024): From Islam to Judaism: Timor-David Aklin’s Tumultuous Journey. In: AISH. March 3, 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Instagram Post, 28 February 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Elke natie kent zijn rotte appels, maar een Joodse moet ik nog zien te vinden. (...) Het vervult me met schaamte, walging en verdriet dat onze beste burgers Nederland ontvluchten omdat de overheid ze in de steek heeft gelaten, maar ik ben erg blij dat er een sterke Joodse Staat is om hen te beschermen en waar zij zich veilig thuis kunnen voelen als trotse Israëlieten in hun oude thuisland. (...) Ik kan niet in woorden vatten hoezeer het mij tegen de borst stuit dat 's werelds enige Joodse Staat voortdurend wordt aangevallen en aan een andere standaard wordt gehouden in onze media, onze parlementen, zelfs in rechtbanken zoals in Den Haag. Het Israëlische Defensieleger is de enige strijdmacht ter wereld die zijn strategische voordeel op het spel zet door burgers voorafgaand aan een precisieaanval te waarschuwen; Israël is doorgaans het eerste land dat zich wereldwijd op plaatsen des onheils begeeft om hulp te bieden; en als we de hoop wensen te koesteren om op een dag kanker te verslaan, zijn we volledig afhankelijk van de genialiteit en menslievendheid van Israëlische artsen - dit alles strookt op indrukwekkende wijze met de Bijbelse en Talmoedische leerstellingen die aan elk onschuldig leven waarde hechten. We zouden Israël erom moeten bewonderen dat het een licht onder de naties is en ons best moeten doen om ook maar een paar van de deugdige kenmerken van de Joodse Staat te evenaren."
– C. Nooij, Nederlandse maker van Quotes of Zion. 1995 n. Chr.
"Ik word liever overheerst door Joden, aangezien zij slimme mensen zijn, die in staat zijn om dit land in een ontwikkeld verwesterd land te veranderen. De Westerse beschaving en het christendom vinden er hun oorsprong, dus waarom zou men willen dat dit land een islamitisch derdewereldland wordt?"
– Benjamin Khoury, Palestijnse christen uit Bethlehem. 1995 n. Chr.
Benjamin Khoury. Answer to "Why do you support Israel if you're not Jewish?". In: Quora. February 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Waarom ging ik in dienst [bij de IDF]? Omdat ik uit dit land kom en ik van dit land houd en eraan wil bijdragen. Iedereen moet in dienst treden, iedereen die hier woont moet in dienst treden. (…) Ik moet onderdeel van dit land zijn en zoals alle anderen kunnen zijn."
– Yusef Salutta, Arabisch-Israëlische sergeant in het Israëlische Defensieleger. 1996 n. Chr.
Reuters (2016): Arab IDF soldier: 'I love this country and want to contribute'. In: Jerusalem Post. December 6 2016, 16:40. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ging in dienst om aan het land te kunnen bijdragen, omdat ik in dit land woon. Het land helpt ons en ik zal er een goede toekomst hebben.
– Saleh Khalil, Arabisch-Israëlische sergeant in het Israëlische Defensieleger. 1996 n. Chr.
Reuters (2016): Arab IDF soldier: 'I love this country and want to contribute'. In: Jerusalem Post. December 6 2016, 16:40. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Dus veel mensen geloven dat Joodse mensen corrupt zijn omdat velen van hen machtige posities bekleden. Maar voor mij klinkt dat gewoon als verbittering en jaloezie, want Joodse mensen weten hoe je hard moet werken. Ze weten hoe je je in stilte voortbeweegt, want rijkdom fluistert. En Joodse mensen hebben waarden die hun gemeenschap vooruit helpt. Ondertussen zijn te veel gemeenschappen erop gefocust om elkaar terug in de gettowijken en woonwagenkampen te sleuren. (..) We zouden er juist aantekeningen van moeten maken, hoe zij in het aangezicht van tegenspoed hun gemeenschap vooruit hebben weten te helpen. En begin maar niet over Israël. Want ik vind het apart dat al die Midden-Oosterse moslimlanden blijkbaar geen probleem vormen, maar Israël, de enige Joodse Staat, mag niet eens bestaan. Als je problemen hebt met een natie die zich met haar eigen zaken bemoeit, maar opkomt voor zijn waarden en zijn mannetje staat, zeg dat dan gewoon. (...) Israël zelf, geboren vanuit de as van vervolging, is een baken van hoop geweest en heeft zoden van over de hele wereld verwelkomd, waaronder tientallen duizenden Ethiopische Joden en anderen van Afrikaanse komaf. (...) Ik ging midden in een oorlog naar Israël en werd met niets dan liefde, respect en waardering bejegend. Sterker nog, ik heb zoveel zwarte Israëlische Amerikanen ontmoet die van elk moment in Israël genieten. Want de grap is dat Israël een van de meest diverse plekken ter wereld is: ze houden van iedereen die geen muffe genocidale terrorist is."
– Xaviaer DuRousseau, Afro-Amerikaanse influencer. 1997 n. Chr.
DuRousseau, X. (2023): Jewish Secret Societies... walk with me. In: Instagram. 7 September 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
DuRousseau, X. (2024): Is Israel racist? I visited to get the facts straight - opinion. In: Jerusalem Post. FEBRUARY 15, 2024 02:46. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
DuRousseau, X. (2023): Israel: A Diverse Haven of Love and Acceptance. In: Instagram. 18 January 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Ik ben Israëliër. Ik ben Arabier. Ik ben moslim. En ik ben een trotse soldaat in het Israëlische Defensieleger. Ik groeide op in het Arabische dorp Oemm al-Fachem. Ik groeide op in een land dat ik aanvankelijk zou haten, maar uiteindelijk werd ik verliefd op Israël. Ik besloot dat ik iets wilde terugdoen voor mijn land, dus ook al was ik niet verplicht om in militaire dienst te gaan, koos ik ervoor om in het Israëlische Defensieleger bij een gevechtseenheid ingelijfd te worden. Ik was zenuwachtig wat de rest van mijn peloton ervan zou vinden om met een soldaat te dienen die een moslimachtergrond heeft, maar ik werd met open armen ontvangen, behandeld met niets dan respect en bewondering. (…) Wat me verliefd deed worden op Israël was de veerkracht van zijn volk en ik ben er trots op om deel uit te maken van dat volk en ik ben trots om mezelf te zijn: een Israëlische Arabische islamitische IDF-soldaat."
– Yahya Mahamid, Arabisch-Israëlische officier. 1997 n. Chr.
Israel Defense Forces (2019): Yahya, a Muslim Arab Israeli Combat Soldier. In: Youtube. 5 October 2019. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Israël is onze enige democratische bondgenoot in het gebied en heeft elk recht op een vrij en veilig bestaan - ik schaam me niet voor dit gevoel en ik zal niet wankelen in mijn standpunt."
– Isaiah Martin, Afro-Amerikaanse politicus (Democraten) uit Texas. 1998 n. Chr.
Twitter/X, 20 september 2023. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"De mensen hier zijn geweldig geweest. Ik wist dat ze geweldig waren, maar om het daadwerkelijk in het echte leven te zien is top. (…) Hoe men hier het leven omarmt weet je, ondanks dat er hier een oorlog gaande is enzo, ik zie geen mensen die op dagelijkse basis bedroefd of gedeprimeerd zijn over wat er gebeurt. Ze zijn zo vreugdevol, het choqueert me dat ik hier ben en – weet je, toen ik hier aankwam was ik een beetje bezorgd over hoe het allemaal zou zijn, maar de mensen, alleen al de geruststelling die ik van hen krijg… ze denken van: God beschermt ons en het leger is erg goed, weet je wel. Om gewoon te zien dat mensen op dagelijkse basis gelukkig zijn op het strand, gewoon leven, dat is het meest interessante aan Israël."
– David Nzekwesi, Nigeriaans-Nederlandse basketballer. 2000 n. Chr.
TheTravelingClatt (2024): BLACK MAN in ISRAEL Experience! What it is really like?. In: Youtube 23 October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
"Sinds zijn grondlegging in 1948 is Israël meerdere keren door Arabische buurlanden aangevallen. Ondanks dat het over minder mankracht en wapens beschikte, heeft Israël op wonderbaarlijke wijze overleefd en gebloeid. De Zesdaagse Oorlog van 1967 is een van de schitterendste voorbeelden van hoe Israël tegen alle verwachting in een coalitie van Arabische naties versloeg. Deze naties werden ondanks hun militaire macht vernederd en verslagen. Keer op keer zien we hetzelfde patroon: naties die zich tegen Israël keren delven het onderspit, terwijl Israël blijft bestaan en gedijen. (…) Ik woon in Indonesië en mijn land is, als ik me niet vergis, bijna 350 jaar lang gekoloniseerd geweest door Nederlanders en we spreken desondanks geen Nederlands. Evenmin spreken de Nederlanders Bahasa Indonesia of Javaans, dus ze moesten terugkeren naar hun eigen land. Maar van de Joden kun je geenszins zeggen dat ze kolonisten zijn, als de meesten van hen Hebreeuws spreken. Het is hun moedertaal, dus hoe kunnen zij in dit land de kolonisten zijn? (…) Ik ontdekte de waarheid: Israël is de langst[bestaande] en oudste natie die ooit in de geschiedenis van de mensheid heeft bestaan."
– Ririh Dirja, Indonesische youtuber.
Dirja, R. (2024): Why It’s Hard To Destroy Israel. In: Youtube, 10 October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
Dirja, R. (2024): I Study The History of Israel, and realized I was Deceived by pro-palestine Propaganda. In: Youtube, 23 October 2024. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik ben blij dat dit jaar de wereldfinale wordt gehost door Israël. Voor ons is dat en moet dat een zusterland zijn. Roemenië heeft vele historische banden met de Staat Israël. Misschien moet er een gemeenschappelijke geschiedenis worden geleerd in onze scholen. Ik kan niet vergeten dat er talloze Joodse gemeenschappen in ons land waren, zowel in Zevenburgen als in het noorden van Moldavië en in andere delen van Roemenië. We kunnen iets van elkaar leren, als broeders en hopelijk als bondgenoten. Ik bewonder Israël, dat de kracht had om herboren te worden, ontzettend."
– Olimpia Cotfas, Roemeense Miss Universe. 2002 n. Chr.
Casino Life & Business Magazine (2022): Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe Romania. 5 March 2022. [Vanuit het Engels vertaald door C. Nooij].
“Ik hou van Israël, de cultuur is interessant.”
– Ameli Bilyk, Oekraïense acrobate. 2006 n. Chr.
Wien, K. (2023): Wunderkind Ameli Bilyk begeistert mit Schlappseil-Akrobatik beim Offenburger Weihnachtszirkus. In: Badische Neueste Nachrichten. 04. Jan. 2023. 11:30. [Vanuit het Duits vertaald door C. Nooij].